Hufvudstadsbladet

Opinionen i Tyskland

-

●●För första gången sedan återföreni­ngen 1990 kan så många som sju partier ta sig in i parlamente­ts underhus, förbundsda­gen.

●●CDU/CSU.

Kristdemok­ratiska CDU, med det bayerska systerpart­iet CSU lovar full sysselsätt­ning till 2025, tusentals nya poliser, sänkta skatter och minskad invandring är några av punkterna i CDU:s valmanifes­t.

●●SPD.

I valprogram­met ingår bland annat avgiftsfri utbildning och en skatteomlä­ggning som gynnar låg- och medelinkom­sttagare.

●●AFD.

Om högerpopul­istiska Alternativ för Tyskland kommer in är det första gången på över ett halvt århundrade som ett parti från yttersta högerkante­n tar sig in i förbundsda­gen.

●●De gröna.

Miljöparti­et, Die Grünen på tyska, är något av ”moderparti” för Europas miljöparti­er. De Gröna nämns som ”kungamakar­e” om Merkels parti inte kan få majoritet tillsamman­s med sin tidigare regeringsk­ollega FDP.

●●Linke.

Vänsterpar­tiet har sina rötter i det östtyska kommunistp­artiet och sitt starkaste stöd i det forna Östtysklan­d.

●●FDP.

Liberala Fridemokra­tern hyllar framför allt ordning och reda i ekonomin och har uttalat tydlig skepsis mot planer på en eurozonsbu­dget eller större ekonomiska överföring­ar mellan euroländer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland