Hufvudstadsbladet

Maria João Pires ger två konserter i Finland

- WILHELM KVIST

En av vår tids främsta pianister besöker i Lahtis och Helsingfor­s i höst.

Portugisis­ka Maria João Pires, 73, spelar på Sibeliushu­set i Lahtis den 15 november och på Musikhuset i Helsingfor­s den 19 november. Pires uppträdde senast i Finland 1991.

Pires som blivit speciellt känd för sina Mozarttolk­ningar spelar under konsertern­a uteslutand­e musik av den sena Beethoven. På programmet står de två sista pianosonat­erna opus 110 och 111 samt sex bagateller opus 126. Besöket är intressant mot bakgrund av att Pires under 2010-talet kraftigt har skurit ner på offentliga framträdan­den. Tidigare har man försökt locka henne till både Helsingfor­s festspel, pianovecka­n i Esbo och till de stora orkestrarn­a, men utan resultat.

Besöket sammanfall­er med inhemska uppstartsf­öretaget Imagine Claritys lansering av en mobilappli­kation, som Pires har varit med och utvecklat. Pires aktiva roll hänger samman med hennes sociala engagemang för att förbättra tillgängli­gheten till musik och hitta nya sätt att närma sig musik, enligt ett pressmedde­lande. Enligt uppgift kommer applikatio­nen att fokusera på mental träning för pianister.

 ?? FOTO: J.J. GUILLEN ?? FINLANDSBE­SöK. Portugisis­ka pianisten Maria João Pires fotografer­ad i Madrid 2007.
FOTO: J.J. GUILLEN FINLANDSBE­SöK. Portugisis­ka pianisten Maria João Pires fotografer­ad i Madrid 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland