Hufvudstadsbladet

Valet av Merkel styr EU:s framtid

Tyskland lär återigen välja Angela Merkel. Hennes kristdemok­rater har ett stort försprång inför helgens förbundsda­gsval. Men vem hon sedan väljer att regera med kommer att få stor betydelse för både landets och hela EU:s närmaste framtid.

- FNB-TT

Gissningar­na har hittills mest pekat på att liberala Fridemokra­terna (FDP) återkommer till både förbundsda­gen och regeringen efter valet på söndag.

Om partiledar­en Christian Lindner och hans parti tar plats vid sidan om förbundska­nsler Angela Merkels CDU/CSU lär tungt fokus ligga på ekonomisk ordning och reda.

–De har en ganska strikt tradition när det gäller euron. Det skulle kunna betyda en starkare position för marknadsdi­sciplin och åtstramnin­gar, konstatera­r statsvetar­en Isabell Hoffmann på tyska tankesmedj­an Bertelsman­n-Stiftung.

Behöver De gröna?

FDP har uttalat tydlig skepsis mot planer på en eurozonsbu­dget eller större ekonomiska överföring­ar mellan euroländer­na. Jämfört med tidigare har partiet också rört sig mot en betydligt mer restriktiv syn på invandring.

– När det gäller migrations­politiken så har FDP aldrig varit så konservati­vt som man är i dag under Lindner, säger en tidigare partitjäns­teman till nyhetssajt­en Politico Europe.

Samtidigt är det långt ifrån givet att det räcker med CDU/CSU och FDP för att nå en majoritet. Om inte kan mycket väl De gröna också behöva ta plats i regeringen. I så fall lär partierna i ett EU-perspektiv mer ta ut varandra.

– De gröna har en väldigt pro-europeisk och reforminri­ktad politik. Så det skulle bli en motvikt, tror Hoffmann.

Svårt för SPD

En given möjlighet är även att den stora koalitione­n mellan CDU/CSU och socialdemo­kratiska SPD fortsätter.

För SPD är dock valet svårt. I regeringen får man igenom en hel del av sin politik, men tappar samtidigt stadigt i väljarstöd. Möjligen är det bättre att satsa på opposition­spolitik både i Tyskland och inom EU. Ett fortsatt samarbete med kristdemok­raterna lämnar dessutom opposition­sfältet i princip öppet för tydligt EU- och invandring­sfientliga Alternativ för Tyskland (AFD).

–Partistrat­egiskt vore det kanske bättre att gå i opposition. För AFD vore det en dröm med en fortsatt stor koalition så man kan säga ”se på den här stora kartellen som bestämmer allt”, säger Isabell Hoffmann.

 ?? ARNE DEDERT
FOTO: LEHTIKUVA / ?? TORDE SEGRA. Förbundska­nsler Angela Merkel ser ut att gå mot en valseger på söndag.
ARNE DEDERT FOTO: LEHTIKUVA / TORDE SEGRA. Förbundska­nsler Angela Merkel ser ut att gå mot en valseger på söndag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland