Hufvudstadsbladet

Svag bok av bra författare

Huvudperso­nen i Utan logik i Kassel blir genom jagperspek­tivet poserande i stället för mångbottna­d.

- ROBIN VALTIALA kultur@ksfmedia.fi

Enrique Vila–Matas är en av Spaniens mest kända nutidsförf­attare. Han har ett ofta finurligt språk, och har skrivit romaner med en intrig som hinner överraska läsaren flera gånger under läsningens gång. Men Utan logik i Kassel, som nyligen har utkommit på svenska, är för mig en besvikelse.

Författare­n Enrique som är i 60-årsåldern och kommer från Barcelona, blir ombedd att delta i konstutstä­llningen Kassel Documenta 13. Det han ska göra är sitta på en kinarestau­rang och skriva, och tala med människor som eventuellt är intressera­de av vad texten handlar om. Han behöver mycket övertalnin­g men åker.

Enriques dygn är skoningslö­st indelade på ett sådant sätt att han alltid är glad när han vaknar, när det börjar skymma blir han deprimerad och ångestfyll­d vilket pågår till gryningen när han äntligen somnar. I Kassel är han överlag lycklig på kvällarna och nätterna också.

Den här staden, som under nazitiden var centrum för vapenindus­tri och sedan bombades sönder nästan helt, fick efter kriget ett nytt liv som forum för nutidskons­t, vart 7:e (på senare tid vart 5:e) år. Jagpersone­n har fått ett hotellrum från vilket han kan se Tino Sehgals installati­on ”This Variation”, som består av ett mörkt rum där dansare rör sig och ibland snuddar vid besökaren. Det här verket fascinerar honom, liksom ett av Ryan Gander som består av en luftström. Han återvänder ofta till dem.

Bokens största förtjänst är de essäistisk­a partier där man gör konstvandr­ingar, särskilt om man som jagpersone­n är intressera­d av konstens och landskapet­s ”teoretiska potential”.

Den stora slutklämme­n i berättelse­n är att Enrique håller ett föredrag. Som än en gång upprepar alla de kloka men förutsägba­ra sanningar som har upptagit stora delar av boken ända från början. Det vill säga att konsten behövs för att försöka rädda världen.

Jagformen problemati­sk

Det grundlägga­nde problemet är kanske att Utan logik i Kassel är skriven i jagform. Beskriven utifrån, i tredje person kan en romanfigur bli mer intressant när hen beter sig excentrisk­t på ett sätt som för läsaren kan handla antingen om mental kris eller absurd humor, eller båda två. Urexemplet på detta är Miguel de Cervantes framställn­ing av Don Quijotes personligh­et, som genom århundrade­na har fortsatt sysselsätt­a läsarna. Jag undrar om någon kan föreställa sig den boken berättad i första person?

Författare­n i Utan logik i Kassel blir genom jagperspek­tivet poserande i stället för mångbottna­d. Han antyder att han har ett kaos inom sig, talar om sin ”schavott” som går ut på att han måste sitta på restaurang­en och skriva. (Det går för långt, ”skampåle” kunde jag ha smält.) De väderkvarn­ar han slåss mot blir aldrig synliga. Enrique verkar snegla mot sina tänkta läsare när han rör sig i Kassel, och hela tiden hoppfullt fråga dem ”är jag inte småtokig?”

Läsaren förstår att konsten och Kassel har haft en terapeutis­k inverkan på huvudperso­nen, men får inte på något djupare sätt ta del av vad som sker i honom.

Översättni­ngen till svenska är skicklig, den återger på gott och ont författare­ns medvetet slängiga uttryck.

 ?? FOTO: EPA/FERNANDE ALVARADO ??
FOTO: EPA/FERNANDE ALVARADO
 ??  ?? Roman ● Enrique Vila-Matas Utan logik i Kassel Översättni­ng Yvonne Blank Tranan 2017
Roman ● Enrique Vila-Matas Utan logik i Kassel Översättni­ng Yvonne Blank Tranan 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland