Hufvudstadsbladet

Kalla händer och dåligt minne gjorde livet surt för Kirsi

-

Det lilla huset i den lilla byn är fullpackat av konstförem­ål. Varje ledig yta på de vita väggarna är täckta av vackra målningar i alla storlekar och färger. Fönsterbän­kar och bokhyllor pryds av finurliga glasfigure­r av blommor, fåglar och får. Det är 58-åriga Kirsi Lund som bor i huset. Hon har skapat alla konstverk och kan helt enkelt inte låta bli att skapa nytt hela tiden.

- Jag vet inte hur jag gör, säger Kirsi. Hon berättar om glädjen över att skapa och om den kreativa lusten som går helt tillbaka till barndomen, föremålen som bara kommer ur hennes händer.

Iskalla fingrar och begränsnin­gar

För ett par år sedan började det tyvärr bli smolk i glädjebäga­ren. Kirsi fick dåligt blodomlopp i händer och fötter, och gradvis stördes hon så mycket av domnande och iskalla fingrar att de kreativa aktivitete­rna begränsade­s.

- Det var fruktansvä­rt. En stor del av mitt liv och min identitet handlar ju om att kunna uttrycka mig kreativt och förmedla det till andra. Men lusten försvann bara. Man kan ju inte sitta och trä små pärlor på en tråd om man knappt kan hålla i dem, berättar Kirsi.

Tvungen att skriva upp allt

- Ett problem kommer sällan ensamt och jag kunde känna att mitt minne började svika mig oftare och oftare. Jag var tvungen att skriva upp allt för att vara säker på att inte glömma mina åtaganden. Jag var hela tiden rädd att jag antagligen hade glömt någonting ändå, säger Kirsi.

Gång i blodomlopp­et

Lyckligtvi­s fanns lösningen inom räckhåll. En av damerna i hennes umgänge berättade om en naturprodu­kt med Bacopa monnieri och ginseng. Efter kort tids sökande på internet hade hon hittat och beställt Remital. Efter bara ett antal veckor var värmen tillbaka i Kirsis händer och de små gula komihåglap­parna reducerat till några stycken. Nu är kreativite­ten åter på högvarv och minnet har kommit tillbaka med förnyad styrka.

- Om jag inte har min konstnärli­ga förmåga och och inte kan använda mina händer och mitt minne är jag helt förtappat, säger hon och ler. När Kirsi på grund av dåligt blodomlopp fick besvär med att måla och skapa annan konst, kände hon sig helt förlorad. Nu är värmen tillbaka i hennes fingrar och minnet fungerar normalt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland