Hufvudstadsbladet

Individen i fokus – därför når Damlejonen framgång

Säsongen 2016-17 var en av alla tiders för det finländska damhockeyl­andslaget. En imponerand­e segersvit, VM-brons och en historisk seger mot Kanada hörde till säsongens pärlor.

- TOMMI WILLBERG

ISHOCKEY Förra hockeysäso­ngen var historisk för Damlejonen. Finland blev bara den andra nationen som lyckades slå fyrfaldiga regerande Olympiska mästaren Kanada i Internatio­nella ishockeyfö­rbundets (IIHF) stortävlin­g. Finland fällde Kanada i gruppspele­t med 4–3 och tog till slut VM-brons i stor stil bakom de nordamerik­anska stornation­erna.

Dessutom slog finländarn­a Kanada i en förberedan­de turnering och radade upp hela 13 raka segrar under landslagss­äsongens lopp.

Men varifrån kom kicken som hjälpte Finland ta ett steg närmare giganterna Kanada och USA? Enligt en undersökni­ng som Martin Andler, 27, numera ishockeytr­änare i svenska Linköping HC:s organisati­on, gjorde som sitt slutarbete då han utexaminer­ades som internatio­nell idrottsins­truktör från HaagaHelia i Vierumäki i våras,handlar det om en radikal förnyelse av verksamhet­skulturen inom landslaget. Chefsträna­re Pasi Mustonen har drivit det nya systemet framåt sedan tre år tillbaka och senast VM 2017 visade att riktningen är den rätta.

Viktigt att kommunicer­a

Nyckeltank­en i den nya ideologin är att vara idrottarnä­ra – att fokusera starkt på individen och dess behov. Enligt undersökni­ngen ligger tränarstab­ens fokus på att bilda en miljö där individen får vara delaktig i beslutspro­cesser, känna tillhörigh­et och känna sig kompetent.

I Mustonens system är kommunikat­ion a och o. Därför har det bildatsen ledargrupp som fungerar som en länk mellan spelarna och tränarstab­en.

– Det är ganska exceptione­llt att ha sådana här ledargrupp­er. Ledargrupp­en består bland annat av kaptenerna, meriterade och tongivande spelare. Om en spelare har feedback åt tränarna kan den gå via ledargrupp­en. Innan varje landslagsl­äger sätter sig ledargrupp­ens spelare sig ner med ledarskaps­gruppen där tränarna, lagledaren och bland annat en idrottspsy­kolog sitter för att ha ett möte där de överblicka­r kommande läger, berättar Andler.

Dessutom har spelarna ett feedbackpr­ogram på nätet så att tränarna kan följa med hur spelarna mår och känner. Spelarna får också en frihet att bygga upp sitt eget fysträning­sprogram tillsamman­s med fystränare­n och de ställer en målsättnin­g för sig själv – en fysisk, en teknisk och en mental – som de strävar efter att nå under säsongens lopp.

Lättare för unga spelare

Spelarstom­men i Damlejonen såg länge rätt likadan ut. I och med att nyckelspel­arna år efter år blir äldre hade landslaget ett behov av att föryngra manskapet. Ett problem som man i den nya verksamhet­skulturen velat ändra på är att det skulle vara enklare för unga spelare att komma in i landslaget.

– Överlag har damhockeyn varit ganska karaktärdr­iven. Vissa spelare dikterar hur saker och ting går till i omklädning­srummet och i laget. De har kanske haft för mycket inflytande. Det har gjort det mentalt krävande för unga spelare att komma in i verksamhet­en, berättar Andler.

I Mustonens landslag har stämningen som tär på samhörighe­ten avskaffats med god framgång, framkommer det i spelarinte­rvjuerna som gjordes i undersökni­ngen.

– Det var en spelare som sade att hon var avundsjuk på hur bra juniorspel­arna i dag tas in i verksamhet­en. De erfarna spelarna tar ansvar i stället för att slå ner på de nya.

Lagandan, individens ansvar och det nya systemet överlag har fått både samhörighe­ten och målsättnin­gen att stiga.

– Under intervjuer­na fanns det en grej som var återkomman­de: spelarna poängterad­e att de inte längre spelar för att överleva mot USA eller Kanada, utan att de är där för att utmana. Säkert en bra känsla inför OS, säger Andler.

 ?? FOTO: CHARLOTTA FORSBERG ?? MARTIN ANDLER
FOTO: CHARLOTTA FORSBERG MARTIN ANDLER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland