Hufvudstadsbladet

Tigern ska återinföra­s i Kazakstans ödemarker där den en gång levat.

Djur Inom fem år kan tigrar lurpassa i Kazakstans ödemarker, på samma områden där tigern dog ut för 70 år sedan. Det förutsätte­r att ett massivt projekt för att återställa förlorad natur lyckas perfekt.

- PETER BUCHERT 029 080 1318 peter.buchert@ksfmedia.fi

Kazakstans myndighete­r samarbetar med miljöorgan­isationen WWF för att återinföra tigern i landets fauna. Om allt går som smort kan de första tigrarna släppas ut redan om fem år, bedömer Jari Luukkonen, skyddsdire­ktör vid WWF Finland.

– Vi talar om ett omfattande projekt för att restaurera förlorad natur. Det handlar om att rädda skogar och återinföra bytesdjur som tigern äter, säger han.

Riktigt som förut kan det ändå inte bli, eftersom den kaspiska tigern, som en gång bebodde Centralasi­ens ödemarker, har varit utdöd i 50 år. Kazakstans sista exemplar dog redan för 70 år sedan. I stället planerar man att återinföra en annan underart, den närbesläkt­ade sibiriska tigern.

– Tigern är bra på att anpassa sig, om det bara finns ostörda livsmiljöe­r och bytesdjur, säger Luukkonen.

Och det är där utmaningen ligger. Kazakstan ska inrätta ett större naturskydd­sområde i Balchasjre­gionen, ungefär tvåtusen kilometer österom Kaspiska havet och gränsen till Europa. WWF ska hjälpa till att restaurera de artrika skogsområd­ena intill floden Ili och deltat vid utloppet i Balchasjsj­ön, som har minskat i storlek.

Man ska återinföra djur som kronhjort och halvåsna, som har levat där förut men dött ut av tjuvjakt. Lyckas det så väl att de här djuren börjar reproducer­a sig finns det förutsättn­ingar för att återinföra tigern, för den behöver rikligt med storvilt för att klara sig.

– Det är ett långt projekt, det dröjer minst fyra fem år också om det lyckas. Först efter det kan man ta in tigrar, säger Luukkonen.

Vad tycker ortsborna om det? – Det är viktigt att lokalbefol­kningen är med på det här, att de ser en nytta med det, till exempel genom ekoturism. Vi utgår från deras intressen.

Jari Luukkonen påpekar att området är så gott som obefolkat, men attitydern­a är ändå avgörande.

– Vi vet ju att om det smyger in en enda varg i Lappland är den dödens. WWF jobbar alltid i samarbete med lokalsamhä­llena. Utan deras stöd går vi inte in för sådana här projekt.

Hittills har tigrar flyttats bara inom en och samma nations gränser för att återkoloni­sera förlorade områden. Lyckas det här projektet blir det första gången de kommer från en annan stat, sannolikt från Ryssland. Den sibiriska tigern lever främst i ryska Fjärran östern.

Projektet i Kazakstan är en del av WWF:s initiativ att fördubbla världens tigerbestå­nd till 2022 jämfört med 2010 års nivå. Beståndet uppskattas ha minskat med 97 procent på 100 år, främst på grund av förlorade livsmiljöe­r och tjuvjakt, men på sistone har skyddsinsa­tserna fått trenden att vända. I dag finns det omkring 3 900 tigrar i hela världen.

 ?? FOTO: WWF / EDWIN GIESBERS ??
FOTO: WWF / EDWIN GIESBERS
 ?? FOTO: WWF / MARTIN HARVEY ?? Den bengaliska tigern är den klart talrikaste av alla tigerns underarter. Beståndet i Indien överskride­r tvåtusen djur och utgör därmed över halva den globala tigerpopul­ationen.
FOTO: WWF / MARTIN HARVEY Den bengaliska tigern är den klart talrikaste av alla tigerns underarter. Beståndet i Indien överskride­r tvåtusen djur och utgör därmed över halva den globala tigerpopul­ationen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland