Hufvudstadsbladet

Jokinen en ledare för Oilers ynglingar

- TOMMI WILLBERG

Edmonton Oilers nyförvärv Jussi Jokinen är äldst i laget. Genast i sin debut förtjusade han sina yngre lagkompisa­r genom att vara effektivas­t på planen.

ISHOCKEY Jussi Jokinen tillbringa­de sina tre senaste säsonger i soliga Florida där han lirade tillsamman­s med unga stjärnan Aleksander Barkov och gamla veteranen Jaromir Jagr.

Trion splittrade­s i sommar då Jagr blev arbetslös och Jokinens kontrakt köptes ut.

I juli nappade Edmonton Oilers den 34-åriga finländare­n och natten till i går spelade Jokinen sin första träningsma­tch för den kanadensis­ka klubben.

Jokinen var tillsamman­s med Ryan Nugent-Hopkins poängbäst med 1+2 poäng i 4–1-segern över Winnipeg. Nugent-Hopkins, förstavale­t i NHL-draften 2011, var imponerad över vad han såg.

– Jag gillar att spela med honom. Han är en så smart spelare. Han är erfaren i NHL och vet precis vad han gör där ute. Han tar sitt ansvar i rinken men då man ser på hans statistik så ser man att han också producerar framåt, säger Nugent-Hopkins efter Jokinens Oilersdebu­t.

Edmonton kryllar av unga, lo- vande spelare. Laget fick välja först i NHL-draften tre år i rad 2010-12 och ännu 2015 och den traditione­lla kanadensis­ka klubbens nybygge har dröjt i snart ett årtionde. I våras gick Oilers för första gången till slutspel sedan 2005-06 då laget förlorade i Stanley Cup-finalen mot Carolina Hurricanes.

Hjälper Puljujärvi

Jokinen förväntas vara en ledare som stöder ynglingar som Connor McDavid, 20, Nugent-Hopkins, 24, Leon Draisaitl, 21, och 19-åriga landsmanne­n Jesse Puljujärvi, som haft en krånglig start på sin NHLkarriär. I fallet Puljujärvi kan en landsmans hjälp visa sig vara riktigt värdefullt.

– Ni får fråga tränaren, säger Jokinen då han frågas om sin kommande roll.

– Jag är van vid att få mycket speltid och att spela i boxplay och powerplay. Det största för mig är att stödja laget. Jag vill fylla min ruta och göra det bra, säger Jokinen i en intervju på klubbens webbsajt.

Rollen som lagets gamling tar han med ro.

– Jag kände mig unga i fjol – Jagr var elva år äldre än jag. Nu är jag äldst, men jag har ännu många år kvar av karriären, säger Jokinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? VETERAN. I fjol i Florida var Jussi Jokinen elva år yngre än lagets äldsta spelare. I sin nya klubb Edmonton Oilers är han äldst.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA VETERAN. I fjol i Florida var Jussi Jokinen elva år yngre än lagets äldsta spelare. I sin nya klubb Edmonton Oilers är han äldst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland