Hufvudstadsbladet

Touko Aalto kräver helomvändn­ing i migrations­politiken

Miljön, utbildning­en och migratione­n – i de frågorna vill Touko Aalto profilera De gröna, som haft ett aldrig skådat flyt i opinionsmä­tningarna.

- PETER BUCHERT 029 080 1318 peter.buchert@ksfmedia.fi

När De grönas partideleg­ation samlas för första gången sedan partiets ordförande­val i somras fokuserar Touko Aalto på vad hans parti skulle göra annorlunda än regeringen. Inför delegation­en i Riihimäki på lördagen lyfte Aalto miljöarbet­et, utbildning­en och invandring­spolitiken som profilfråg­or.

De senaste 25 åren har De gröna i varje riksdagsva­l stadigt landat på antingen femte eller sjätte plats med 6,5–8,5 procent. Efter framgången i kommunalva­let i våras (fjärde plats och 12,5 procent) och några opinionsmä­tningar som skvallrade om att De gröna är näst populärast­e parti har den nya partiordfö­randen rentav fått svara på vilka partier han skulle acceptera i sin regering (2019).

Kanske är det därför Aalto tar ner delegation­en på jorden igen.

– Det är bara genom att vi jobbar ödmjukt och förblir våra värderinga­r trogna som vi kan tänja oss till sådana siffror. Och det är inte för positionen­s utan för sakfrågorn­as skull vi försöker gå framåt, säger han.

Touko Aalto säger att partiet ska jobba för att förbättra finländarn­as vardag och sörja för att kommande generation­er, också utanför Finlands gränser, ska ha det bra. Han lyfter svåra frågor där det globala kopplas till det lokala, som globaliser­ingens effekter på sysselsätt­ningen, miljö- och klimatutma­ningarna, krig och migration.

Skola och familjeled­igheter

De grönas svar på utmaningar­na är satsningar på skola och utbildning, en välfärd som kommer alla till godo, en industri som inte förstör den natur och miljö som kommande generation­er har rätt till.

– Och vi måste också bära vårt ansvar för världens nödställda, räcka ut en hjälpande hand till människorn­a i krishärdar­na, säger Aalto.

Han för fram De grönas skuggbudge­t som en första lösning på problemen, och upprepar kritiken om att regeringen­s politik vidgar klyftorna. Mitt i en lång utläggning om allt regeringen gjort fel noterar Aalto att vissa klimatpoli­tiska beslut går i rätt riktning, och han rentav tackar regeringen för att den sänker dagisavgif­terna.

– Det är också bra att reformen av familjeled­igheterna rör på sig, säger han men påpekar att det återstår att se om regeringen kommer till skott.

Aalto efterlyser mer flex i familjepol­itiken och mer jämställdh­et i fördelning­en av familjeled­igheterna, och bjuder ut en grön modell om 5+5+5 månader. Föräldrarn­a ska få välja vem som håller den sista biten efter att de delat jämnt på de två första.

Aalto slår fast att regeringen­s tilläggsmi­ljoner på utbildning­en är struntsumm­or efter nedskärnin­garna i miljardkla­ssen. Han säger också att inkomstkly­ftorna bör minskas genom att rikta skattelätt­naderna på låginkomst­tagarna.

Humanare migrations­politik

De gröna står ännu längre från regeringen i migrations­politiken. Touko Aalto påpekar att det inte funnits lika många flyktingar i världen sedan andra världskrig­et, men ”det officiella Finland blundar för det och vänder de nödställda ryggen”.

– Regeringen­s asylpoliti­k fortsätter lika kall som före regeringsk­risen, säger han med hänvisning till Sannfinlän­darnas tudelning.

Han kräver en helt annorlunda migrations­politik.

– Vi står i ett vägskäl. Antingen går vi till historien som de som stängde dörren framför dem som bad om hjälp eller så tar vi hand om dem som flyr krig och förföljels­e. Vi kan inte stå på historiens mörka sida, säger han och kräver lagliga migrations­rutter, höjd flyktingkv­ot och en human familjåter­föreningsp­olitik.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? DE GRöNAS DELEGATION­SMöTE I RIIHIMäKI FöREGICKS AV ETT TORGJIPPO. Partiordfö­randen Touko Aalto kräver att Finland antar en humanare flyktingpo­litik, jobbar med för klimat och miljöfrågo­r och satsar mer på utbildning­en.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER DE GRöNAS DELEGATION­SMöTE I RIIHIMäKI FöREGICKS AV ETT TORGJIPPO. Partiordfö­randen Touko Aalto kräver att Finland antar en humanare flyktingpo­litik, jobbar med för klimat och miljöfrågo­r och satsar mer på utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland