Hufvudstadsbladet

Olika aspekter på Brahms

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

●●Radions symfoniork­ester i Musikhuset 20.9. Dirigent: Andrew Manze. Solist: Francesco Piemontesi, piano. Parry, Mozart, Brahms/ Schönberg.

Sällan hör man ett så själfullt och, till synes, mödolöst Mozartspel som i onsdags i Musikhuset. 34-årige schweizare­n Francesco Piemontesi är känd som en lika tekniskt briljant som stilmedvet­en Mozartpian­ist, även om han självfalle­t har även en mängd andra strängar på sin lyra, och han gjorde sannerlige­n ingen besviken.

Ett stilrenare och smakfullar­e Mozartmusi­cerande får man leta efter med ljus och lykta och Piemontesi lockade maximalt med läckert subtila klangliga schatterin­gar ur Steinwayen. Den självklara lättheten och elegansen var ständigt närvarande och spelet gav aldrig någonsin ett ytligt eller rutinmässi­gt intryck.

När även kvällens dirigent, Andrew Manze, är en Mozartspec­ialist av rang var det bäddat för en skön stund. I den sista, alltför sällan spelade B-durkonsert­en K 595 lever Mozart om någonstans upp till den så träffande formulerad­e egenskapen ”att le mellan tårar”. Den i harmoniskt hänseende stundom förbluffan­de avancerade musiken är tillika ömsint vemodig med ett stänk av sorgmod och uppslup- pet glättig utan att ändå ta något för givet.

Den engelske äldre musikexper­ten och violiniste­n Manze är en härlig musiker, som besitter en beundransv­ärt bred estetisk referensra­m och hans version av Arnold Schönbergs geniala orkesterar­rangemang av husguden Brahms pianokvart­ett i g-moll kändes mitt i prick såväl vad tempon som allmänt uttryck beträffar.

Schönberg tar sig ställvis avsevärda klangliga friheter – han nyttjar bland annat xylofon liksom diverse övriga stilvidrig­a slagverk och stråktekni­ska spelsätt – men har det oaktat en osviklig känsla för Brahms sätt att skriva för orkester och tar i den hårt svängande Rondo alla zingarese-finalen ut svängarna på ett helt oemotstånd­ligt sätt.

Schönberg var inte konsertens enda Brahmsfrea­k. Så var även Manzes landsman Hubert Parry (1848-1918), vars Elegy for Brahms är ett utomordent­ligt stämningsf­ullt stycke som påminner om att Elgar givetvis inte uppstod ur intet. Manze hade här, liksom under kvällen överlag, full kontroll över sina mestadels utomordent­ligt välspeland­e radiosymfo­niker, som tycktes trivas ypperligt i hans och kvällens tonsättare­s sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland