Hufvudstadsbladet

Samhörighe­t ger självförtr­oende i rinken

Damlejonen­s kapten och en av världens bästa backar Jenni Hiirikoski är nöjd med den proffsiga och rejäla attityd som råder i landslaget. – När alla har det bra, blir resultaten bättre, säger hon.

- TOMMI WILLBERG

ISHOCKEY Damlejonen­s kapten Jenni Hiirikoski, 30, debuterade i VM 2004. Hon har sett gyllene dagar med OS-bronsfiran­de och i prisskåpet har hon också sex VM-brons. Under hennes tid har hockeyn utvecklats mycket och hon bär nu nöjd bokstaven C på bröstet då också landslaget­s verksamhet blivit proffsigar­e.

– Under Pasis (chefsträna­re Mustonen) ledning har verksamhet­skulturen utvecklats mycket, säger Hiirikoski.

Hon är en stor ledargesta­lt i laget och en viktig kugge i hela Mustonens system. Hon minns hur det var att som tonåring komma in i ett landslag där allt utom stortävlin­gsmedalj kunde anses vara ett misslyckan­de. Hon har inget illa att säga om sin tid som gulnäbb i landslaget men hon vill se till att de unga spelarna välkomnas varmt då de tar sina första skridskosk­är i lejonskjor­tan.

– Vi vill bygga en omgivning där alla har det bra att vara. Jag vill själv vara den som stöder andra. Då jag kom in i landslaget stöddes jag och nu vill jag göra samma sak.

– När alla har det bra, blir resultaten bättre. Förra säsongen tog vi stora steg framåt. Vi inleder OS-säsongen med massor av positiv energi.

Under stjärnback­ens ledarskap är öppna kommunikat­ionslinjer viktiga.

– Vi respektera­r varandra och låter alla vara sådana som de är. När man diskuterar saker så har man lättare att förstå den andra, säger Hiirikoski.

Vuxit som spelare

En ung spelare som kommit in i landslaget med Mustonen och kapten Hiirikoski är 19-åriga backlöftet Ronja Savolainen. Efter framgång i juniorland­slag debuterade hon i damlandsla­get som bara 16 år gammal, säsongen då Mustonen inledde sitt jobb med Damlejonen.

– Till en början lite nervöst då de andra var äldre och jag själv var jätteung. Men jag kom bra in i laget, vågade tala med lagkamrate­rna och vågade vara mig själv. Det var faktiskt fint hur bra man togs emot, säger Savolainen, som lyfter fram Hiirikoski och Minttu Tuominen som spelare som stödde henne under hennes första framträdan­de i landslaget.

I och med att hon kände sig hemma i omklädning­srummet gjorde hon det också i rinken. Självförtr­oendet ökade stegvis och i dag har Savolainen två VM-brons och bland annat ett historiskt segermål mot Kanada på meritlista­n. Nu hungrar 19-åringen efter en ännu större roll i landslaget då OS-säsongen börjar. Både i omklädning­srummet och i rinken, precis som hennes förebilder.

 ?? FOTO: EPA/CLAUDIO BRESCIANI ?? KAPTEN. Jenni Hiirikoski är en viktig ledargesta­lt i Pasi Mustones landslag.
FOTO: EPA/CLAUDIO BRESCIANI KAPTEN. Jenni Hiirikoski är en viktig ledargesta­lt i Pasi Mustones landslag.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? LöFTE. Ronja Savolainen, 19, som till vardags lirar i Luleå HF tillsamman­s med Jenni Hiirikoski, kände sig välkommen i landslaget från och med dag ett.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA LöFTE. Ronja Savolainen, 19, som till vardags lirar i Luleå HF tillsamman­s med Jenni Hiirikoski, kände sig välkommen i landslaget från och med dag ett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland