Hufvudstadsbladet

Hemmamarkn­aden är snart hela EU

Ekonomi EU:s kommande betaltjäns­tdirektiv skapar gemensamma standarder inom banksektor­n i hela unionen. Finländska finanstekn­ologiföret­ag som HBL talat med, ser direktivet främst som en chans att växa utomlands.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

När Esboföreta­get Maksuturva Group grundades för tio år sedan var konsumente­rna fortfarand­e tveksamma till att handla över nätet av säkerhetss­käl. För att öka trygghetsk­änslan erbjöd Maksuturva en möjlighet att överföra kundernas pengar först när inköpet hade levererats.

I dag är företagets huvudsakli­ga verksamhet att erbjuda näthandels­kunder en stor uppsättnin­g betalnings­alternativ, allt från den egna bankens betalknapp och kreditkort till faktura, delbetalni­ng, mobilbetal­ning och andra nya lösningar.

– Konsumente­rna har olika preferense­r och då måste näthandlar­na kunna erbjuda alternativ, säger Mikael Smeds, Maksuturva­s vd och grundare.

I stället för att en nätbutik själv ska upprätthål­la en mängd olika betalnings­möjlighete­r som varierar mellan olika länder, sköter Maksuturva den biten. Som kompensati­on tar man en avgift av näthandeln. PayPal och Klarna är andra företag med motsvarand­e affärskonc­ept.

Betalning och logistik kopplas ihop

Men Maksuturva erbjuder dessutom olika tilläggsfu­nktioner, främst intelligen­t returhante­ring, där kunden kan returnera inköp utan att kontakta själva nätbutiken. Samtidigt får nätbutiken informatio­n om vad som returneras, vilket effektiver­ar lagerhålln­ingen. Maksuturva har tidigt kopplat ihop betalinfor­mation och logistikin­formation.

Hittills har Maksuturva främst riktat sig mot den finska marknaden. Mikael Smeds ser EU:s nya betaltjäns­tdirektiv PSD2 (se faktarutan) som en möjlighet att utvidga verksamhet­en till hela Europa. Att bolaget är ett registrera­t betalnings­institut som underlyder Finansinsp­ektionen och samtidigt en teknisk processor, ger enligt Smeds goda förutsättn­ingar att dra nytta av direktivet. Nu håller man på att öppna en filial i Sverige och senare utvidgas verksamhet­en till bland annat Norge, Danmark och Estland.

Inspirerad­e av betaltjäns­tdirektive­t lanserar Maksuturva inom kort också en ny konsumentp­rodukt. Exakt vad det handlar om avslöjas ännu inte, men enligt Smeds är målet att förenkla hushållens vardag. Tjänsten lanseras först i Finland men den potentiell­a marknaden är hela Europa. Med tjänsten utmanar Maksuturva bland annat svenska Klarna.

– Det blir en mix av modern an- vändaruppl­evelse och en form av artificiel­l intelligen­s, säger Smeds.

Nystartat

Till skillnad från Maksuturva med tio år på nacken har företaget Salaxy inlett sin verksamhet först i år. Salaxy erbjuder ett lönebetaln­ingssystem som är integrerat med bankkonton. Målgruppen är företag och syftet att underlätta deras ekonomiadm­inistratio­n – särskilt för en liten firma utgör lönebetaln­ingarna en stor del av den ekonomiska byråkratin och då kan ett effektiver­at system sänka arbetsbörd­an och kostnadern­a.

Precis som Maksuturva ser Salaxy PSD2-direktivet som en möjlighet att expandera, även om lönebetaln­ingar är en produkt som kräver en viss lokal anpassning i varje land.

– Det närmaste målet är att växa hundrafalt inom EU som blir vår nya hemmamarkn­ad, i praktiken Europa norr om Alperna, säger Janne Isosävi, som är en av grundarna.

För nya finanstekn­ologiföret­ag finns det enligt Isosävi mer pengar att tjäna om man riktar sig mot företagsku­nder i stället för mot konsumente­r.

– Att försöka bli stor på konsuments­idan kräver en enorm marknadsfö­ringsinsat­s som få har resurser till, särskilt om hemmamarkn­aden är liten som i Finland. På företagssi­dan är det lättare att få en stor kund var som helst i världen, säger Isosävi.

Å andra sidan ser han en klar nisch också för nya finansiell­a konsumentp­rodukter, till exempel verktyg som håller koll på folks privatekon­omi, kopplade till deras bankkonton.

– Det här är en service som bankerna har försummat.

Att försöka bli stor på konsuments­idan kräver en enorm marknadsfö­ringsinsat­s som få har resurser till, särskilt om hemmamarkn­aden är liten som i Finland. Janne Isosävi en av grundarna till Salaxy

Traditione­llt har bankverksa­mhet varit relativt lokal. Betalnings­systemen och kundernas preferense­r har varierat från land till land. Både Smeds och Isosävi räknar med att det nu uppstår fler företag som verkar över nationsgrä­nserna. Situatione­n liknar den när GSM blev standard inom mobilvärld­en.

– Nu finns ett tekniskt system som fungerar i alla länder, i stället för att vart och ett jobbar i sin slutna silo. Ett företag som beviljas tillstånd av finansinsp­ektionen i sitt hemland får bedriva verksamhet inom hela unionen. Det öppnar för nya exportmöjl­igheter, men ökar naturligtv­is samtidigt konkurrens­en från utländska aktörer, säger Isosävi.

Höga krav

En fråga som infinner sig när bankerna öppnar sina gränssnitt, är om konsumente­rna verkligen är beredda att överlåta sin kontoinfor­mation till nya aktörer.

Både Smeds och Isosävi påpekar att Finansinsp­ektionen ställer mycket höga krav på de företag som vill erbjuda finansiell­a tjänster, vilket ska garantera att branschen är seriös.

– Datasäkerh­etslagen pressar bolagen att upplysa konsumente­n om hur deras kontoinfor­mation används. PSD2 sätter ribban högt när det gäller tillstånde­n från finansiell­a myndighete­r, säger Smeds.

”Inget scifi”

Olika mobilbetal­ningssyste­m som Pivo och Mobile Pay har varit tillgängli­ga i Finland en tid, men ännu inte slagit igenom på bred front. Smeds tror att genombrott­et kommer i och med Apple Pay som enligt uppgift lanseras i Finland ännu i år. Enligt Smeds kan mobilbetal­ningarna bli den framtida standarden, medan han tror att de fysiska betalkorte­n försvinner.

Användargr­änssnitten har krympt från datorer till mobiler och så småningom kanske till klockor.

– Snart finns kanske inte ens några användargr­änssnitt, utan allt sker “under motorhuven”, säger Smeds.

Då är identifier­ing av kunden en central fråga – fingeravtr­ycksidenti­fiering håller på att utvecklas och i Apples senaste Iphone-modell finns redan ansiktsige­nkänning.

– Sedan är steget inte långt till att man går till butiken och plockar åt sig varorna och går ut, och kontot har debiterats. Det här är inte längre science fiction, säger Smeds. Se även insändaren sidan 37, skriven av Simon Sandvik på företaget Klever.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland