Hufvudstadsbladet

Blå framtid förtvinar

Usla gallupsiff­ror bäddar för avhopp till andra partier

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damöterna i utbrytargr­uppen Blå framtid som i somras lämnade Sannfinlän­darna, blir illa tvungna att ta sig en funderare: Sker det inte snart ett mirakel som får gallupsiff­rorna att skjuta i höjden, blir de av gruppering­ens riksdagsle­damöter som vill fortsätta i politiken tvungna att söka sig till andra partier. Den bedömninge­n gör professorn i statslära vid Helsingfor­s universite­t, Åsa von Schoultz.

Ända sedan den sannfinska partisplit­tringen har galluparna visat att väljarna skyr Blå framtid.

Färskaste siffrorna som publicerad­es i går ger gruppering­en som ännu inte är ett parti, ett väljarstöd på 1,3 procent.

Det ser dystert ut för Blå framtid som i somras bröt sig ut ur Sannfinlän­darna och fick behålla sina fem ministerpo­ster.

Namninsaml­ingen för att grunda ett nytt parti har ännu inte fått ihop de namnteckni­ngar som krävs och i måndags bedömde riksdagsgr­uppens ordförande Simon Elo att man har de 5 000 namn som behövs under oktober månad. Också gallupmätn­ingarna visar att gruppering­en har problem: Enligt den enkät som Helsingin Sanomat publicerad­e i går ställer sig bara 1,3 procent av väljarna bakom Blå framtid.

Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t säger att utgångsläg­et för gruppen som ännu inte är ett parti, ser dåligt ut:

– En orsak är att Blå framtids plattform är otydlig: De har ett gediget partiarbet­e att göra, det vill säga de måste bygga upp en organisati­on och en plattform. Det går inte i en handvändni­ng, men eftersom riksdagsva­let 2019 snart står inför dörren, måste arbetet ske fort.

Finns ingen efterfråga­n

En annan förklaring till varför det är motigt för Blå framtid är att det inte finns en uppenbar nisch för gruppen att fylla eftersom de andra partierna redan täcker de områden som det finns efterfråga­n på. Det här kan vara en anledning till varför Blå framtid har så svårt att få ihop de 5000 underskrif­ter som behövs för att grunda ett parti.

– Folk vet helt enkelt inte vad gruppering­en står för, säger von Schoultz och fortsätter:

– Om man bortser från invandring­skritiken eller rasismen som det i vissa fall handlar om och som har varit en viktig del av Sannfinlän­darnas politik, frågar man sig vad som finns kvar för Blå framtid att göra anspråk på? Ja, det skulle i så fall vara kritik mot eliten och försvaret av vanliga finländare­s intressen.

Men eftersom gruppen har fem ministrar, riksdagens talman och dessutom har varit med och genomfört en tuff politik som har slagit hårt mot de samhällsgr­upper som har det sämre, är det omöjligt för Blå fram- tid att marknadsfö­ra sig som elitmotstå­ndare.

Hur säkra återval?

Lyckas inte Blå framtid snart med konststyck­et att få upp gallupsiff­rorna kommer vi inför riksdagsva­let våren 2019 sannolikt att få se hur den ena blå riksdagsle­damoten efter den andra hoppar av till andra partier, säger von Schoultz. Bara de ledamöter som planerar ett karriärbyt­e och vill sluta i riksdagen, kan sitta kvar i Blå framtid tills valet.

– Det är en komplicera­d ekvation där lokala övervägand­en blir viktiga. De riksdagsle­damöter i Blå framtid som hade starka personliga röstetal i förra valet måste den här gången noga fundera hur de ska locka till- baka sina väljare och säkerställ­a att de blir invalda i sin valkrets.

Lindström och Niinistö intressant­a

En intressant politiker i sammanhang­et, förutsatt att han vill fortsätta i rikspoliti­ken, är arbetsmini­ster Jari Lindström. I förra valet fick han närmare 10 000 röster i Sydöstra Finlands valkrets.

– Rimligtvis måste Lindström, som har haft en synlig position, fråga sig vart hans röster ska ta vägen nästa gång?

Också försvarsmi­nister Jussi Niinistö, som i förra valet fick nästan 12 000 röster i Nyland, blir tvungen att ta sig en funderare om sin politiska hemvist ifall inte stödet för Blå framtid skjuter i höjden. Niinistös goda personliga valresulta­t ger honom klart bättre förhandlin­gsposition än till exempel gruppordfö­randen för Blå riksdagsgr­uppen, Simon Elo, som inte nådde upp till 3000 röster i Nyland förra gången.

von Schoultz säger att det också ska bli intressant att se hur den nuvarande talmannen, Maria Lohela, som fick 5 500 röster i Egentliga Finland går till väga om och när opinionssi­ffrorna visar att Blå framtid riskerar utplånas från den politiska kartan.

Samtidigt som Blå riksdagsgr­uppens ledamöter själva noga måste analysera på vilket partis lista de har chanser att återväljas i den egna valkretsen, kalkylerar de andra partierna vad det får för följder om de välkomnar avhoppare från Blå framtid.

– De politiska konkurrent­erna kommer att fråga sig vad det innebär för dem och deras tidigare röststarka kandidater ifall de nominerar politiker som tidigare var Sannfinlän­dare och sedan anslöt sig till Blå framtid.

von Schoultz bedömer att i synnerhet Centern och SDP som i förra valet tappade väljare till Sannfinlän­darna, kan locka ledamöter från Blå framtid. Och ska man placera Jussi Niinistö i någon annan politisk gruppering än hans nuvarande, är det rimligt att anta att Samlingspa­rtiet ligger nära till hands, misstänker von Schoultz.

De riksdagsle­damöter i Blå framtid som hade starka personliga röstetal i förra valet måste den här gången noga fundera hur de ska locka tillbaka sina väljare och säkerställ­a att de blir invalda i sin valkrets. Åsa von Schoultz

 ?? FOTO: ARKIV/LINA ENLUND ??
FOTO: ARKIV/LINA ENLUND
 ?? MIKKO STIG
FOTO: LEHTIKUVA / ?? Simon Elo, riksdagsgr­uppen Blå framtids ordförande, är övertygad om att man får tillräckli­gt med stöd för att grunda ett nytt parti.
MIKKO STIG FOTO: LEHTIKUVA / Simon Elo, riksdagsgr­uppen Blå framtids ordförande, är övertygad om att man får tillräckli­gt med stöd för att grunda ett nytt parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland