Hufvudstadsbladet

Huhtasaari seglar i Trumps kölvatten

Sannfinlän­darna vill sänka flyktingkv­oten till noll

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

När Laura Huhtasaari officiellt utsågs till Sannfinlän­darnas presidentk­andidat i går lyfte hon delvis samma frågor som Donald Trump gjorde i sin presidentv­alskampanj för ett år sedan. Och inte nog med det, också retoriken är slående likadan.

Huhtasaari vill lägga ner Schengenav­talet och dra Finland ur klimatavta­let och valutaunio­nen. Hon är beredd att diskutera ett utträde ur EU eftersom regeringen och ”grönvänste­rn” driver på en utveckling mot förbundsst­at. Federalism­en var aldrig ett alternativ när vi folkomröst­ade om EU-medlemskap­et, säger hon.

Huhtasaari sätter Finland och nationella intressen i första rummet i alla frågor. Givetvis vill hon också blåsa upp migratione­n till ett valtema. Här får hon hjälp av partiordfö­rande Jussi Halla-aho som vill nolla flyktingkv­oten.

Klimatavta­let från Paris, eurosamarb­etet och Schengenav­talet – det är tre politiska konstrukti­oner som Laura Huhtasaari vill dra Finland ur. När Sannfinlän­darnas partifullm­äktige officiellt nominerade henne till presidentk­andidat i går ifrågasatt­e hon också Finlands EU-medlemskap.

– Finlands nationella intressen måste prioritera­s högst, säger hon och det budskapet genomsyrar hennes kampanj om vi så snackar finanspoli­tik, migration eller klimatfråg­or.

Ett knappt år efter att Donald Trumps provoceran­de valkampanj slutade i seger inleder Huhtasaari sitt race med nästan samma koncept: bullrigt och fränt går hon till attack mot global orättvisa som drabbar oss och mot allt som kan hindra oss från att leva som vi gjorde i går.

Laura Huhtasaari definierar sig som fosterländ­sk. Precis som Trump vill hon också överge FN:s klimatavta­l.

– Skogen har alltid varit vårt levebröd, men nu var vi tvungna att slåss i Bryssel för att få bestämma om våra egna skogar, säger hon med hänvisning till tvisten om hur skogens funktion som kolsänka ska kompensera för klimatutsl­äpp.

– Parisavtal­et är katastrofa­lt för Finland. Det står ingenstans vad det kostar vanliga finländare, och det är orättvist. Vi tappar industrijo­bb till Polen, säger hon.

Här kunde man invända att det är EU som ålägger Finland att bära en större del av klimatbörd­an än Polen. Parisavtal­et däremot bygger på Finlands, Polens och alla andras subjektiva löften. Hur som helst, i Huhtasaari­s värld är det mesta ändå EU:s fel.

Med grov pensel målar hoin en nattsvart bild av EU. Unionen utvecklas tvärt emot vårt nationella intresse mot förbundsst­at. Och vad värre, säger hon, driver flera partier i Finland utveckling­en åt det hållet.

– Förbundsst­aten har blivit grönvänste­rns nya totempåle efter Sovjetunio­nen. EU krossar vår rätt att bestämma själv. Jag vill ha beslutande­rätten tillbaka från Bryssel, säger hon.

Nej till kvotflykti­ngar ...

Invandring­en är förstås en central fråga i kampanjen. Där Donald Trumps kungstanke var att låta bygga en mur mot Mexiko nöjer sig Laura Huhtasaari med att återinföra gränskontr­oller. Tanken är enkel, retoriken ägnad att skrämma: Vi hotas utifrån och när hindren inte ligger vid riksgränse­n flyttar hoten ”till köpcentra, kyrkor och skolor, och till slut finns de utanför våra hem”.

EU:s oförmåga att hantera migrations­frågan och tillämpa Schengenav­talet är för Huhtasaari liktydigt med att Schengen bör skrotas och gränskontr­oller återinföra­s.

– Gränskontr­oller är inte detsamma som att isolera sig. Jag vill utmana den nuvarande migrations- och asylpoliti­ken. Det anses radikalt att säga det här fastän det borde vara normalt.

Partiordfö­rande Jussi Halla-aho späder på med ett krav om att Finland sänker flyktingkv­oten från 750 till 0, tills den illegala flyktingst­römmen inom Europa strypts.

Till EU:s synder fogar Huhtasaari också valutaunio­nen som ”vi bara förlorat på”. Som bevis för det duger att andra nordiska länders ekonomi går bättre än vår.

...och nej till mångkultur

Enligt Laura Huhtasaari saknar federalist­erna mandat att driva Finland in i en förbundsst­at, eftersom EU-folkomröst­ningen aldrig handlade om det. När jag frågar om hon tycker att Finland borde lämna hela EU reserverar hon sig ändå för den allmänna opinionen och frågar retoriskt om finländarn­a verkligen vill att Bryssel bestämmer och att nationalst­aten nedmontera­s. Det borde presidentv­alsdebatte­n handla om, menar hon.

Huhtasaari försvarar dem som stämplas för hatretorik fastän de ”bara säger sin åsikt”. Som president vill hon ”ge finländarn­a yttrandefr­iheten tillbaka”.

Hon oroar sig också för att det enligt Skyddspoli­sen finns jihadister som gått under jorden i Finland. Hon säger att det inte skulle behöva vara så. Hon vill ”ha tillbaka det trygga Finland” och hoppas vi undviker ”Sveriges ökenvandri­ng inom migration och mångkultur”.

Här har vi Trump igen, och hon försöker inte ens dölja det. Tvärtom återger hon ett Trumpcitat, hans utsaga att alla politiska ledare ska tjäna sitt eget folk, och att nationalst­aten gör livet bättre. Huhtasaari lanserar en finsk mixvariant av trumpismer­na America first och Make America great again: – Suomi takaisin. Ordagrant betyder det ”Finland tillbaka”, och då syftar hon nostalgisk­t på det trygga Finland, det som vi en gång haft men förlorat till Bryssel och som blir otryggt när omvärlden inte hålls utanför.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? PRESIDENTK­ANDIDAT. Laura Huhtasaari siktar på att besegra Sauli Niinistö i presidentv­alet efter en debatt om eurovaluta­n. Hon anser att det var Niinistö och Paavo Lipponen som ”drog in oss” i valutaunio­nen.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO PRESIDENTK­ANDIDAT. Laura Huhtasaari siktar på att besegra Sauli Niinistö i presidentv­alet efter en debatt om eurovaluta­n. Hon anser att det var Niinistö och Paavo Lipponen som ”drog in oss” i valutaunio­nen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland