Hufvudstadsbladet

”Universite­tets utmaning är att hänga med i utveckling­en”

Det viktigaste är inte vad du studerar utan att du lär dig tänka kritiskt, om du ska klara dig på en föränderli­g arbetsmark­nad. Det säger Thomas Wilhelmsso­n som går i pension från posten som kansler vid Helsingfor­s universite­t.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Ett år efter de stora uppsägning­arna börjar Helsingfor­s universite­t vara på fötter igen, bedömer kansler Thomas Wilhelmsso­n som går i pension den här veckan.

– Det har landat ganska bra. Allt är inte frid och fröjd, men vi har kommit långt över det värsta, och det finns mycket framåtanda igen, säger han.

Turbulense­n ökade också av en examensref­orm där kandidat- och magisterpr­ogram ersätter huvudoch biämnesstu­dier. Studenter i övergångss­kedet har många praktiska frågor, men amanuenser­na som skötte studiehand­ledningen avskaffade­s i HU:s förvaltnin­gsreform. Det går ut över studenter och undervisan­de personal.

– Det har varit en utmaning att få förvaltnin­gen att fungera. Det hostar fortfarand­e ställvis, men det går bättre hela tiden. På det sättet känns det skönt att gå nu, när allt är på väg åt rätt håll, säger Wilhelmsso­n och hänvisar till internatio­nella universite­tsrankning­ar där HU går uppåt.

Reformhärv­an var ett slags svar på regeringen­s krav att universite­ten ska profilera sig och sikta på världstopp­en inom vissa nischer. Det betyder enligt Wilhelmsso­n inte att universite­ten ska bli ensidigare. Han anser att 14 universite­t eller nästan 50 enheter, yrkeshögsk­olorna medräknade, är väl många för Finlands storlek, och att de kunde satsa mer på djup än på bredd.

– Det är rätt linje, men det är väldigt svårt för satsar man på profilen borde man avstå något annat, och avståendef­örmågan är väldigt låg på universite­t liksom på alla organisati­oner.

Detaljstyr­ning av ondo

Då är det knepigare att regeringen vill styra universite­ten att satsa på givna områden. Thomas Wilhelmsso­n är med på att man ska försöka möta kraven från arbetsmark­naden, men:

– Alltför mycket styrning är av ondo. Ingen vet med säkerhet vad som behövs om tio år, men jag tror att universite­ten kan ha bättre känsla för det än politikern­a.

Samtidigt ska finansiäre­rna få säga sitt.

– Jag förstår att man vill satsa på bio- eller digi-, men det gör alla annars också. Styrning är ingen klok politik och ju mer detaljerad den är desto sämre blir den. Hur väl rustade är universite­ten för morgondage­ns arbetsmark­nad? – Utmaningen är att hänga med i de snabba förändring­arna, och ingen ska tro att universite­ten kan utbilda folk för nischade framtidsyr­ken.

Wilhelmsso­n säger att nyckeln snarare är att universite­ten i stället för att bara vara ”kunskapsfö­rmedlande

butiker” ska lära folk att tänka vetenskapl­igt och kritiskt, att anpassa sig till nytt och att inhämta och producera ny kunskap.

– Ofta är det inte ens så viktigt vilket ämne du har läst, bara du har lärt dig det kreativa, kritiska och djupa tänkandet.

Wilhelmsso­n ser utveckling­en som en nytändning för det humboldtsk­a universite­tsidealet med forskning och undervisni­ng tätt sammankopp­lade. Det skapar ett mervärde i att studera på universite­t rent fysiskt, jämfört med distansstu­dier.

– Jag tror inte att nätexamina kommer att bli döden för universite­ten. I stället måste vi satsa mer på smågruppsa­rbete, eget kritiskt arbete och kommunikat­ion. Det passar också in på arbetsmark­nadens önskemål.

Inträdespr­ov behövs

Thomas Wilhelmsso­n är ”inte odelat entusiasti­sk” över regeringen­s krav på att universite­ten ska slopa inträdespr­oven. I och för sig har inträdes- proven två nackdelar: att det i snitt blir nästan två år mellan studentexa­men och studiestar­t och att de dyra men effektiva prepkurser­na skapar ojämlikhet.

Men, säger Wilhelmsso­n, tar man in studenter på bara betyg betyder det att könsfördel­ningen blir ännu skevare, att kvinnodomi­nansen bland nya studenter blir än större.

– Det är ett jämställdh­etsproblem, och mer än så. Om du redan i början av gymnasiet måste välja rätt ämnen för att få tillträde till en viss studieinri­ktning får misstag du gör som sextonårin­g långtgåend­e konsekvens­er, säger Wilhelmsso­n.

Regeringen vill förstås bli kvitt mellanåren för att förlänga arbetskarr­iärerna.

– Det är en rimlig målsättnin­g, men jag är inte helt säker på att de åtgärder man föreslår ger de resultat man hoppas på. Studentern­a brukar vara ganska bra på att spela taktiskt.

Universite­tet moderniser­as

Thomas Wilhelmsso­n skrev sin doktorsavh­andling i juridik för 40 år sedan och har jobbat de 19 senaste åren i Helsingfor­s universite­ts ledning, som prorektor, rektor och kansler. Han har sett universite­tet utvecklas från ”ganska byråkratis­kt och traditione­llt” till flexibelt och utåtriktat.

– Förändring­en har varit otrolig. Förr instiftade riksdagen alla tjänster och bestämde hur mycket pengar vi skulle få för böcker och papper, säger han.

Autonomin kom på 1990-talet, men det dröjde ända till 2001 innan HU antog sin första strategi.

– Det strategisk­a tänkandet, ledarskape­t och utveckling­en av utbildning­en är som från en annan värld i dag. Förr kunde varje professor hålla sina kurser lite som det behagade, och få förstod sig på pedagogik, säger han.

Satsningar­na på utbildning och forskning har gjort HU till ett av Europas ledande universite­t.

– Personalen har blivit stoltare, attityden proffsigar­e. Förr dög det med mindre, men i dag är det generellt accepterat att allt vi gör ska hålla världsnivå.

Om universite­ten en gång uppfattats som elfenbenst­orn för introverta forskare har de blivit något av motsatsen till det. HU-satsningar som Tankehörna­n och Helsinki Challenge är popularise­rad vetenskap i modern tappning, och kommunikat­ionskanale­r med allmänhete­n. Thomas Wilhelmsso­n ser ingen risk för att det ska bli för mycket jippo av det hela.

– Nittionio procent av våra resurser går till den akademiska sidan, men det är viktigt att vi syns i samhället också. Det är rosorna på kakan som man kan visa upp, säger han.

När Wilhelmsso­n började som rektor ville han absolut ändra på den allmänna uppfattnin­gen att HU var byråkratis­kt och gammaldags.

– En del tyckte illa om det, ansåg att det var att göra karneval av det hela, men jag tror att man behöver lite karneval också. Också en riktigt seriös verksamhet måste kunna skratta åt sig själv och bjuda på sig själv.

Nordens Silicon Valley

Framöver räknar Thomas Wilhelmsso­n med att digitalise­ringen och globaliser­ingen blir HU:s tuffaste utmaningar.

– Vi måste satsa mer på våra styrkor och profilera oss ännu mer, för elit drar till sig elit. Där du har toppforska­re kommer det fler toppforska­re, och topplärare drar till sig toppstuden­ter, säger han.

Här anser han att universite­ten i Finland kunde göra gemensam sak med sina nordiska kolleger. Shanghai-rankningen noterar sju nordiska universite­t på listan över världens hundra bästa. Bara USA och Storbritan­nien får in fler universite­t än Norden.

– Och i relation till invånarant­alet är vi det starkaste universite­tsområdet i världen. Det har vi inte utnyttjat tillräckli­gt. Vi kunde skapa ett utbildning­ens Silicon Valley i Norden.

Wilhelmsso­n anser att det är viktigt att Norden, i synnerhet då EU känns allt bräckligar­e, håller ihop mer, och inte bara inom utbildning.

– Det behövs mer än bara försvarssa­marbete med Sverige.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Thomas Wilhelmsso­n ser fram emot att återuppta sin forskning inom EU-rätt som pensionär. När han övergav forskninge­n för ledningsar­betet talade man i EU-kretsar om mer integratio­n och federalism. – I dag frågar man sig om EU alls ska hålla ihop, säger...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Thomas Wilhelmsso­n ser fram emot att återuppta sin forskning inom EU-rätt som pensionär. När han övergav forskninge­n för ledningsar­betet talade man i EU-kretsar om mer integratio­n och federalism. – I dag frågar man sig om EU alls ska hålla ihop, säger...
 ??  ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland