Hufvudstadsbladet

Terrorismd­atabas: ”Attacker mot förläggnin­gar är terrordåd”

Den amerikansk­a databasen Global Terrorism database anser att skolskjutn­ingen i Jokela och flera attacker mot flyktingfö­rläggninga­r är terrordåd.

- FNb

Bland attackerna som utförts i Finland finns exempelvis fall där man bränt eller försökt sätta eld med bensinbomb­er på flyktingfö­rläggninga­r eller byggnader som har planerats bli inkvarteri­ng för asylsökand­e. Dåden inträffade i fjol och i förrfjol.

Attackerna mot flyktingan­läggningar i Finland har inte utretts som terrordåd utan med annan brottsrubr­icering, såsom grovt sabotage eller försök till grovt sabotage.

–Dåden har i Finland för det mesta tolkats som en berusad persons infall, säger terrorismf­orskaren och universite­tslektorn Leena Malkki på Helsingfor­s universite­t.

Man känner inte till förövaren i alla attacker men i några är de kända. Bland dem som man känner till finns enligt Malkki också sådana förövare som varit minst sagt invandring­skritiska.

–Bevisninge­n för att dådet varit planlagt har genast efter dådet verkat så pass svag att man haft många tolkningsm­öjligheter. Sedan har man använts sig av den typiska finska förklaring­smodellen för ett våldsdåd, att det gjordes ”i fyllan och på skämt”, säger Malkki.

Det finns knappt alls någon rättspraxi­s om hur man bedömer och tolkar det terroristi­ska syftet för ett dåd. Eftersom det främst har uppkommit materiella skador i attackerna mot flyktingfö­rläggninga­rna och ingen har skadats eller dött har pressen att utreda fallen eller ta dem till rätten som terroristb­rott varit mindre.

I motsats till de många attackerna mot flyktingfö­rläggninga­r och tragedin i Jokela är inte skolskjutn­ingen i Kauhajoki i september 2008 listad bland terrordåde­n på Global Terrorism Database. Malkki säger att hon lagt till uppgifter i databasen och nämnt också skjutninge­n i Kauhajoki för att den eventuellt ska kunna tas med på listan.

– Jag tycker att Kauhajoki alldeles bra skulle kunna finnas på listan över terrordåd om Jokela hör dit.

Malkki anser att Matti Saari, som stod bakom skjutninge­n i Kauhajoki, kopplade ihop sig med andra skolskjuta­re när han till exempel publicerad­e liknande videor och bilder av sig själv som andra skolskjuta­re, och även klädde sig på samma sätt.

 ?? FoTo: LEHTIKUVA/sArI gUsTAFssoN ?? Det är snart tio år sedan tragedin i Jokela skolcentru­m.
FoTo: LEHTIKUVA/sArI gUsTAFssoN Det är snart tio år sedan tragedin i Jokela skolcentru­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland