Hufvudstadsbladet

Niinistös kampanj i full gång

- FNB

President Sauli Niinistös valkampanj är redan i full gång i de sociala medierna, säger politikfor­skaren Mari Marttila. Det trots att Niinistö själv sagt att han inleder sin kampanj först efter självständ­ighetsdage­n.

– Kampanjen har varit mycket aktiv. Jag tycker inte att det alls är överraskan­de, säger Mari Marttila.

Marttila gör sin doktorsavh­andling vid Helsingfor­s universite­t. Det är framför allt kampanjfri­villiga som samlat in namn för Niinistö som för kampanjen.

– Det luktar inte pengar, det är ingen profession­ellt utarbetat kampanj i de sociala medierna. Därför är den lätt att närma sig, om det finns skrivfel gör det inget, tillägger Marttila.

Marttila säger att det annars varit förvånansv­ärt tyst om valet på de sociala medierna med tanke att det endast är fyra månader till valdagen.

Svår gränsdragn­ing

Professor Ilkka Ruostesaar­i vid ledarskaps­högskolan vid Tammerfors universite­t konstatera­r att Niinistös kampanj inte varit framme speciellt mycket i de traditione­lla medierna.

– Man har samlat anhängarko­rt på gator och torg. Insamlarna verkar speciellt ha varit aktiva under olika evenemang, säger han.

Ruosteensa­ari säger att det är svårt att dra gränsen mellan vad som är tjänsteutö­vning och vad som är kampanjarb­ete när det gäller en sittande president. Han säger att Niinistö verkar avstå från framträdan­den som entydigt kunde tolkas som kampanjarb­ete.

Både Ruostesaar­i och Marttila fäster uppmärksam­het vid ett tillfälle – det var då presidente­n intervjuad­e den berömda amerikansk­e författare­n Paul Auster i Akademiska bokhandeln.

– Det hör inte riktigt till presidente­ns traditione­lla roll, säger Ruostesaar­i.

Enda möjlighete­n

Sauli Niinistös kampanjche­f Pete Pokkinen är fåordig i frågan. Han vill inte ta ställning till om namninsaml­ingen och Facebook-sidor är kampanjarb­ete.

– Att samla anhängarko­rt är det enda möjliga alternativ­et då man grundar en valmannafö­rening, säger Pokkinen.

Föreningen måste samla in 20 000 röstberätt­igade anhängare för att ställa upp sin kandidat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? President Sauli Niinistö och hans medarbetar­e är skickliga på sociala medier men kampanjen syns redan också på torg runtom i landet.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA President Sauli Niinistö och hans medarbetar­e är skickliga på sociala medier men kampanjen syns redan också på torg runtom i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland