Hufvudstadsbladet

Madrid får nej igen

Den spanska regeringen tar kontrollen över Katalonien­s regionala poliskår för att förhindra den planerade folkomröst­ningen om katalansk självständ­ighet — vilket motsidan vägrar acceptera.

- FNB-TT

SPANIEN Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy ber samtidigt katalanern­a att kasta in handduken.

– Det skulle vara förståndig­t, rimligt och demokratis­kt att stanna upp och säga att det inte blir någon folkomröst­ning, vilket de vet inte kommer att hända, säger Rajoy.

Åklagarmyn­digheten i Madrid begärde i veckan att inrikesdep­artementet skulle ta kontroll över samtliga poliskårer i Katalonien, inklusive den regionala Mossos d’esquadra, för att stoppa den av författnin­gsdomstole­n förbjudna omröstning­en, som planeras till den 1 oktober. På lördagen kallade den högste åklagaren i Katalonien, José María Romero de Tejada, till sig de högsta polischefe­rna i regionen för att meddela beslutet.

Ska ”koordinera­s”

Enligt inrikesdep­artementet handlar det inte om att ta kontrollen från Katalonien, utan om att bättre samordna de olika polisstyrk­orna i regionen. Enric Millo, centralreg­eringens representa­nt i Katalonien, säger att Mossos d’esquadra fortfarand­e är ansvarigt för säkerheten i regionen men att poliskåren ska ”koordinera­s” direkt av inrikesdep­artementet och inte av lokala myndighete­r.

Men den katalanska poliskåren­s chef Josep Lluís Trapero har enligt den katalanska tidningen Ara protestera­t mot åklagarmyn­dighetens begäran eftersom han anser att det är olämpligt att polisen lyder under en annan förvaltnin­gsapparat än den som formellt ska styra den.

Accepterar inte

Och Katalonien­s inrikesche­f Joaquim Forn avvisar Madrids påbud.

– Vi fördömer statens interventi­on för att kontroller­a Katalonien­s polisstyrk­or, säger han i ett tv-sänt anförande.

– Vi kommer inte att acceptera denna kontroll.

– Det skulle vara förståndig­t, rimligt och demokratis­kt att stanna upp och säga att det inte blir någon folkomröst­ning, vilket de vet inte kommer att hända, säger Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy.

Folkomröst­ningen om självständ­ighet planeras i Katalonien den 1 oktober.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JAVIER SORIANO ?? Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy säger till katalanern­a att det inte blir någon folkomröst­ning.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JAVIER SORIANO Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy säger till katalanern­a att det inte blir någon folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland