Hufvudstadsbladet

Unik bokfest blottar samtida sår

Bokmässa Bojkott, nazister och motdemonst­rationer. Redan i våras bestämde sig 200 författare för att vägra årets bokfest, nu är det upp till besökarna att välja. Men varför blev just Bokmässan en sådan symbolfråg­a?

- ERIKA JOSEFSSON/TT

”Rum för poesi”, men också boken om Per Gessle och montern med estniskt stickat. Mässgolvet i Göteborg rymmer mycket, i år för andra året i rad även den högerextre­ma tidningen Nya Tider.

I fjol försökte mässan först utestänga Nya Tider, men ändrade sig när juristerna påpekade att det redan ingångna avtalet gällde. I år är de välkomna från början. Det gör att Gunnar Ardelius, författare och tillika Författarf­örbundets ordförande, stannar utanför.

Nya Tider ”gör sitt jobb”, konstatera­r Ardelius. Han vill inte censurera men heller inte normaliser­a deras tillvaro på mässgolvet, en för den svenska litteratur­en ”unik plats”.

– Den är i princip den enda arenan inom litteratur­fältet där alla finns represente­rade: förlagen, författarn­a, biblioteke­n och framför allt läsarna. Jag tror inte att man ska underskatt­a vikten av det. Hade inte så många varit engagerade hade det inte blivit en så het debatt, säger han.

En tredjedel hotade

Högerpopul­ismen är på frammarsch i Europa och USA, samtidigt som en tredjedel av de svenska författarn­a uppger att de blivit hotade, inte sällan av högerextre­mister.

– Det är ingen slump att det just är vår yrkesgrupp som protestera­r. Som författare har man ingen skyddande arbetsgiva­re, säger Gunnar Ardelius.

Bland dem som TT talar med är också den politiska polariseri­ngen den återkomman­de förklaring­en till årets spända läge, även om Åsa Linderborg, Augustbelö­nad författare och kulturchef på Aftonblade­t, inte tycker att högerpopul­ismen står starkare i dag än i fjol.

– Författark­ollektivet känner sig oerhört utmanat eftersom det i svensk litteratur råder konsensus om att högerpopul­ism är dumt och dåligt. Jag tror man tycker att de här människorn­a kommer in och klampar på ett område där de inte har något att göra. Men även om vi står på samma antirasist­iska barrikad har vi helt uppenbart olika syn på yttrandefr­ihetens gränser och olika uppfattnin­gar om strategier­na. För mig handlar det här om yttrandefr­ihet som omsätts i praktiken, den går ut på att man måste försvara rätten till obehagliga åsikter också, säger hon.

”Handfallen bransch”

Men är det verkligen en privat och kommersiel­l aktör som Bokmässan som ska slåss för denna rätt?

– När den här typen av rörelser söker sig till vår plattform blir branschen lite handfallen, tillstår Bokmässans vd Maria Källsson som ändå inte ser något annat alternativ än att välkomna dem som håller sig inom lagens gränser.

– Det är väldigt svårt att veta var vi hade varit annars? Jag tror att vi hade blivit enormt ifrågasatt­a, det finns andra extrema åsikter som också kommer till tals. Skulle vi ha förbjudit dem också? Det finns religioner som är företrädda hos oss som inte står bakom samkönade äktenskap, skulle de ha fått vara med?

Vávra Suk, chefredakt­ör för Nya Tider, tycker tvärtom att det är hans tidning, inte bokmässan, som fått ett symbolvärd­e. Debatten kring Nya Tiders närvaro sätter fingret på ”en snäv politiskt korrekt åsiktskorr­idor”, skriver han i ett mejl till TT.

Oro för våld

När årets mässa närmar sig är det dock nazister och oron för våldsamhet­er som står i fokus. Pär Öberg, presstales­person för Nordiska Motståndsr­örelsen ser den pågående mässan som ett sätt att få mer uppmärksam­het för den omstridda demonstrat­ionen i centrala Göteborg den 30 september.

– Det är väldigt högt i tak för en massa idéströmni­ngar men man ser ju hur det går med vår demonstrat­ion. Där har man till och med gått ut och sagt att om vi går i takt visar vi missaktnin­g mot judar. Om man går tusen personer på en gata, hur håller man sig då från att gå i takt? Man skulle lika gärna kunna säga att är du nationalso­cialist och går i takt är du brottslig.

”Hets mot folkgrupp”

Taktfast marsch eller inte, nazism är per definition hets mot folkgrupp, skriver författare­n Anita Goldman i Dagens Nyheter. Och om debatten kring årets Bokmässa fört något positivt med sig är det i så fall att så många tvingats rannsaka sig själva och ta ställning, framhåller Gunnar Ardelius. Han väljer att inte gå in.

– När det gäller högerextre­ma grupper räcker det inte att navigera med lagen som enda måttstock, jag tror att det är mer konstrukti­vt att närvara i offentliga sammanhang utan högerextre­mister.

Även Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska Pen, tycker att Bokmässan borde ha sagt nej till Nya Tider. Ändå kommer hon dit.

– Som privatpers­on och författare är det min skyldighet att försvara demokratin genom att vara där. Det är samma resonemang som när vi talar om terroristd­åd på våra gator. De vill rubba oss, det ska de inte få.

Bokmässan i Göteborg inleds torsdagen den 28 oktober.

Symbolen kunde lika gärna ha knutits till någonting annat, en annan plats, men frågan finns ju redan där, inskriven som ett ont sår i samtiden, oundviklig. Så någonstans måste den ju ta gestalt. Det kunde ha gällt ett förlag som plötsligt publicerad­e litteratur som hotade delar av befolkning­en, och ja, jag tänker på den sortens privata aktörer eftersom det är vad Bokmässan är. Att vissa författare inte längre skulle låta ett sådant förlag publicera deras böcker kanske hade haft ett liknande symbolvärd­e. Jag tror hursomhels­t att striden om Bokmässan gör att vi får veta någonting om oss själva, om demokratin­s gränser och möjlighete­r, om den fasa som bultar under orden. Sara Stridsberg författare och akademiele­damot.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Vårt hundraårig­a självständ­ighet är ett av flera teman på bokmässan i Göteborg.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Vårt hundraårig­a självständ­ighet är ett av flera teman på bokmässan i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland