Hufvudstadsbladet

May utlovar vänskap i Florens

Önskemål om en övergångsp­eriod, och löften om kompensati­on för bortfallna budgetmede­l, ingick som väntat när Theresa May talade brexit.

- FNB–TT-WIKTOR NUMMELIN

På klassisk mark i Florens lovade Storbritan­niens premiärmin­ister fortsatt vänskap med EU.

I 1200-talsbasili­kan Santa Maria Novella tog May till orda strax efter klockan 15 på fredagseft­ermiddagen lokal tid.

– Vi vill vara er starkaste vän och partner, betonade May med riktning mot EU.

– Vi har det inom oss att göra fantastisk­a saker. Vi kan skapa en bättre och ljusare framtid för alla våra folk – och det är det jag vill fokusera på i dag, sade premiärmin­istern och konstatera­de att folk ser med såväl spänning som oro på det brittiska utträdet.

Enligt May är migrations­krisen och terrorhote­n exempel på frågor som behöver ett fortsatt internatio­nellt samarbete.

–Vi lämnar kanske EU–men vi lämnar inte Europa, betonade hon.

Premiärmin­istern förklarade det kommande brittiska utträdet med att väljarna vill att besluten ska fattas närmare, av personer som är direkt valda av dem.

– Det här betyder inte att vi vänder ryggen åt Europa eller vill att EU ska misslyckas, sade May och tryckte på vikten av att utträdesfö­rhandlinga­rna blir framgångsr­ika.

– Även om förhandlin­garna ibland varit tuffa så har vi gjort konkreta framsteg i flera frågor, hävdade hon.

– Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att det här fungerar. Världen har sina ögon riktade mot oss, sade May.

Hon vände sig också direkt till de många EU-medborgare som bor i Storbritan­nien.

– Vi vill att ni stannar! Vi håller er högt! De garantier jag ger er kring era rättighete­r är verkliga, sade May och lovade bland annat att brittiska domstolar ska kunna ”ta hänsyn” till utslag i EU-domstolen.

Vad gällde framtida relation till EU förklarade May – som väntat – att hon varken tror på ett EES-avtal för Storbritan­nien, i stil med det som exempelvis Norge har, eller ett frihandels­avtal, i stil med det som nyligen underteckn­ats med Kanada.

– Vi kan göra något mycket bättre än så! Låt oss vara kreativa, uppmanade May.

Som väntat föreslog hon även en övergångsp­eriod för att underlätta utträdet efter den 29 mars 2019.

– Jag vet att framför allt företagen skulle välkomna den sortens säkerhet, sade hon – och tryckte på att perioden behöver vara strikt begränsad till maximalt två år.

Lika väntat var att hon även lovade att Storbritan­nien under övergångst­iden kommer att uppfylla sina budgetåtag­anden till EU.

Optimistis­k?

Talet avslutades med uttalad optimism.

– Jag är klar över att Storbritan­niens framtid är ljus. Storbritan­niens ekonomi kommer alltid att vara stark, sade premiärmin­istern.

– Jo, förhandlin­garna kommer att bli svåra. Men om vi tar oss an dem på rätt sätt så kan vi hitta sätt att göra dem framgångsr­ika för alla våra folk. Den ton jag vill ange är en ton av partnerska­p, vänskap och förtroende, sade May.

– Det här är den framtid vi står inför. Låt oss greppa den tillsamman­s!

Ingen summa

Någon tydlig summa på hur mycket Storbritan­nien är villigt att betala under övergångsp­erioden – eller för de mer långsiktig­a åtaganden som gjorts – gav hon emellertid inte.

”Det vore överraskan­de om Theresa May själv nämner en siffra. Det är inte hennes stil och alla siffror kommer att bli föremål för långa förhandlin­gar”, konstatera­de å andra sidan bland andra BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på förhand.

Talet hölls omedelbart inför den fjärde förhandlin­gsrundan mellan EU och Storbritan­nien som inleds i Bryssel på måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland