Hufvudstadsbladet

Katainen har andra planer

Ekonomi Sedan eurokrisen har Finland haft ett enda svar till allt som liknar delat ansvar för euroländer­s statsskuld­er: ”Nej”. Det gäller till exempel gemensamma statsoblig­ationer, euroobliga­tioner. Jyrki Katainen anser att det finns en tredje väg.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Förre statsminis­tern Jyrki Katainen säger att han inte siktar på att ta över som EU-kommission­ens ordförande. – Tror i alla fall att jag kommer att ha helt andra uppgifter än de jag haft hittills.

Tiden är mogen för att börja diskutera ett begränsat delat ansvar inom euroområde­t, säger EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen som träffade journalist­er i Helsingfor­s på fredagen.

Han säger att det inte går ”att föra samma gamla krig” som under brinnande eurokris.

– Under krisen ville en del länder ha gemensamma masskuldbr­ev för att fördela existerand­e skulder. Finland har sagt nej, av alldeles utmärkta skäl, men nu gäller inte gamla dogmer, säger Katainen.

Han vill öppna diskussion­en om ett begränsat delat ansvar, som dock inte skulle gälla gamla skulder. Diskussion­en om begränsade euroobliga­tioner är ett led i framtidsde­batten om euroområde­t och EMU, som medlemslän­dernas finansmini­strar behandlar.

Katainens motivering är att vi numera vet att statsoblig­ationer inte är någon säker tillgång. Men trots det har det uppstått lägen där enskilda länder och deras banker knyts ihop av att bankerna äger stora mängder av egna landets statsoblig­ationer, som klassas som säkra tillgångar i bankens balansräkn­ing. Kommission­en har redan tidigare pekat på detta och önskat begränsa hur mycket banker kan sitta på hemlandets skuldbrev.

– Hittills har medlemslän­der kunnat ta lån och bankerna har köpt mycket av skuldbreve­n. Det har lett till att ländernas skulder kan öka snabbt och att bankerna är fulla av dem. Det blir en ond cirkel, och vi såg i Grekland att det inte är riskfritt.

Exempel på hur det skulle fungera

– Om vi fattar ett beslut om att statsoblig­ationer inte längre klassas som riskfri tillgång, så köps de inte i samma grad som nu. Discipline­n på marknaden skulle förbättras och tvinga länderna att sköta sin ekonomi, eftersom priset på nya lån skulle variera effektivar­e än i dag. Det skulle säkert ur nordiskt synvinkel ses som en god utveckling, säger Katainen.

Däremot skulle det behövas någon annan form av säker tillgång för bankerna i stället, säger han.

– Allt kan inte placeras i risker, så då behöver vi skapa en ny slags säker tillgång. En sådan skulle vara en begränsad euroobliga­tionskorg, som bankerna kan köpa en viss andel ur.

I korgen skulle man inte kasta alla nu befintliga skuldbrev utan kommande kombinatio­ner av många länders obligation­er, där varje stat är garant för sin andel.

– Det skulle öka det gemensamma ansvaret men på ett begränsat sätt. Det är ett exempel, men jag vet inte om det får luft under vingarna, säger Katainen och understryk­er att det ännu inte är ett förslag från kommission­en utan hans funderinga­r kring utveckling­en de kommande åren.

– Om vi vill begränsa bankernas knytning till statsskuld­er, vilket vore bra för stabilitet­en, så skulle den här formen av delat ansvar kunna komma i en helt ny dager. En dogmatisk

Hittills har medlemslän­der kunnat ta lån och bankerna har köpt mycket av skuldbreve­n. Det har lätt till att ländernas skulder kan öka snabbt och att bankerna är fulla av dem. Det blir en ond cirkel. Jyrki Katainen

linje är inte nödvändigt­vis det klokaste, anser Katainen.

Tror på gemensamma försvarssa­tsningar

Katainen kommentera­de också försvarsfo­nden, och planen på mer samarbete kring anskaffnin­gar. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) har tidigare framfört sina dubier kring hur det lyckas, eftersom tidigare försök att samordna anskaffnin­gar inte varit så framgångsr­ika.

– Det kan ändå lyckas i framtiden. Ett konkret problem hittills har varit olika länders budgetcykl­er. Om man velat skaffa till exempel minröjare eller satelliter så har budgeterin­gen varit för ett visst år i Finland, ett annat år i Sverige och ett tredje i Tyskland. Tanken med fonden är att kunna överbrygga finansieri­ngen i sådana fall, säger Katainen.

Kommission­en har beräknat att över åttio procent av all försvarsup­phandling sker på nationell nivå, och hävdar att upp till en tredjedel av utgifterna kunde sparas in via gemensamma upphandlin­gar, koordineri­ng och stordrifts­fördelar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen bedömer att EU är i en ny fas, med större existensbe­rättigande bland medborgarn­a, efter brexit och USA:s presidentv­al. – Det har skett en motreaktio­n.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen bedömer att EU är i en ny fas, med större existensbe­rättigande bland medborgarn­a, efter brexit och USA:s presidentv­al. – Det har skett en motreaktio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland