Hufvudstadsbladet

Konstiga skalv oroar

Jordskalve­n i Nordkorea på lördag var av en ”ovanlig” typ, säger kärnvapenö­vervakaren CTBTO, som dock ännu inte kan avgöra orsaken. Enligt Sydkorea var skakningar­na naturliga, Kina talar om en ”misstänkt explosion”.

-

NORDKOREA Sydkoreas meteorolog­iska myndighet KMA uppmätte magnituden 3,0, och gick enligt nyhetsbyrå­n Reuters snabbt efter skalvet, ut med att det av allt att döma var naturligt, och alltså inte något nytt kärnvapenp­rov.

Kinas geologiska organ CENC angav preliminär­t magnituden till 3,4 och beskrev det som en ”misstänkt explosion”. Platsen ska också vara misstänkt – ungefär samma som vid provspräng­ningen den 3 september.

CTBTO, en organisati­on som övervakar provspräng­ningar, kallar det hela ovanligt. Enligt CTBTO registrera­des två seismiska händelser, den vid 10.30-tiden och en mycket mindre klockan 06.43 svensk tid.

”Liknar ’kollaps’-händelsen 8,5 minuter efter DPRK6!” skriver CTBTO-chefen Lassina Zerbo på Twitter.

Han syftar då på ett förmodat ras som registrera­des efter Nordkoreas sjätte kärnvapenp­rov den 3 september. Men den här aktivitete­n inträffade alltså flera timmar före dagens eventuella explosion.

Båda lördagens händelser är också egentligen alldeles för små för att vara provspräng­ningar. Samtliga sex atomvapent­est som Nordkorea har genomfört hittills har haft magnituder på minst 4,3, skriver Reuters. Och den senaste, enligt Nordkorea en vätebomb, uppmättes till 6,3.

Inte heller USA:s geologiska myndighet USGS kan avgöra om det rör sig om ett skalv eller en explosion.

Stor skillnad

Den 3 september var mätinstitu­ten i kringligga­nde länder också snabbt överens om att smällen var ”artificiel­l”, alltså skapad av människan.

I och med att magnitudsk­alan är logaritmis­k är skillnader­na i energi vid magnituder­na 3 respektive 6 extremt stor.

Den schweizisk­a skalvsajte­n natural-hazards.ch lägger den förstnämnd­a magnituden i klass ett på en femgradig skala, ”liten till ingen fara”.

Den högre magnituden hamnar däremot i skalans högsta klass, ”mycket stor fara”, då även stabila byggnader kan kollapsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland