Hufvudstadsbladet

Bröstcance­r

-

●●Cancern börjar på cellnivå, där generna i arvsmassan förändrats och inte fungerar som de ska.

●●För kvinnor är bröstcance­r den vanligaste cancervari­anten; i genomsnitt insjuknar 20 kvinnor varje dag i Sverige.

●●Vad som orsakar bröstcance­r är inte klarlagt, men hormonella faktorer spelar en viktig roll. Bland annat är risken för att få bröstcance­r högre för dem som har många menstruati­onscykler under livet, alltså får mens tidigt och menstruera­r sent i livet. Samtidigt anses det skyddande att ha fått barn och ha ammat i minst i sex månader.

●●Det finns också ärftliga faktorer – man har hittat speciella bröstcance­rgener som orsak till några procent av all bröstcance­r. Enligt Genetiska kliniken, Lund, bär cirka en av 400 kvinnor på en mutation i en av två gener som var för sig leder till en ökad risk för bröstcance­r och äggstocksc­ancer. De flesta, men inte alla, mutationsb­ärare drabbas av cancer.

●●Om flera släktingar drabbats av bröstcance­r finns det orsak att göra en utredning. Om någon av dina föräldrar bär på mutationen har du 50 procents risk att också vara bärare.

●●Chansen att bli botad har ökat de senaste årtiondena, både eftersom fler fall upptäcks tidigt och eftersom behandling­en har blivit bättre.

Källa: Cancerfond­en samt Ulf Kristoffer­sson docent och överläkare vid Genetiska kliniken, Lund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland