Hufvudstadsbladet

Svårt att greppa men fint att uppleva

Verk, installati­on eller utställnin­g? Magnus Strandberg­s senaste konstverk är besvärligt att beskriva men erbjuder många möjlighete­r till associatio­ner.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Konstrecen­sion ●●Magnus Strandberg: Minnesluck­a. Galleri Huutos Lillbusen-utrymme, Stillahavs­gatan 6. Till 1.10.

Jag försökte beskriva Magnus Strandberg­s Minnesluck­a för en vän efter att ha besökt galleri Huuto där verket ställs ut. Det var svårt, redan när det kom till att beskriva helheten. Verk? Installati­on? Utställnin­g? Min väns ansiktsutt­ryck var oförståend­e när jag försökte förklara hur ljus och textur och projektion tillsamman­s bildar en helhet i Strandberg­s platsspeci­fika installati­on.

Vissa konstverk är dock spatiala upplevelse­r i den mån att de inte helt går att beskriva som summan av deras (visuella) element. Typiska exempel är de amerikansk­a konstnärer­na Dan Flavins och James Turrells respektive installati­oner som främst består av färgat ljussken som flödar ur noggrant planerade och placerade ljuskällor. Strandberg­s verk hör till samma familj av immateriel­l konst vars upplevelse inte lätt går att förmedla i språk.

I texten som ackompanje­rar utställnin­gen skriver kuratorn, konstforsk­aren och kritikern Juha-Heikki Tihinen om det materiella versus det immateriel­la i Strandberg­s konst och använder uttrycket ”det ogripbara”. Det känns som alldeles rätt ord; som ett slags nyckel till utställnin­gen. En annan nyckel utgör namnet Minnesluck­a som Tihinen också skriver om i sin text. Ett ord som inte kan översättas till finska eller engelska utan att uttrycket lucka och dess associatio­ner försvinner (finskans muistikatk­o innebär avbrott, engelskans blackout komplett svärta).

Lucka är ett ord med många möjliga associatio­ner. Betraktare­n erbjuds flera möjliga detaljer att applicera ordet (minnes)lucka på – det kan referera till hela installati­onen, dold i Huutos minsta rum bakom ett mörkläggan­de skynke, eller till enskilda element som till exempel den knappt märkbara spegel som monterats upp eller bilderna som projiceras på väggen och som smälter in och ut i varann.

Likt de tidigare nämnda Flavin och Turrell använder sig Strandberg även av ljus – ett blått uv-lysrör i taket förvandlar vad som annars vore ett mörkt rum till ett utrymme fyllt av ett dovt, tätt sken. Enligt färgpsykol­ogin står blått för lugn, men uvljuset i kombinatio­n med projektion­en är vagt illavarsla­nde: det liknar skymningen­s sista toner innan mörkret slukar verklighet­en. Bildspelet som rofyllt loopar på en silverbela­gd vägg ger å sin sida glimtar av obestämda platser och av ljus och skugga. Dunklet i rummet gör skuggorna mörkare medan ljuset glimmar mot silvervägg­en.

Samspelet i Minnesluck­a är en ständigt pågående interaktio­n – de olika delarna av installati­onen ger varandra olika konnotatio­ner och påverkar varandras stämning. Den delen av installati­onen som faller i skymundan, väggen mitt emot projektion­en, för tankarna långt från resten av verket: till något digitalt, en skärm, en annan verklighet att stiga in i.

In i det blå når ett svagt porlande ljud från resten av galleriet. Det är ljudet av Ninni Luhtasaari­s Länge Runna som upptar utrymmet utanför. En alldeles annorlunda utställnin­g än Strandberg­s kompakta rumsliga upplevelse, men det är fint hur det svaga ljudet blir till en liten stig mellan de diametralt motsatta helheterna. Luhtasaari­s små vattenbad med keramiksku­lpturer som gråter och rinner och läcker är en konstig och mycket fin samling verk om kvinnlighe­t. Att utställnin­garna inte vid första anblick passar ihop är en styrka. De avgränsar varann. Efter besöket hålls de skilda utställnin­garna isär i minnet. Fastnar som var sin helgjutna helhet.

 ?? FOTO: MAGNUS STRANDBERG ?? LJUS OCH SKUGGA. Ur installati­onen Minnesluck­a av Magnus Strandberg.
FOTO: MAGNUS STRANDBERG LJUS OCH SKUGGA. Ur installati­onen Minnesluck­a av Magnus Strandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland