Hufvudstadsbladet

Elbilen är en idé

- DAN KRONQVIST reporter

● Alla stora biltillver­kare har färdiga planer för hur stor procent av produktion­en som ska utgöras av elbilar eller hybrider i mitten av 2020-talet, alltså om mindre än 10 år. Det brukar röra sig om minst en fjärdedel eller betydligt mera. Det finns tillverkar­e som går ut med att det ska finnas elmotor i varenda bil vid det laget, men oftast som komplement till den traditione­lla motorn.

Sätt dig vid ett bord på vilket vägkafé som helst och presentera tesen ”Alla ska köra elbil”, så får du höra var det brister i realismen. Just nu har vi ett läge där en del av befolkning­en predikar att förbrännin­gsmotorn är död och en annan är lika övertygad om att elbilar aldrig klarar av finländska avstånd och finländska temperatur­er. Båda har lika fel, men bevisbörda­n ligger på elbilarna. Bara en liten del av de finländska bilisterna har för övrigt testat hur det är att tanka el och hur långt man tar sig på en laddning.

● Vi kan väl slå fast att folk köper elbil när de tror att det är en god idé och när det innebär en kännbar fördel. Biltillver­kare tillverkar elbilar för att det verkar vara enda sättet att med nuvarande teknik klara de kommande utsläppsgr­änserna. Ännu 2015 underskred man galant kraven på maximalt 130 gram koldioxid per km och levererade ett snittresul­tat på 118,1 gram. Nu är det hårdare bandage. Från 2020 kommer utsläppsgr­änsen att gradvis dras ner till 95 gram per kilometer. Det motsvarar 4,1 liter bensin eller 3,6 liter diesel per 100 km. Då behövs det antingen en elmotor som komplement i varje bil eller också fler elbilar.

● Det betyder inte att alla bilar måste vara rena. Enligt utsläppslo­giken går det bra att tillverka bränsleslu­kande bilar så länge de kompensera­s av renare småbilar i tillräckli­g mängd. Misslyckas tillverkar­en med matematike­n blir straffavgi­ften för varje såld bil som överskride­r gränsen 95 euro per gram. Detta i en tuff bransch där också en enda extra bricka eller mutter i varje bilserie utgör en betydande summa på slutraden.

Än så länge är det förbrännin­gsmotorern­a som ger pengar. Trots att inte en enda helt ny elbil presentera­des i Frankfurt i år pumpas allt mera av vinsten in i utveckling­en av dem. Det är framför allt utveckling det handlar om. Elbilarna är uppenbarli­gen ännu inte så bra att alla skulle välja att köpa dem, men framtida klimatmål kommer att understryk­a hur många som borde gör det.

Folk köper elbil när de tror att det är en god idé och när det innebär en kännbar fördel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland