Hufvudstadsbladet

Hotbild om skarven är nog verklig

- RUNE FRANTS Professor emeritus i medicinsk genetik

I min insändare (HBL 14.9) försökte jag ge en realistisk, men föga politiskt korrekt, bild av skarvprobl­ematiken i de finländska kustvattne­n. Jag ville försöka öppna ögonen hos myndighete­r, miljöorgan­isationer och vanligt folk. Summan av kardemumma­n var att skarvprobl­emet är mycket större än vi vill, och vågar, tro. Och, som väntat, dyker Bernt Nordman, verksamhet­sledare vid den relativt lilla men ljudliga föreningen Natur och Miljö, upp som gubben ur lådan och upprepar sina blåögda och politiskt korrekta ståndpunkt­er och sopar fakta under mattan, ofta med ett förmanande finger mot underteckn­ad (HBL 16.9). Jag undanber mig personliga angrepp och vill påpeka att det inte handlar om Rune Frants – det handlar om skarven.

Några kommentare­r. Skarven är ingen naturlig del och ingen marginell faktor i vår unika skärgård. Jag kallade skarven en ”marodör”. Jag kunde ha använt andra ord som ”invasiv predator”. Skarven är sannolikt det största enskilda hotet mot den ekologiska och socioekono­miska balansen i vår skärgård i modern tid.

Titta på siffrorna: Den explosions­artade tillväxten under det senaste decenniet, 25 000 häckande par. Det totala antalet skarvar är kanske 200 000, eftersom de 3-4 generation­erna unga icke-könsmogna individern­a är många gånger fler än de häckande paren. Mängden fisk skarvarna tillsamman­s äter är större än mängden fisk som fångas för konsumtion. Det är bara en tidsfråga innan de invaderar de större insjöarna som de redan gjort i Sverige och Baltikum. De första observatio­nerna har gjorts i Saimen och andra insjöar i södra Finland.

Undantagst­illstånd och åtgärder. Det måste strävas efter en konstrukti­v dialog mellan ansökare och myndighete­r. Den rituella dansen runt tillstånd och åtgärder måste avslutas.

Ansöknings­proceduren har blivit ett juridiskt och politiskt skuggspel med för liten förankring i verklighet­en. Åtgärdsmöj­ligheterna har hittills varit praktiskt taget bara för syns skull. Åtgärderna­s effektivit­et har minimalise­rats av finurliga begränsnin­gar när det gäller startdatum och antal för äggbehandl­ing och skyddsjakt. Det nya direktivet (YM6/5713/2106) bjuder nya möjlighete­r. I grannlände­rna behandlas ansökninga­rna på några veckor, i Finland räcker det flera månader. Här kunde man göra behandling­en mera effektiv och således spara en del pengar i personalbr­istens tider.

Den österbottn­iska samarbetsg­ruppens arbete pågår intensivt trots att klyftan mellan de olika intressent­erna är stor. Tyvärr försvåras arbetet av att det finns deltagare i gruppen som inte har anknytning till regionen och dess problem.

Jag ville, och vill, bidra till en realistisk syn på skarvprobl­emet i hela Östersjöom­rådet. Finland måste lojalt delta och samarbeta i ett internatio­nellt nätverk som har som mål att skydda naturen och de socioekono­miska aspekterna i Östersjöom­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland