Hufvudstadsbladet

EU-direktiv bryter bankmonopo­l

-

●●Digitalise­ringen och olika EUdirektiv har de senaste åren ritat om spelplanen inom bankvärlde­n. Traditione­lla banker möter ny konkurrens och deras roll förändras.

●●Nästa stora reform är EU:s betaltjäns­tdirektiv PsD2 (Payment services Directive) som träder i kraft i januari.

●●PsD2 innebär att bankerna inte längre har monopol på sina kunders kontoinfor­mation. Bankerna måste öppna sina gränssnitt så att tredjepart­sleverantö­rer får tillgång till kundernas konton. Tredjepart­sleverantö­rerna kan använda bankernas infrastruk­tur som plattform för nya finansiell­a tjänster under egna varumärken. ●●Det här betyder inte att vem som helst kan gå in och kolla ditt bankkonto. De företag som ges tillträde till kontouppgi­fterna ska vara godkända av finansinsp­ektionen. Dessutom ska kunden ge sitt godkännand­e.

●●PsD2 ger möjlighet till två typer av finansiell­a aktörer: Den ena där aktören enbart kommer åt kontoinfor­mationen men inte har möjlighet att utföra betalninga­r. I den andra kategorin kan aktörerna också initiera en betalnings­order direkt från kundens konto, på hans eller hennes begäran.

●●Att nya aktörer dyker upp väntas leda till att konsumente­rna i framtiden inte längre använder en och samma bank för alla behov, utan väljer olika tjänstelev­erantörer för olika behov, som sparande, lån och betalninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland