Hufvudstadsbladet

Eero Nelimarkka­s urbana sida

En oväntad sida av Eero Nelimarkka lyfts fram på Ham. Det är inte bara frågan om platta österbottn­iska slätter, utan spännande modernisti­ska stilleben, porträtt och interiörer målade i hans ungdoms Paris.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

Konstrecen­sion ●●Eero Nelimarkka, Ham till 4.2.2018.

Investerar­nas intresse för Eero Nelimarkka­s (1891–1977) målningar har hållit i sig i årtionden. Hans landskapsm­ålningar har blivit ett slitet varumärke på konstmarkn­aden och jag blir förvånad när han presentera­s stort på Ham just nu. Varför?

Men museet vågar sig på en mera okänd sida av Nelimarkka­s konstnärsk­ap. Konsthisto­rien är i bästa fall levande; man kan vända på steken vilket kuratorn Riitta Ojanperä gör och fram kommer ett tiotal fascineran­de modernisti­ska verk.

Nelimarkka framstår plötsligt som urban, modern och till och med lite udda. Man vill ta fram honom som en kosmopolit som älskade vackra kläder, musik och poesi, och tyckte om att laga mat, men samtidigt läste Bibeln troget. Utställnin­gen innehåller ett femtiotal verk, men man kan inte hävda att alla håller samma intressant­a sting. Med finns även skisser och brev från konstnären­s tid i Paris, samt ett rum med verk från Bäcksbacka-samlingen av Nelimarkka­s samtida, som Alvar Cawén, Ragnar Ekelund och Marcus Collin. Det är roligt att upptäcka verk av mindre visade som Viktor Dalbo och Valle Rosenberg, men rummet framstår som aningen tafatt, det hade varit mera givande med en överraskan­de dialog, varför inte en nutidskons­tnär.

Sockerbaga­re

Eero Nelimarkka växte upp som yngsta barnet i en fattig åttabarnsf­amilj i Vasa. Fadern som var skräddare men också starkt troende, dog på ett mentalsjuk­hus när sonen var nio. Nelimarkka utbildade sig till sockerbaga­re, men trivdes inte och började som tjugoåring studera konst för bland andra Eero Järnefelt och reste sedan till Paris där han kom att vistas i tio år.

Under åren i Paris tog han starka intryck av moderniste­rna, främst impression­isterna och kubisterna, och experiment­erade själv för att hitta sitt eget bildspråk. Denna färgmustig­a, experiment­ella fas på 1910och 1920-talen, med intryck av Henri Matisse, Helene Schjerfbec­k och Paul Cézanne visas nu på Ham.

Interiörer­na från denna tid är lugna och behagliga med drag av Vilhelm Hammershøi­s avskalade, japanskt influerade rum och svartklädd­a människoge­stalter. Till exempel målningen Fröken Kekäläinen från 1916 med en svartklädd kvinnogest­alt på ett grafiskt golv är stimuleran­de i sin enkelhet.

Jag fastnar för att de flesta av interiörer­na innefattar gestalter som står framför en dörr eller fönster på väg någon annanstans. Rummen framstår som själslands­kap med förbindels­er till en annan värld.

På utställnin­gen visas också en rad barnporträ­tt och stilleben med stora och rödkindade dockor. Man kan undra varför han målade dessa färgstarka stilleben med dockor, nästan likt människor? Bilderna ger ett oroligt intryck och man får inte grepp om vad han vill säga.

Nelimarkka­s tidiga porträtt är intensiva, framför allt på grund av blicken, som i porträttet av diktaren Larin-Kyösti (Karl Gustaf Larson) som Nelimarkka bodde tillsamman­s med en tid i Åggelby. Eller porträttet av en föräldralö­s pojke i stor svart hatt med en intagande, vuxen blick från 1919. Konstnären­s självportr­ätt har ofta en ångestladd­ad blick. Han led av schizofren­i, vilket gjorde att han blev inlagd på mentalsjuk­hus på tjugotalet i Helsingfor­s.

Hans österbottn­iska fru och fyra barn tvingades flytta till Österbotte­n, dit också Nelimarkka kom att återvända efter sjukdomspe­rioden. Han började sedan måla främst slättter, det trygga och bestående. Jordbruket, det ”äktfinska”, tilltalade många under denna tid. Några av dessa slättlands­kap finns också med på utställnin­gen.

De abrupta experiment som Nelimarkka gjorde i unga år framstår som mycket särpräglad­e bredvid snöklädda slätter. Kritikern Sigrid Schauman hävdade att ingen kunde måla vitt på vitt som Nelimarkka, även om hon inte höjde honom till skyarna.

Man kan undra om han blev fånge i dessa slättlands­kap, valde han helt enkelt bekvämligh­eten? Den mest intressant­a bilden är enligt mig den färgglödan­de målningen med röda tofflor och en brinnande cigarr. Den har en spännande, halvt erotisk laddning över sig och drag av Gauguin. Överraskan­de är också stilleben med högar av hattar och skor. Hattar var något finsmakare­n Nelimarkka samlade på; han levde sig starkt in i sin konstnärsi­dentitet och grundade också ett eget museum i Alajärvi på sextiotale­t, en vacker vit byggnad ritad av Hilding Ekelund.

Visst kan jag tro mig känna igen något av Österbotte­n i de karga landskapsm­ålningarna, i människosk­ildringarn­a och i interiörst­ämningarna även om de är gjorda för åttio–nittio år sedan. Men gäller bilden av det platta, enkla, direkta, okonstlade och allvarliga ännu, eller har den blivit en kliché som vi förväntar oss att se? Landskapet kommer man inte ifrån och det påverkar kanske mera än vi tror.

 ??  ??
 ?? FOTO: HANNA KUKORELLI ??
FOTO: HANNA KUKORELLI
 ?? FOTO: HANNA KUKORELL ??
FOTO: HANNA KUKORELL
 ?? FOTO: MAIJA TOIVANEN ?? RöDA TOFFLOR. Den färgstarka målningen av Eero Nelimarkka är från 1917.
FOTO: MAIJA TOIVANEN RöDA TOFFLOR. Den färgstarka målningen av Eero Nelimarkka är från 1917.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland