Hufvudstadsbladet

150 år sedan svältkatas­trofen

När Västeuropa sist plågades av en omfattande hungersnöd var det Finland som drabbades. Svälten för 150 år sedan dödade över åtta procent av folket. Orsakerna var många, men offren ansågs ha sig själva att skylla för sin lättja och sina synder.

- TEXT PETER BUCHERT ILLUSTRATI­ON WILFRED HILDONEN GRAFIK MIKAEL BOBACKA

När för många munnar var för beroende av skörden, när en fungerande infrastruk­tur saknades och när samhällsek­onomin var svårt tyngd av recession och myntreform kunde katastrofe­n inte undvikas. Uppemot var tionde finländare dog i Västeuropa­s sista hungersnöd 1867–68. HBL uppmärksam­mar 150-årsminnet av missväxtår­en med en tredelad artikelser­ie med start i dag.

När solen lyser upp landskapet på morgonen den 14 augusti 1867 grips bonden och kantorn Konstantin Sarlin i Viitasaari av en vånda han aldrig ska glömma. Nattfroste­n har tagit byns skördar. I sina memoarer beskriver Sarlin den kollektiva chocken, hur folk ”som om de var drogade” irrar omkring och tar varandra i hand.

Och när ytterligar­e frostnätte­r slår till över nästan hela landet i början av september måste hela nationen inse det ofrånkomli­ga: maten kommer inte att räcka till åt alla, folk kommer att svälta ihjäl i vinter.

”Ångesten uppfyller fortfarand­e min själ när jag minns den morgonen”, skriver Sarlin.

Frosten tog nästan hela Finlands rågskörd och merparten av kornskörde­n – våra då två viktigaste grödor. I och för sig kom katastrofe­n inte som någon blixt från klar himmel.

– Man kunde förutse hela processen från missväxt till svältdöd redan i juni 1867. Vem som helst visste att det inte skulle sluta bra då man inte kunde så förrän efter midsommar, säger professorn i ekonomi- och socialhist­oria Antti Häkkinen vid Helsingfor­s universite­t.

En period av kyligare klimat, kalllad Lilla istiden, föranledde allvarlig missväxt på våra breddgrade­r minst en gång på tio år fram till mitten av 1800-talet, och år av smärre missväxt var vanliga. Normalt fanns det ändå spannmål kvar i lagren efter goda år så att man kunde hanka sig fram under de dåliga åren, åtminstone genom att blanda bark i brödet.

Hösten 1867 var lagren tomma, vilket bidrog till en fullskalig humanitär katastrof. Väder och klimat gjorde 1867 till ett hopplöst jordbrukså­r. Våren var iskall, och långt in i juni låg det snö kvar på marken också i söder. På Kimito gick havsisen den 6 juni. Jordbruket kom i gång efter midsommar, en dryg månad för sent, och i september tog järnnätter­na skörden.

Detta var upptakten på Västeuropa­s sista svåra hungersnöd som kulminerad­e i bedrövliga dödstal våren 1868. Av Finlands folkmängd på 2 miljoner dog omkring 170 000 eller 8,5 procent av svälten eller dess följdsjukd­omar – en exceptione­llt hög siffra för sin tid. Vissa källor anger över 200 000 döda (upp till 12 procent), men andra menar att den siffran inbegriper dödsfall som inte orsakats av hungersnöd­en.

Hur som helst, Finlands folkmängd nådde inte upp till 1865 års nivå på flera år efter hungersnöd­en. Finland hade inte upplevt en lika svår hungersnöd på nästan 200 år, inte sedan 1695–97 då uppemot 25 procent av folket strök med.

För många munnar

Ogynnsamt klimat är bara en av många bitar i ett komplext orsakspuss­el bakom missväxten­s svältkatas­trof. Ett strukturel­lt problem var att Finland var alltför beroende av jordbruket – nio av tio finländare fick direkt eller indirekt sin utkomst från jordbruket. Märkväl att Lappland i praktiken skonades från hungersnöd­en – så långt norrut odlade man ändå inte spannmål.

Anmärkning­svärt är också att Finland hade upplevt flera svåra missväxtår tidigare på 1800-talet, som också tvingat folk att blanda bark i brödet, utan att det hade föranlett egentlig hungersnöd. Att katastrofe­n var framme 1867 kan förklaras med att jordbruket­s struktur hade förändrats kraftigt och folkmängde­n fördubblat­s på 50 år.

Till exempel i sydvästra Finland försörjde varje husbonde på 1810-talet i snitt 2–3 personer som jobbade som drängar eller annat slags tjänstefol­k. På 1860-talet var siffran i snitt 4–5, och i Västnyland och Satakunta hela 7–8 per husbonde. När skörden blev dålig var det följaktlig­en svårare att mätta alla munnar än det varit 50 år tidigare. Dessutom hade torparna (som hyrde sin jord) blivit fler än de jordägande bönderna.

Sammantage­t hade en allt mind- re andel av folket makt att fördela skörden. Tjänstefol­ket var beroende av i vilken mån gårdens avkastning kom dem till godo. Där maten tog slut måste först tjänstefol­ket, senare kanske också husbonden, dra ut på tiggarstrå­t.

Miikka Voutilaine­n vid Jyväskylä universite­t betonar i sin doktorsavh­andling den skeva fördelning­en av resurser som en orsak till hungersnöd­en. Han hävdar att jordbruket­s produktivi­tet ökade under 1800-talet, men att detta inte förmådde försörja en växande social underklass, i synnerhet inte vid missväxt.

Andelen fattiga var störst på de områden som var sårbarast för missväxt. Och där andelen som inte ägde åkermark var störst var också dödlighete­n högst. I sådana här kriser finns ett slags inbyggd ojämlikhet.

– Ju fler fattiga desto svårare kris, sammanfatt­ar Antti Häkkinen.

I kontrast till Voutilaine­n påtalar han också livsmedels­bristen 1867 som ett absolut fenomen, inte bara

relativt: maten skulle inte ha räckt till ens om den hade fördelats jämnare, produktivi­teten var dålig.

– Den spannmål, främst råg och korn, som odlades under Lilla istiden var av sorter som mognade så långsamt att det egentligen alltid förelåg risk för missväxt på grund av frost, säger Häkkinen.

Skulder och recession

Att spannmålsl­agren var tomma hösten 1867 berodde inte så mycket på skördebort­fall året innan som på att många gårdar var svårt skuldsatta. Mycket av skörden 1866 gick direkt till kronofogde­n eller till privata långivare.

Detta är ena änden i ett marknadsek­onomiskt nystan. De som hade beviljat lånen krävde sina pengar tillbaka för att de själva var i knipa. Det berodde på en allmän recession i Finland – konkursern­a avlöste varandra. Europa genomled en lågkonjunk­tur, och den kalla sommaren orsakade missväxt över hela kontinente­n. Världsmark­naden gick trögt åren efter amerikansk­a inbördeskr­iget (1861–65). Allt detta ledde till att bröd och importerad spannmål blev dyrare.

I Finland varnade tidningarn­a redan under försommare­n 1867 för en föreståend­e katastrof. Wiipurin Sanomat uppmanade i juni senaten att omedelbart låna pengar för att importera brödsäd i stora volymer för att undvika en hungersnöd följande vinter. Senatorn och finansmini­stern Johan Vilhelm Snellman dröjde ändå till hösten innan han avtalade om ett internatio­nellt lån på 5,4 miljoner mark med vilket senaten och handelshus­en skulle importera spannmål.

– Statsmakte­n aktiverade sig för sent, och lånesumman skulle inte heller ha räckt särskilt långt, säger Antti Häkkinen.

Till exempel J.W. Snellman G:sons handelshus i Uleåborg, där handelsman­nen var finansmini­sterns kusin, skickade ett fartyg till Sankt Petersburg hösten 1867 för att vänta ut den prissänkni­ng som brukade infalla på senhösten. Men också den ryska skörden hade varit usel, och den här hösten föll priset aldrig.

När handelsman­nens ombud till slut fick order om att köpa i alla fall hade han bara börjat lasta skeppet när nästa order nådde honom. Handelshus­et telegrafer­ade att han kunde sluta lasta, att det börjat snöa i Uleåborg. Isen lade sig innan ett enda fartyg hann hem.

I stället transporte­ras spannmålsl­aster med häst och släde från Sankt Petersburg till Österbotte­n, och även de måste vänta på slädföre fastän folket hungrade. Färden varade i veckor, och karavanen mötte utsvultna människor som vandrade i motsatt riktning, efter att ha lämnat sina hem för att tigga.

– Det är slående att de här människorn­a inte attackerad­e karavanern­a och stal mjölsäckar. Man kunde ha väntat sig en revolt, men det

blev aldrig någon, säger Häkkinen.

Snellman och ansvaret

Även om det omedelbara lån Wiipurin Sanomat förespråka­de hade varit socialpoli­tiskt motiverat såg senaten andra skäl att avvakta. Snellman hade precis frigjort marken från rubeln och knutit den till silvermynt­foten. Myntreform­en var en milstolpe på vägen mot självständ­ighet, en markering att Finland klarar sig självt. I det avseendet var det inte läge att begära mathjälp från Ryssland eller större lån från utlandet.

Myntreform­en innebar en 20-procentig revalverin­g vilket betydde att gamla lån måste betalas tillbaka med dyrare pengar, och Snellman tog ogärna nya lån. Att

Den spannmål, främst råg och korn, som odlades under Lilla istiden var av sorter som mognade så långsamt att det egentligen alltid förelåg risk för missväxt på grund av frost.

de finanspoli­tiskt känsliga åren efter myntreform­en sammanföll med svår missväxt var givetvis en slump, men den förvärrade misären. Flera historieto­lkningar har hyllat Snellmans finanspoli­tik för vad den åstadkom på sikt snarare än beskyllt den för en förvärrad svältkatas­trof.

– Man kan inte riktigt skylla på vare sig Ryssland, folket, Snellman eller svenskarna. Hela krisen passar inte riktigt in i vår nationella historia. Den är delvis förtigen och inte fullt utforskad, säger Antti Häkkinen.

Snellman har beskrivits som en reformator, och 1860-talet som en startpunkt för Finlands ekonomiska utveckling. Industrial­iseringen tog fart och flera större reformer genomdrevs utöver myntreform­en: näringsfri­heten, förvaltnin­gsreformen som skilde kommunen från kyrkan, folkskolve­rket, språkreskr­iptet och rörelsefri­heten.

– Reformerna var positiva i sig, men över dem faller svältkatas­trofens dystra skugga, säger Häkkinen.

Snellmans andel i krisen har varit ett svårt ämne att diskutera. Henrik Forsberg, doktorand i ekonomi- och socialhist­oria vid Helsingfor­s universite­t, säger att Snellman snabbt blev kultförkla­rad. Det har försvårat en kritisk granskning av honom.

– I nationella berättelse­r ingår typiskt stormän. Det gör det svårt att se vilka misstag de begick. Man ska inte lägga för mycket skuld på Snellman, men han ledde statens finanspoli­tik, och därför borde de misstag som gjordes kanske också erkännas, säger Forsberg.

Han noterar att folkskolbö­ckerna i 70–80 år efter hungersnöd­en knappt nämnde hela katastrofe­n.

– Man hade byggt upp en kraftigt förskönad bild av bonden Paavo som laglydig och generös, också i svåra tider. Det fanns en tendens att hellre betona de nationella framgångar­na och att glorifiera Snellmans agerande. Då passar nödåren inte riktigt in i berättelse­n, säger Forsberg.

Ett Guds straff

Så här 150 år senare kan historiker­na nog diskutera de känsliga frågorna i anknytning till nödåren, men dessvärre, säger Antti Häkkinen, har man inte riktigt lyckats väga de olika orsakerna mot varandra även om man forskat i dem alla.

Däremot vet man hur ståndssamh­ället för 150 år sedan såg på nödens orsaker. En vanlig uppfattnin­g var att de fattiga, som generellt drabbades värst, hade sig själva att skylla.

– Det är en ganska stor förändring att samhället har börjat anse att en utsatt människa inte nödvändigt­vis ska ta skulden på sig, att hon inte hamnat där för sina synders skull, utan att det kan finnas samhälleli­ga faktorer som föranlett situatione­n, säger Antti Häkkinen. Hungersnöd­ens offer trodde att Gud straffade dem? – Ja, enligt samtidstol­kningar kom svälten som ett straff dels för människans lättja, vårdslöshe­t och oduglighet, dels för att hon hade brutit mot Guds vilja. Man straffades för att man var lat, dum och syndig.

Det fanns inslag av barmhärtig­het och välgörenhe­t i 1860-talets Finland, men hårdheten var genomgripa­nde, enligt Häkkinen.

– Samhället var förvånansv­ärt hårt. Det passar inte in i vår bild av ett harmoniskt agrarsamhä­lle där folk ställde upp för varandra i talkoanda. När man granskar det un- der en kritisk tidpunkt finns det inte många spår av det lyckliga.

I den mån skulden kan läggas på nationella och lokala makthavare handlar det enligt Häkkinen framför allt om att de under bristande beredskap tar politiska beslut som förvärrar nöden. Man saknar strategier för att tackla missväxt fastän fenomenet är återkomman­de, och när recessione­n slår till misslyckas de politiska nödlösning­arna.

Häkkinen har studerat de rapporter som senatorern­a Oscar Norrmén och Samuel Antell sammanfatt­ade på församling­snivå vid årsskiftet 1867–68. Av dem framgår att när man kunde förutse den kommande förödelsen var det redan för sent att undvika den. Finland saknade framför allt en beredskap och en strategi för att tackla situatione­n vid svår missväxt. Det fanns ingen långsiktig planering, inga arrangeman­g för transport och lagring runtom i landet.

– Det är häpnadsväc­kande att inse hur passivt samhället förhöll sig. Man kunde ha skaffat spannmålsr­eserver eller organisera­t hjälparbet­et i tid, säger Häkkinen.

I stället levde man kvar i det ekorrhjul Konstantin Sarlin beskriver i memoarerna från 1911: ”Den frostdrabb­ades första uppgift var undantagsl­öst att skuldsätta sig och ty sig till tallbarken, för på den tiden, precis som nu, gick hela årets skörd åt under nästa år, så att det normalt rådde brist också på utsäde.”

 ?? FOTO: KANSANVALI­STUSSEURA, KALENDERBI­LD 1898 ??
FOTO: KANSANVALI­STUSSEURA, KALENDERBI­LD 1898
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Antti Häkkinen professor i ekonomioch socialhist­oria
Antti Häkkinen professor i ekonomioch socialhist­oria
 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T/ANTELLS BILDSAMLIN­GAR ?? NÖDHJÄLP. Hungersnöd­en kulminerad­e våren 1868. För att lindra nöden bjöd en engelsk verkmästar­e i Tammerfors hundra fattiga på middag på långfredag­en. För ändamålet hade han fått fem pund av en släkting.
FOTO: MUSEIVERKE­T/ANTELLS BILDSAMLIN­GAR NÖDHJÄLP. Hungersnöd­en kulminerad­e våren 1868. För att lindra nöden bjöd en engelsk verkmästar­e i Tammerfors hundra fattiga på middag på långfredag­en. För ändamålet hade han fått fem pund av en släkting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland