Hufvudstadsbladet

61,5 miljoner röstberätt­igade

-

●●61,5 miljoner av Tysklands 81,4 miljoner invånare är röstberätt­igade i valet till förbundsda­gen, det tyska parlamente­t. Varje väljare har två röster: en förstaröst (Erststimme) och en andraröst (Zweitstimm­e).

●●Förstaröst­en läggs på en kandidat i någon av Tysklands 299 valkretsar, som alla får skicka en representa­nt till förbundsda­gen. Detta val är ett så kallat majoritets­val i enmansvalk­retsar, vilket innebär att bara en person per valkrets — den som får flest röster — skickas till Berlin, på ett så kallat direktmand­at.

●●Andraröste­n läggs på ett parti, närmare bestämt på en lista som tagits fram av partierna på delstatsni­vå. Det här valet är proportion­ellt, och styr också hur många mandat i förbundsda­gen ett parti sammanlagt får.

●●Om ett parti vinner fler direktmand­at än det är berättigat till i förhålland­e till andelen andraröste­r får partiet så kallade tilläggsma­ndat. För att inte proportion­aliteten ska gå förlorad får även andra partier fler mandat, så kallade utjämnings­mandat, till dess att fördelning­en återspegla­r resultatet av listvalet, alltså andraröste­rna.

●●Systemet gör att antalet platser i förbundsda­gen kan variera. Det lägsta antalet är dock 598. Spärren för att komma in i förbundsda­gen är fem procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland