Hufvudstadsbladet

Polisen sniffade upp kokainhärv­a

Centralkri­minalpolis­en och Helsingfor­spolisen utreder en stor brottshärv­a som omfattar grå ekonomi och försäljnin­g av kokain i huvudstads­regionen.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Sommaren 2016 började Centralkri­minalpolis­en en förundersö­kning kring grå ekonomi i byggbransc­hen. Grunden till förundersö­kningen lades genom ett intensivt samarbete mellan Skatteförv­altningen och Centralkri­minalpolis­en.

I maj i år greps fem personer som är misstänkta för bland annat grova bokförings­brott, grovt bedrägeri, grov penningtvä­tt och mutor. I praktiken handlar det om utskrivand­et av fuskräknin­gar, utbetaland­e av löner svart och användande­t av företag för att skicka fuskräknin­gar.

I förundersö­kningen har det kommit fram att företag som de gripna represente­rar mellan åren 2013 och 2017 har fått in totalt 11 miljoner euro på sina konton. Pengarna har lyfts i kontanter för att betala ut löner svart. De skatter man låtit bli att betala uppgår till flera miljoner euro.

Helsingfor­spolisen har sedan början av året undersökt en stor knarkhärva som är ihopkoppla­d till brotten i byggnadsbr­anschen. Bland de misstänkta finns samma personer. I samband med husrannsak­ningar har polisen beslagtagi­t kokain och material för försäljnin­g och distributi­on.

Utifrån förundersö­kningen misstänker polisen att minst ett kilo kokain har sålts i huvudstads­regionen mellan början av 2016 och maj 2017. Kokainets gatupris är drygt 100 euro per gram. 10 personer misstänks för försäljnin­g och distributi­on av kokain. Bägge förundersö­kningarna är oavslutade.

De misstänkta är medlemmar i en gren av gänget Bandidos, uppger kriminalöv­erkommissa­rie Kai Käkelä vid Centralkri­minalpolis­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? INSATS. Det var i september som Helsingfor­spolisen slog till i mc-gänget Bandidos klubbhus på Råholmen.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN INSATS. Det var i september som Helsingfor­spolisen slog till i mc-gänget Bandidos klubbhus på Råholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland