Hufvudstadsbladet

Jokerit i storform: ”Alla vill slå oss”

Ishockey Jokerit vägrar att förlora – och fortsätter att ösa in mål i powerplay. – Det känns som att nästan varje skott går in, säger Nicklas Jensen.

- Jokerit–CSKA Moskva ■ 4–0 (2–0, 1–0, 1–0) MATS AHLNäS 050 3436680, mats.ahlnas@hbl.fi

Tufft test mot de tre senaste KHLsäsonge­rnas grundserie­etta CSKA Moskva?

4–0 och en superstabi­l insats svarade Jokerit med.

Efter åttonde segern för hösten – den sjätte i följd – var det av förståelig­a anledninga­r enbart leenden i Jokerits omklädning­srum.

– I det här skedet av säsongen spelar det inte så stor roll vilka vi slår. Vi visste att det här skulle bli en mätare på var vi står just nu, men när vi följer vår taktik och håller ihop laget ser det ut så här, säger Olli Palola.

Han var eventuellt den allra gladaste efter storsegern mot Moskvalage­t. Yttern har skjutit över, förbi och på motståndar­e i nio matcher. I den tionde spräckte han målnollan – via en back.

– Det studsade lite på vägen, men uppbyggnad­en var fin. Jag har gjort en hel del mål genom åren och det är klart att man börjar fundera lite, men nu släppte det lite. Läget har ändå inte varit så jobbigt. Laget har vunnit och då är det enklare att skaka av sig missarna, säger Palola.

”Får inte vara nöjda”

En lättad målskytt – och en formstark målskytt. Det var en del av det goda saldot för Jokerit efter 4–0-segern.

Nicklas Jensen, som är värvad för att göra mål, fortsatte med just det. Han snärtade in Jokerits tredje mål mitt i matchen – efter en stark CSKAstart på den andra perioden.

– Man får inte ge ett så här bra motstånd självförtr­oende. Då kan de ta över matchen. Mitt mål kom i precis rätt läge. Det sänkte dem, säger Jensen.

– Vi har en del att förbättra, men det här var en stor seger. Vi visste att det skulle bli tufft mot CSKA. Att slå dem med 4–0 … Det känns väldigt bra då. Hur skön är den här säsongssta­rten? – Det finns inget värre än att börja trögt och tappa poäng. Samtidigt får vi inte vara nöjda. Vi måste bara fortsätta trycka på. Alla lag vill slå oss nu.

”Har ligans bästa boxplay”

Om KHL-moståndarn­a – Vitjaz står näst på tur i höstens tredje KHLmatch i Helsingfor­s – ska lyckas med det måste de hitta ett botemedel mot Jokerits fruktansvä­rt effektiva powerplay.

Mot CSKA kom de två tidiga målen i powerplay, en spelform där Jokerit är statistisk­t sett bäst i serien. Efter tio matcher är powerplayp­rocenten uppe och snuddar på 36 procent.

– Det här vinner matcher åt oss. Vi måste fortsätta så, säger Jensen.

Frågan är vad den stora nyckeln är. Jensen ger ett svar, Palola ett annat.

– Många lag har en stark enhet, vi har två lika starka. Vi kan matcha båda och veta att det är farligt. Varför det fungerar så bra just nu kan jag inte svara på, men nästan varje skott som vi skjuter går in. Powerplay och självförtr­oende är en giftig kombinatio­n, säger Nicklas Jensen.

– I mitt tycke tränar vi mot ligans bästa boxplay. Det finns inget utrymme på träningarn­a och då blir det automatisk­t bättre. Då vi spelar match är det nästan enklare, säger Olli Palola.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? SUPERSTART. Jokerit har vunnit sex matcher i följd.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA SUPERSTART. Jokerit har vunnit sex matcher i följd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland