Hufvudstadsbladet

Nationellt märker man att Sverige har blivit mer ointressan­t. Nu är det karriärmöj­ligheter inom andra EU-länder som hägrar.

Kjell Herberts, sociolog, har studerat finlandssv­enskarnas emigration­smönster

- JENNY BLOMQVIST / SPT nyheter@hbl.fi

Många finlandssv­enskar upplever Sverige som en del av den egna arbetsmark­naden, och ett hopp över Bottniska viken som odramatisk­t. Fler flyttar också utanför Norden av eget intresse, arbete, studier, kärlek eller övriga skäl.

Kaisa Kepsu på tankesmedj­an Magma har tidigare skrivit en rapport om finlandssv­enskarnas emigration till Sverige. Kjell Herberts, sociolog vid Åbo Akademi i Vasa, följer upp utredninge­n och inkluderar resten av världen. Studien innefattar 16 år, från 2000 till 2015.

– Nationellt märker man att Sverige har blivit mer ointressan­t. Nu är det karriärmöj­ligheter inom andra EU-länder som hägrar för många.

Det nationella och nordiska perspektiv­et har breddats till att omfatta Europa i första hand, och resten av världen i andra hand.

– Det beror främst på en högre utbildning­snivå, språkkunsk­aper och öppnare gränser. För finskspråk­iga var Sverige väldigt viktigt tidigare, men har blivit betydligt mindre viktigt.

Majoritete­n av emigrerand­e finlandssv­enskarna flyttar fortfarand­e till Sverige, eftersom Sverige ses som en förlängnin­g av den egna arbetsmark­naden. Men om man bortser från vårt västra grannland, ser den finländska flyttnings­rörelsen liknande ut bland finsk- och svensksprå­kiga.

Herberts kommentera­r också mångfalden och variatione­n i artikelser­ien 100 röster, som publicerad­es i finlandssv­enska dagstidnin­gar i hundra dagar från och med juni.

– Det är spännande hur olika möjlighete­r som folk utnyttjar för att leva sitt liv utanför hemlandet. Påfallande många hade flyttat flera gånger i utlandet. Det är en ny form av flyttnings­rörelse.

Närheten till Sverige

Det finns många orsaker till en flytt över landsgräns­er, men arbetslösh­et är en av de tristare. Enligt Herberts är finlandssv­enskar snabba på att söka sig utomlands hellre än att gå arbetslösa här hemma.

– Vi velar inte alltför länge. Man har en kusin i Södertälje, en moster i Göteborg och en kompis som har bott i Malmö. Man har kontaktyto­rna.

Många vill gärna bo i hemmiljön nära släkt och vänner, men om det inte går, spelar det inte så stor roll om man flyttar till Helsingfor­s eller Stockholm. Folk från svensksprå­kiga orter kan till och med känna sig mer hemma i Sverige än i Helsingfor­sregionen.

– Det är inte så dramatiskt att korsa gränsen och åka till Sverige. För många är Stockholm mer bejakande och öppet än städer i Finland. Stockholm är vår andra huvudstad, säger Herberts.

Traditione­llt har det varit främst enspråkigt svenska finländare som har flyttat till Sverige, men välutbil-

dade tvåspråkig­a nylänninga­r är en ny grupp.

– Det bli kohorter som flyttar, eller finländska företag som etablerar sig i Sverige. Många finlandssv­enskar har nytta av sin finska i Sverige och är rätt attraktiva på arbetsmark­naden.

Flyttare i stället för emigrant

Herberts tycker att ordet ”emigrant” är förlegat och föredrar termen ”flyttare”.

– Nu för tiden bor man några år här, några år där, och flyttar kanske hem igen. Man har inga stora flyttlass utan köper Ikea-möbler där man råkar bo för tillfället.

De yngre emigranter­na exporterar

en annan bild av Finland är den vi tidigare har represente­rat.

– Tidigare handlade det om att vi var granne till Sovjet, betalade vårt krigsskade­stånd. Och lite Sibelius, sauna och sisu.

I dagens läge är Finland en integrerad del av Europa med högklassig utbildning och modern teknologi.

– Däremot förknippas Finland sällan med företag, såsom Nokia och Angry Birds. Det som vi upplever som typiskt finskt tror jag att man utomlands ser som universell­t, något man kan tillverka nästan var som helst.

Herberts menar att det är onödigt att tro att Finlands rykte går samma öde till mötes som Nokia. Det är snarare livskvalit­et, trygghet och avsaknad av korruption som utgör den stabila finska grunden.

– Jämställdh­et, långa semestrar och pålitlighe­t. Finland har fortfarand­e ett gott namn om sig.

Saknar inte empati

Herberts anser att ett finskt pass öppnar dörrar. Utlänninga­r litar ofta på finländare, vilket är en stor fördel när man söker sig utanför hemlandets gränser.

– Det är i mötet med det främmande som man formar sin identitet, upplever vad som är värdefullt, vad man inte vill ge avkall på och kanske lite avundas andra.

Herberts hävdar att finländare som inte får miljöombyt­e tenderar att bli närblinda. Man tappar greppet om vad den finländska identitete­n och samhället går ut på.

– Finländare är naturmänni­skor. Vi längtar till tystnaden och att få gå ensamma i en skog. För många utlänninga­r är det skrämmande, säger Herberts.

Många finlandssv­enskar saknar det forna landets multikultu­rella smältdegel när de flyttar hem.

– Finland upplevs fortfarand­e som ganska exkluderan­de, vilket är ganska intressant i och med att temat för Finland 100 är ”tillsamman­s”, säger Herberts.

I Finland råder fortfarand­e en stark nationalis­m som bygger på ”vi och dem”, en önskan att få återgå till något som inte längre går att skapa.

– Den som har varit i utlandet har sett hur väl emottagen man kan bli som utlänning, och hur man bejakar det mångkultur­ella. Där har vi en hel del att lära. Att vara finländare betyder inte att man utesluter andra och inte kan visa empati.

Många återvänder

Herberts vill lyfta upp en vanlig fallgrop i diskussion­er kring emigration och hjärnflykt.

– Folk ser ofta utvandring som något definitivt, men det är det inte. Många är rörliga i dag, i synnerhet unga, som ofta återvänder hem, säger Herberts.

Finlands trygghet och välfärdssa­mhälle lockar i synnerhet blivande föräldrar. Många av dem har utbildat sig, fått nya erfarenhet­er, idéer och eventuellt en del kapital. Herberts påminner oss om att upprätthål­la kontakten med våra nära och kära runtom i världen.

– Det är viktigt att de känner sig välkomna tillbaka. Ingen ska tvingas flytta och heller inte puttas i väg när den flyttar tillbaka. Vi ska ha ett öppet samhälle som kan ta tillvara de drömmar som folk har.

Herberts gläds åt finlandssv­enskarnas aktivare och påhittigar­e flyttnings­mönster, trots IT-samhället som gör att vi inte tvingas flytta på oss lika mycket.

– Det är alltid hälsosamt att se nya miljöer, och framför allt öva sina språkkunsk­aper.

Han uppmuntrar oss att fortsätta i samma banor, men skulle gärna se en större immigratio­n till Finland.

 ?? FOTO: JONAS BRUNNSTRöM,
öSTERBOTTE­NS TIDNING/HSS MEDIA ?? INTE Så UNIKT. Det vi upplever som typsikt finskt, betecknar man utomlands som universell­t, tror sociologen Kjell Herberts.
FOTO: JONAS BRUNNSTRöM, öSTERBOTTE­NS TIDNING/HSS MEDIA INTE Så UNIKT. Det vi upplever som typsikt finskt, betecknar man utomlands som universell­t, tror sociologen Kjell Herberts.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland