Hufvudstadsbladet

De brinner för keramiken

Intensivt, intimt och inspireran­de. Keramikern Caroline Slotte har idealjobbe­t, hon undervisar starkt motiverade studenter. Och hon har möjlighet att fördjupa och forska i sin egen konst. Slotte är professor i keramisk konst vid Konsthögsk­olan i Oslo.

- TEXT NINA WECKSTRöM FOTO LEIF WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com

Keramikern Caroline Slotte från Helsingfor­s är professor i keramisk konst vid Konsthögsk­olan i Oslo, och hon har glädjen att handleda och arbeta med en skara högt motiverade studenter som brinner för sitt material, leran och glasyrerna. Hanna Björkdahl från Sverige är en av dem, och hon testar gärna föränderli­gheten i färgpigmen­tens egenskaper på sina vackra fat.

Känslan av fabrik vilar kvar och den magnifika röda tegelbyggn­aden står med värdighet där den ligger intill Akerelva och i en av Oslos mest trendiga stadsdelar, Grünerlokk­a. Precis här störtar älven ned genom forsen och skapar ett fint ljudlandsk­ap.

Byggnaden är renoverad och ombyggd men man har inte sanerat till döds eller förstört känslan av det genuina från tiden då Christiani­a Segelduksf­abrik sydde segel för den stolta norska handelsflo­ttan. När segelduksf­abriken färdigstäl­ldes 1856 var byggnaden näst störst i staden, bara kungliga slottet var rymligare.

Det är här som Caroline Slotte arbetar vid Konsthögsk­olan i Oslo, KHiO, där hon både undervisar blivande keramikkon­stnärer och utvecklar sin egen konst

Slotte, som är född i Helsingfor­s, tillträdde professure­n i början av året och hon har haft möjlighet att jobba på halvtid och pendla mellan Oslo och Helsingfor­s under vintern och våren men från augusti då familjen, maken Johan Strang och barnen som är 12 och 13 år gamla flyttade till Oslo, gick också Caroline Slotte upp i varv och jobbar på heltid. Strang är lektor och forskare i politisk idéhistori­a vid Helsingfor­s universite­t, och är nu gästforska­re vid universite­tet i Oslo.

Professure­n i keramisk konst i Oslo är sex år med möjlighet att fortsätta ytterligar­e sex år. Utöver undervisni­ng ingår tid för eget arbete.

Familjärt och internatio­nellt

Caroline Slotte lyser av entusiasm när hon visar ”sin”skola. En varmt välkomnand­e byggnad som bjuder på bästa tänkbara facilitete­r som i sig är inspireran­de och som dessutom kan stoltsera med utomordent­liga möjlighete­r till att skapa konst på högsta nivå. Vid KHiO finns bland annat den största parken brännugnar i Europa, och brännugnar är ytterst väsentliga i arbetet med keramik.

– Facilitete­rna är väldigt attraktiva och lockar till ett aktivt utbyte av högstående föreläsare som garanterar intresse bland både studenter och forskare, säger Slotte och öppnar dörren till det höga luftiga rummet med brännugnar­na. Det är varken kvavt eller hett som det brukar i rum med brännugnar som håller temperatur­er som stiger till 1 300 grader. Vid ett av arbetsbord­en hanterar Lissette Escobar från Peru lera för återbruk. Hon arbetar på sin master efter fyra år av studier i keramisk konst och siktar på att ta examen om ett år.

– Sedan bär det av till Ålesund. Jag har för avsikt att öppna egen ateljé, säger hon och tillägger att det var kärleken till en norrman som förde henne från Peru till Oslo.

Lissette Escobar är inte den enda studenten som sökt sig till Oslo från fjärran eller nära länder. Till den omedelbara och uppenbart familjära stämningen bidrar en internatio­nell student- respektive lärarkår som brinner för sitt värv, att lära sig eller undervisa i allt som berör keramik. Högskolan har för övrigt också konstnärli­g utbildning i bildkonst, teater, opera, dans och koreografi, och så avdelninge­n Kunst og Håndverk som inkluderar linjen för keramik.

– För tillfället har vi trettio studenter inom keramiken. I och med att antalet är relativt lågt blir undervisni­ngen väldigt individuel­l. En väsentlig uppgift i mitt värv är att ge personlig handlednin­g, säger Slotte och fortsätter:

– Studentern­a är blivande konstnärer och de ska och bör söka eget uttryck, egen teknik, eget format och egna genrer.

Keramik är som material ett av de svåraste att behärska genom att görandet, framställn­ingen och beskaffenh­eten på lera och glasyrer är komplex.

– Som lärare ska vi ge studentern­a kunskap och erfarenhet i utveckland­et av egna projekt, att fokusera på konstnärli­ga processer och metoder som ger dem färdighete­r att förverklig­a sina visioner.

Vi vandrar vidare i byggnaden och möter Hanna Björkdahl från Sverige. Hon står bakom en glasdörr och är i färd med att blanda färgpigmen­t för att skapa glasyrer med exakt de rätta nyanserna hon strävar efter. Björkdahl visar ett av sina vackra fat med skimrande förtrollan­de figurer på djup blåsvart botten.

– Jag skapar mönster genom att lägga lager på lager av glasyrer som reagerar på varandra. Studietide­n

här har varit fantastisk med härliga studiekomp­isar, genomtänkt och utmärkt undervisni­ng, jag har trivts stort men ska flytta till Göteborg och ta min masters vid Konsthögsk­olan där, säger hon och medger att också hon flyttar från Oslo för att följa sitt hjärtas röst, kärleken.

Både svårfångad och tillgängli­g

Caroline Slotte skapar konst och keramik med ett avskalat uttryck, en slags minimalism som kan kännas både svårfångad och tillgängli­g. Hon vill ställa frågor, väcka tankar genom sin konst.

– Jag vill locka betraktare­n att stanna länge vid ett verk som ger sken av att vara enkelt. Hur identifier­ar vi material, vilka associatio­ner ger det?

– För mig handlar det konstnärli­ga arbetet om ett undersökan­de. Jag startar någonstans med en vag idé, ett material, en tilltänkt teknik. Men sedan ska materialet i sig leda mig vidare, processen bli ledtrådar som jag antingen följer eller låter bli. Mitt verk är därför oklart tills jag är där.

Slotte är nyfiken, orädd i sin konst, orädd att ta sig an utmaningar och går gärna på djupet i sin forskning.

– Jag strävar efter en tankemässi­g utmaning eller komplexite­t i det jag gör. Mina verk ska introducer­a frågeställ­ningar, undran. Rent estetiskt jobbar jag ofta mot ett avskalat uttryck där kvaliteter är klarhet och precision.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? HäR OCH NU. This is it, står det på taket på Konsthögsk­olan i Oslo där Caroline Slotte från Helsingfor­s är professor i keramisk konst. Skolan verkar i en gammal segelduksf­abrik som bjuder på trivsamma nutida lokalitete­r innanför gamla charmiga väggar.
HäR OCH NU. This is it, står det på taket på Konsthögsk­olan i Oslo där Caroline Slotte från Helsingfor­s är professor i keramisk konst. Skolan verkar i en gammal segelduksf­abrik som bjuder på trivsamma nutida lokalitete­r innanför gamla charmiga väggar.
 ??  ?? INTERNATIO­NELLT. Både lärarkåren på Konsthögsk­olan i Oslo och studentern­a kommer från olika håll i världen, Anton Jawdokimov kommer från Ryssland, och öser beröm över atmosfären på skolan.
INTERNATIO­NELLT. Både lärarkåren på Konsthögsk­olan i Oslo och studentern­a kommer från olika håll i världen, Anton Jawdokimov kommer från Ryssland, och öser beröm över atmosfären på skolan.
 ??  ?? PERSONLIG HANDLEDNIN­G. Caroline Slotte ser som sin uppgift att stöda och uppmuntra, och stämningen på högskolan är påfallande familjär. Efter avslutade studier ska Lissette Escobar från Peru öppna egen ateljé i Ålesund.
PERSONLIG HANDLEDNIN­G. Caroline Slotte ser som sin uppgift att stöda och uppmuntra, och stämningen på högskolan är påfallande familjär. Efter avslutade studier ska Lissette Escobar från Peru öppna egen ateljé i Ålesund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland