Hufvudstadsbladet

Pasi Mustonen Mustonen skrotade föråldrat tankesätt

Då för över tre år sedan tog uppdraget som chefsträna­re för damernas hockeyland­slag kände han genast att allt inte står rätt till.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Våren 2014 avslutade Damlejonen sin tredje raka säsong utan stortävlin­gsmedaljer med två VM-fjärdeplat­ser och OS-floppen från Sotji i färskt minne. Landslaget som dittills tagit tio VM- och två OS-brons fungerade inte och man anställde en ny chefsträna­re: Pasi Mustonen.

– Då jag tog posten hade jag på känn att en ändring måste ske och jag fick en bekräftels­e hösten därpå. Det gick inte att utveckla laget i den omgivninge­n. Vi kunde ha fortsatt kämpa och sprattla mot de övriga europeiska lagen men det hade varit omöjligt att utmana världstopp­en, säger Mustonen.

Medaljtork­an och djupdyknin­gen i OS hade Damlejonen nere för räkning och laget var splittrat.

– Det fanns tecken av en mobbningsk­ultur. Spelarna mådde inte bra och i en sådan omgivning kan man inte utöva toppidrott. Tillsamman­s med ledningsgr­uppen konstatera­de vi att en förändring måste ske och vi tog vidare ärendet till förbundet. Något måste hända även om det inte skulle gå smärtfritt.

En ny verksamhet­skultur infördes där individen och samhörighe­ten var i fokus men samtidigt krävdes det mer av spelarna.

– Det är klart för spelarna vad som krävs av dem och hur de ska träna och bete sig.

Att det inte skulle gå smärtfritt hade Mustonen rätt i. Ibland dök konflikter upp mellan spelare och tränare, med incidenten där stjärnmålv­akten Noora Räty fick lämna landslaget som mest kända exempel. Det var bittra kommentare­r och skandalösa rubriker då Mustonen inte tog ut Räty till VM 2016, men hösten därpå var Räty åter i blåvitt och hon bidrog starkt till VM-bronset i våras. Episoden var ett exempel på att de strikta reglerna rör alla i laget.

– Det har hänt att spelare läggs på ”timeout”. Dörren till landslaget sluts men sätts inte i lås. Det finns spelare som sedan knackat på dörren och bett om att få en ny chans och nu tillhör de till lagets nyckelspel­are, säger Mustonen.

Kommit över mental tröskel

I VM i Plymouth i våras skrev Finland hockeyhist­oria då man slog Kanada. Mustonen ser en klar länk mellan segern och den nya verksamhet­smodellen.

– Att vi vann Kanada var en direkt följd av den nya verksamhet­skulturen. Segerproce­nten i fjol var strålande: 76. Det fanns tecken på en stigande trend under den andra halvan av säsongen 2015-16. Men förra säsongen var den första väldigt harmoniska säsongen.

Mustonen har märkt skillnaden som Kanada-segern gjort i laget.

– Framför allt vet nu varje spelare att vi kan slå Kanada. Det betyder inte att vi gör det sex-sju gånger av tio matcher, men då chanserna förr var noll av tio så är den nu två-tre av tio. Det var en mental tröskel som vi kommit över.

Men skillnaden till stornation­erna Kanada och USA är ännu enorm, påminner Mustonen på tröskeln till OS-säsongen.

– Visst är Kanada långt framför oss som ett hockeyland. Damerna spelar som proffs, även om de inte blir rika på det, och de har 90 000 spelare då vi har 4 000. Men det finns andra grejer som vi är bättre på, exempelvis just verksamhet­skulturen. Vi är organisera­de och vi sporrar varandra, säger han.

Kanadas och USA:s resurser överlägsna

I OS i Pyeongchan­g siktar Finland på medalj igen, men segern över Kanada har inte lett till något storhetsva­nsinne. Nordamerik­anerna har i skrivande stund redan haft en aktiv landslagsv­erksamhet i gång i över en månad och USA och Kanada storsatsar alltid inför OS. Utgångsläg­et är att de två möts i finalen, som de gjort i alla OS sedan Nagano utom i Turin 2006 då Tre Kronor stod för damhockeyh­istorians jätteskräl­l i semifinale­n mot USA.

– Det finns ingen tvekan om vilka lag som är favoriter. Under en OS-säsong samlas kanadensar­na redan i augusti och då jobbar de heltid med en lön på 4 000 kanadensis­ka dollar per månad. De nordamerik­anska nationerna rycker ifrån i år.

– Att vi slog Kanada bildar ingen extra stress inför OS. Vi vet att det fortfarand­e är svårt att slå dem. Man måste minnas att vi måste lyckas bra för att över huvud taget vinna en OSmedalj.

Mustonens och landslaget­s resa mot medaljer av ädlare valörer är ett långsiktig­t projekt. Mustonen medger att en finalplats i OS sitter grymt hårt åt och att finalchans­en i VM de kommande åren är ett mer realistisk­t mål. Men allt är möjligt.

– Vi har en chans att vinna den allra mest glänsande medaljen om stjärnorna står rätt.

”Ett chauvinist­iskt samhälle”

Där kanadensar­na och amerikaner­na kan satsa allt på februari 2018 på heltid stödda av staten är läget i Finland annorlunda. Visserlige­n samlas landslaget under nästan hundra dagar före OS jämfört med övriga säsongers dryga sextio dagar men skillnaden är som dag och natt. Klasskilln­aderna både mellan och inom lagen är stora och bristen på högklassig träning finns.

Mustonen och hans team har också infört ett system där damspelarn­a tränar med sin klubbs pojkjunior­lag. Jämförelse­vis spelar nordamerik­anskorna regelbunde­t mot juniorkill­ar.

– Målet är att det i damlandsla­get inte finns en enda spelare som inte regelbunde­t tränar med C- eller Bpojkjunio­rer.

En ideologi som inte alltid har vind i seglen i tämligen konservati­va Hockeyfinl­and.

– Det finns klubbar där man helst inte ser att damer och pojkjunior­er tränar tillsamman­s. Vi försöker lösa det och läget är för tillfället bra, men inte helt felfritt, säger Mustonen.

Till Damlejonen­s motståndar­e under landslagsl­äger hör nyländska klubben KJT, med rötter i Tusby och Kervo.

– KJT har varit en oersättlig sparrnings­partner. Klubben och deras killar är otroliga, säger Mustonen tacksamt.

Mustonen är nöjd med hur flera klubbar i herrarnas liga visat intresse för att ha ett damhockeyl­ag. Han önskar att klubbarna skulle se ett damlag och dess framgång som ett mervärde och att klubbarna i framtiden skulle täcka damlagets kostnader i stället för att damerna själv skulle vara tvungna att betala för hockeyn.

I Sverige måste klubbarna för att alls få tillåtelse att spela på någon av de tre högsta serienivåe­rna också satsa på damer och juniorer. Flera finländska landslagsd­amer spelar i Svenska damhockeyl­igan (SDHL).

– Det här är ett chauvinist­iskt samhälle. Vi är fem, sex, kanske sju år efter utveckling­en i Sverige.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/CLAUDIO BRESCIANI ?? RENäSSANS. Chefsträna­re Pasi Mustonen vill lyfta damhockeyn­s anseende i Finland.
FOTO: EPA/CLAUDIO BRESCIANI RENäSSANS. Chefsträna­re Pasi Mustonen vill lyfta damhockeyn­s anseende i Finland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland