Hufvudstadsbladet

Telia i Uzbekistan

-

●●Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavta­l med en lokal partner, Takilant. Brevlådefö­retaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsd­ottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat 2,6 miljarder kronor på affären under 2007—2010.

●●I utbyte fick Telia 3G- och 4G-licenser bland annat.

●●Miljardbel­opp har frysts på konton i Schweiz, där Telia har satt in pengar. På Nordea i Stockholm frystes 200 miljoner kronor och lyxegendom­ar i Frankrike har spärrats av.

●●Skandalen, som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2012, ledde året därpå till att vd Lars Nybergs avgick och att Telias styrelse byttes ut.

●●Även den rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomope­ratörer, anklagas av myndighete­rna i USA och Nederlände­rna för att ha mutat Karimova.

●●TT och redaktione­n OCCRP, specialise­rad på att avslöja korruption, kunde 2012 just visa hur dessa telekomaff­ärer var satta i system. Alla tre bolagen gjorde affär med samma personkret­s nära Karimova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland