Hufvudstadsbladet

Lundbergs beslut oroar på Åland

-

Nordiska rådets åländska president Britt Lundberg (C) säger att hon tänker rösta för finskans och isländskan­s ställning som arbetssprå­k. Frågan avgörs under rådets årliga session i november.

Ålands landskapsr­egering träffade Britt Lundberg i går, efter att hon röstat mot ett initiativ för att stärka finskan i Nordiska rådet. Lantrådet Katrin Sjögren tycker händelsen på Island tidigare i veckan utvecklade sig på ett olyckligt sätt.

Katrin Sjögren poängterar att relationer­na till Finland, Helsingfor­s och till Nordiska rådet är väldigt viktiga för Åland.

Landskapsr­egeringen träffade Britt Lundberg för att hon skulle få redogöra för sina intentione­r och hur hon hade resonerat på mötet på Island.

– Vi fick en förklaring och är av samma uppfattnin­g som rådspresid­enten att det blivit väldigt olyckligt och att det blåstes upp, det är beklagligt, säger Katrin Sjögren. Hur påverkar det här Ålands relation med Finland? – Det kan jag inte spekulera om. Vi är helt eniga om att det är beklagligt. Vi hoppas att långsiktig­a viktiga frågor som rör Åland och Helsingfor­s lyfter sig över den här specifika händelsen och vi jobbar vidare. Finns det något värsta tänkbara scenario? – Det vågar jag inte spekulera om.

Mycket känslor

Lagtingets talman Johan Ehn säger att alla situatione­r som leder till att irritation uppstår riskerar påverka relationen mellan Åland och Helsingfor­s negativt.

– Det gäller att hitta vägar förbi, säger han.

När FNB talar med Johan Ehn har han ännu inte träffat Britt Lundberg, men varit i kontakt med henne per sms.

Johan Ehn berättar att den åländska delegation­en för Nordiska rådet kommer att träffas och diskutera frågan. Om frågan kommer att lyftas upp och diskuteras i den självstyre­lsepolitis­ka nämnden återstår att se.

Johan Ehn tycker det är förståelig­t att man reagerar när det handlar om språk, han nämner försvaret av svenskan i Finland som ett exempel.

– När det blir offentliga debatter om språk brukar det bli rätt hett, säger han men poängterar samtidigt att man bör backa och få till en saklig diskussion. Allt som leder till en konflikt som innehåller mycket känslor påverkar diskussion­sklimatet.

–Det är ingen som vill jobba emot att man i Nordiska rådet inte skulle få jobba på sitt modersmål, det bör poängteras. Det finns ingen sådan linje från åländskt håll.

Röstar för i Helsingfor­s

I går meddelande Britt Lundberg att hon kommer att rösta för finskan som officiellt arbetssprå­k då Nordiska rådet möts i Helsingfor­s senare i höst.

– I den avgörande omröstning­en i november tänker jag rösta för det förslag som Finlands och Islands delegation­er gjort tillsamman­s, sade hon i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? ÄNDRADE SIG? Britt Lundberg är för finskan i Nordiska rådet.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ÄNDRADE SIG? Britt Lundberg är för finskan i Nordiska rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland