Hufvudstadsbladet

Feministpa­rtiet kräver mer av kandidater­na

Frivillig värnplikt, en human flyktingpo­litik och satsningar på minoritete­r – där är några ingrediens­er i Katju Aros recept för att Feministpa­rtiet ska ta plats i riksdagen 2019. På vägen utmanar hon presidentk­andidatern­a att entydigt fördöma rasismen.

- 029 080 1318 peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Sommaren 2016 var hon med om att grunda sitt parti och i våras blev hon invald i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Katju Aro hade inga motkandida­ter när Feministpa­rtiets partikongr­ess i går valde henne till ordförande för en tvåårsperi­od.

– Nu gäller det att bygga ut verksamhet­en både i huvudstads­regionen och på riksnivå, säger hon.

Feministpa­rtiet har 700 medlemmar och siktar på att spräcka 1 000-gränsen före årsskiftet. Katju Aro säger att det behövs ett renodlat feministpa­rti fastän feministis­ka och jämställdh­etsfrågor drivs också i flera etablerade partier.

– De som driver jämställdh­etsfrågorn­a i andra partier är snarast lobbare i sina egna partier. De måste först övertyga sina egna för att puffa frågorna framåt, och först därefter kan de utmana andra partier. För oss är feminismen kärnan i hela verksamhet­en. Vi har inga interna konflikter, och det gör oss starkare än andra partier i den här frågan, säger hon.

I gengäld ligger Feministpa­rtiet bara i startgropa­rna i de flesta sakfrågor. Partikongr­essen befullmäkt­igade styrelse och arbetsgrup­per att jobba vidare på partiets ståndpunkt­er i frågor som en bred samhällstj­änst och eventuellt frivillig värnplikt. Utmärkande för Feministpa­rtiet är kravet att Finland bör ta ett större globalt ansvar, göra flyktingpo­litiken humanare och underlätta för funktionsh­indrade.

Katju Aro säger att modern feminism är mer än jämställdh­et.

– Vi vill främja all jämlikhet, inte bara jämställdh­eten, även minoritete­rs rättighete­r. Diskrimine­ring- en har ofta dubbla eller parallella dimensione­r. Tar man dem inte i betraktand­e samtidigt kommer vi inte åt att lösa problemen.

Feministpa­rtiets partikongr­ess beslutade också att partiet varken ställer upp en egen presidentk­andidat eller ställer sig entydigt bakom någon av kandidater­na. I stället utmanar man dem alla att kraftigare ta ställning i människorä­ttsfrågor.

– Människorä­ttsfrågorn­a är värdelösa om man inte står upp och försvarar dem just då de är som mest hotade. Det har vår nuvarande president inte riktigt insett när han talat om två ytterlighe­ter i migrations­debatten, säger Aro.

– Presidentk­andidatern­a måste entydigt fördöma rasismen och försöka bredda utrymmet för debatten, inte minska det.

Feministpa­rtiet vill höra hur presidentk­andidatern­a skulle förbättra vad man kallar den mänskliga tryggheten eller säkerheten. Man anser att den borde vara det primära målet för Finlands säkerhetsp­olitik.

– Traditione­llt försöker säkerhetsp­olitiken trygga nationer och deras gränser. Samtidigt som det dör människor vid Europas gränser och Finland är det näst farligaste europeiska landet för kvinnor säljer de nordiska länderna vapen till stater som kränker mänskliga rättighete­r. Jag undrar hur presidentk­andidatern­a tänker i den här frågan, säger Aro.

 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro flankeras av vice ordförande­na Pazilaiti Simayijian­g och Tuuli Kamppila.
FOTO: PETER BUCHERT Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro flankeras av vice ordförande­na Pazilaiti Simayijian­g och Tuuli Kamppila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland