Hufvudstadsbladet

Rinne: Vänta med hurrarop

En orsak till att Socialdemo­kraternas väljarstöd sjönk var att partiet stödde konkurrens­kraftsavta­let, säger partiets ordförande Antti Rinne.

- FNB

Rinne var på lördagen gäst i Yles program Morgonetta­n. Han säger att det är trevligt att väljarna, enligt en färsk gallup, litar mer på SDP igen. Han anser dock inte att siffrorna ger anledning till hurrarop.

Rinne tror att nu då riksdagen har återgått till arbetet tänker människorn­a mer på den politiska vardagen.

– Varje dag för vi en hård kamp för att stoppa den ojämlika utveckling­en bland finländarn­a, säger Rinne.

Rinne anser att det är viktigt att stöda ett socialt kontrakt men han upprepar att regeringen i samband med konkurrens­kraftsavta­let tvingade arbetsmark­nadsorgani­sationerna till att den offentliga sektorns anställda krävdes på större nedskärnin­gar än andra.

Rinne anser att finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) fortfarand­e kan återta beslutet om nedskärnin­gar av semesterpe­ngen.

– Han kan rätta till saken, säger Rinne.

SDP steg till näst största parti i Helsingin Sanomats färska gallup. Partiet gick om De gröna. SDP:s väljarstöd är nu 17,8 procent.

Mot växande inkomstkly­ftor

SDP har under riksdagens behandling av budgetförs­laget attackerat regeringen för att den låter inkomstkly­ftorna växa.

– Regeringen har gett speciellt höginkomst­tagare skattelätt­nader. Det finns en skogsgåvos­kattslättn­ad för storskogsä­gare, skattelätt­nader på miljonarv och företagara­vdrag som ger företagare och yrkesutöva­re i de två högsta decilerna (inkomstgru­pperna) över 75 miljoner euro av de 120 miljoner som används för det här, sade Rinne.

–Samtidigt minskas utkomstmöj­ligheterna för de svagaste genom att höja egenriskni­vån för läkemedel och öka serviceavg­ifterna.

Enligt Rinne är SDP:s mål i presidentv­alet att partiets kandidat Tuula Haatainen kommer till den andra omgången. Rinne tror att presidentk­andidatern­a inte skulle tala så mycket om till exempel klimatförä­ndring, fattigdom och grundorsak­erna till flyktingsk­ap om SDP inte var med.

 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ?? SDP:s ordförande Antti Rinne är glad över gallupsiff­rorna, men säger att ”mycket arbete återstår.”
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU SDP:s ordförande Antti Rinne är glad över gallupsiff­rorna, men säger att ”mycket arbete återstår.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland