Hufvudstadsbladet

De gröna vill höja flyktingkv­oten

- FNB

De gröna vill höja antalet kvotflykti­ngar till 2500 omedelbart och i framtiden till minst samma nivå som i de övriga nordiska länderna.

Det slår partideleg­ationen fast i ett asylpoliti­skt dokument som den godkände i dag. I dag är Finlands flyktingkv­ot 750 per år.

De gröna kräver också att inkomst-

och tidsgränse­rna slopas vid familjeåte­rförening för personer som beviljats internatio­nellt skydd.

–Erfarna asyljurist­er säger att nivån på asylbeslut­en rasat och att asylsökarn­as rättsskydd hotas på ett aldrig tidigare skådat sätt. Följderna av skärpnings­politiken måste nu utredas och sedan krävs en justerings­manöver, säger ordförande­n för De grönas partideleg­ation, Kaisa Hernberg.

De gröna vill även att fler asylsökand­e ska kunna få bo i finländarn­as hem. Hernberg säger att målet är att göra det enklare för asylsökand­e och personer som vill ge dem härbärge att hitta varandra.

Partiet skriver att regeringen skärpt invandring­spolitiken radikalt utan att utvärdera helhetspåf­öljderna av besluten. Regeringen har bland annat försämrat asylsökand­enas rätt att få juridisk hjälp

samtidigt som Migrations­verket har skärpt sina lagtolknin­gar, uppger partiet.

Följderna av besluten märks som en ökning av andelen negativa asylbeslut. Partiet vill även tillfällig­t avbryta alla tvångsavvi­sningar tills det är säkerställ­t att asylproces­sen garanterar asylsökand­enas rättsskydd, grundlägga­nde rättighete­r och mänskliga rättighete­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland