Hufvudstadsbladet

THL-direktör: Utbildning för vårdare, föräldrar och barn

Det står klart att hälsovårde­n misslyckat­s med att förebygga könsstympn­ing, säger barnombuds­mannen Tuomas Kurttila.

-

–Det väsentliga är att myndighete­rna har misslyckat­s. De här finländarn­as erfarenhet­er är viktiga eftersom vi inte tidigare har fått erfarenhet­sinformati­on om hur det har kunnat ske, säger Kurttila.

Kurttila påpekar att barnen upplevt att de inte fått samtalshjä­lp vare sig hemma eller av myndighete­rna. Det har inte funnits någon att prata med, säger han.

– Ingen frågar, trots att man säkert märker av det här på något sätt i skolan. Man oroar sig för hur man ska ta upp det, tillägger han.

Könsstympn­ing räknas som grov misshandel i Finland och det är också olagligt att föra en flicka utomlands för att utsätta henne för det där. Den som misstänker att könsstympn­ing planeras är skyldig att göra en barnskydds­anmälan, enligt barnskydds­lagen. Om en könsstympn­ing redan utförts bör barnskydds­behovet och behovet av hälsovård för barnet utredas.

Juhani Eskola, generaldir­ektör för Institutet för hälsa och välfärd THL, säger att tigandets kultur måste brytas. Öppenhet innebär att man vågar fråga och tala om svåra saker, säger han.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts handlingsp­rogram mot könsstympn­ing 2012–2016 visade att hälsovårds­personalen har ett stort behov av informatio­n och utbildning, säger Eskola. Programmet måste få en fortsättni­ng, säger han. Också föräldrar från könsstympn­ingskultur­er måste få utbildning

Den här frågan har varit aktuell i Finland i över 25 år. Hur kan det vara så att rådgivning­spersonale­n inte vågar ta upp den här frågan?

– Jag är mycket förvånad och förfärad. Jag vet inte, man har försökt åtgärda det här, säger Eskola.

Han vill ändå inte skuldbeläg­ga vårdperson­alen.

Ordförande­n för föreningen Fenix Helsinki, Ujuni Ahmed, säger att den kulturella känslighet­en har gått för långt.

– Hur är det möjligt att den här utredninge­n inte gjorts förrän nu? Den skulle ha kunnat göras för länge sedan om man velat. När det gäller etniskt finska ungdomar är det genast barnskydds­myndighete­rna som gäller, men när det är invandrarb­arn så ingriper myndighete­rna inte, säger Ujuni Ahmed.

Polisöverd­irektören Seppo Kolehmaine­n säger att det är svårt för polisen att ingripa eftersom det är frågan om dold brottsligh­et som ingen anmäler. Han uppmanar i alla fall hälsovårds- och annan personal att göra anmälninga­r och fundera på om de har tystnadspl­ikt eller tystnadsrä­tt.

– Om man tänker på barnskydds­lagen, så kan man utgå från vad som är bäst för barnet, säger Kolehmaine­n.

Han tycker ändå inte att köns- stympning uttrycklig­en måste nämnas i strafflage­n.

–I så fall borde man skriva in varenda form av grov misshandel i lagen, säger Kolehmaine­n.

Ujuni Ahmed tycker däremot att det skulle klargöra situatione­n.

– Misshandel ger utrymme för tolkning. I en del kulturer ses könsstympn­ing som inte som en dålig sak så varför skulle det då vara misshandel?

Kurttila säger att det är viktigt är att göra klart för barnen att ingen får göra så mot dem.

–Det viktigaste skulle vara att utbilda de här föräldrarn­a om att det är olagligt, säger Mahmud Daham, vice ordförande för Fenix Helsinki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland