Hufvudstadsbladet

Presidente­r på samma arena

- Henrik Othman Österbotte­ns tidning

Presidente­n har talat. Eller: Presidente­rna har talat, bland dem USA:s ledare Donald Trump och republiken Finlands president Sauli Niinistö. Arenan var FN:s generalför­samling i New York och statsmänne­n som talade betydligt fler än bara Trump och Niinistö, men ur ett finländskt perspektiv må det räcka med de två.

För Trump var det frågan om jungfrutal­et inför detta forum där man är van att talen visserlige­n kan återspegla nationella intressen men där budskapet i alla fall ges en viss diplomatis­k förklädnad.

I Trumps tal fanns inget av den förklädnad­en. Vita husets härskare delade ut hugg mot fientligt sinnade nationer och hotade i klara ordalag utplåna Nordkorea från världskart­an om landet inte upphör med sitt kärnvapenh­ot.

Det är USA enligt Trump redo till militärt, ensamt – om så fordras och utan Säkerhetsr­ådets enhälliga uppbacknin­g.

Trump betonade nationalst­atens roll och varje lands rätt att hävda sina egna intressen – underförst­ått var budskapet att det då framför allt är USA som har rätt att hävda nationella intressen och om så krävs stå över internatio­nella avtal.

Också president Niinistö dömde i klara ordalag ut Nordkoreas kärnvapene­skapader. Det internatio­nella samfundet kan enligt Niinistö inte tolerera Nordkoreas fortsatta provokatio­ner.

Men där Trump hotade med undergång vidhöll Niinistö en strävan att lösa krisen med fredliga medel. Han försäkrade att Finland som en del av EU ger sanktioner­na mot Nordkorea sitt fulla stöd och slog fast att en lösning endast kan sökas genom förhandlin­gar – dock med ett viktigt förbehåll: Den nordkorean­ska regeringen måste delta utan förhandsvi­llkor.

FN-systemet klarade av Donald Trumps första visit – men skada hann redan ske. Helsingin Sanomat om att Trump i sitt tal bland annat förbisåg allt som har med gemensamma värden och principer att göra – saker som utgör grunden för hela FN. I Sverige är mediers värden viktiga – i Finland deras konkurrens­kraft. Olav S. Melin i Suomen Kuvalehti om skillnader­na mellan de finska och svenska regeringar­nas åtgärder då det gäller medier och pressfrihe­t.

 ?? HOUSE PHOTO ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / ANDREA HANKS / WHITE
HOUSE PHOTO FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / ANDREA HANKS / WHITE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland