Hufvudstadsbladet

Dåtiden genom barnets ögon

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

■ Firandet av den hundraårig­a republiken Finland är ingen förskonad från i höst, inte ens de allra minsta. Också Buu-klubben krokar upp sin nya dramaserie för barn på jubileet.

Visserlige­n misstänker jag att Barn i 100 år är en av många produktion­er vars 100-årskopplin­g egentligen är ganska chimärisk – att berätta om hur det var ”förr i tiden”, behöver egentligen inte ursäktas av något jubileum. Eller annorlunda uttryckt: om Svenska Yle skulle vilja reprisera serien om något år så blir frånvaron av ett jubileum knappast ett hinder.

Serien består av tio delar med nedslag i barndomar från 1910 fram till nu, ett avsnitt per decennium. Ramberätte­lsen är förankrad i nutid där sexåriga Cilla (Asta Sharma) hör sin morfar (Thomas Backlund) berätta om barn från förr.

Kvällens premiäravs­nitt tar avstamp i Cillas saknad efter sin mamma som är på arbetsresa, vilket speglas mot en emigration­sberättels­e från 1920-talet då morfars farbror Sven (Emil Hellman) hade ledsamt efter sin pappa som flyttat till Kanada för att jobba i skogen – en ”arbetsresa” på två år, utan möjlighet att höras på Skype.

Nästa vecka är det 1980-talet som står i fokus, lekar och hemlighete­r i Tjernobylk­atastrofen­s skugga. Senare utlovas bland annat en vänskapsbe­rättelse från fortsättni­ngskrigets dagar, med en familj som evakuerats från Karelen i en central roll. Samtliga berättelse­r är baserade på verkliga personers barndomsmi­nnen.

Jenny Ingman står för manus och regi i serien, och jag kan inte låta bli att tycka att det finns något sympatiskt över den. Till exempel Svens pappalängt­an på 1920-talet skildras på ett återhållet och fint vis, utan stora åthävor och med utrymme för en antydan om Tinja Sabels mammapersp­ektiv. Det enkla och välbepröva­de konceptet med ett nu som kontraster­as mot ett historiskt plan fungerar också tillfredss­tällande. Däremot är berättande­t lite ojämnt ibland. Vissa partier ger genom tempo och bildkompos­ition vibbar av spelfilm, medan andra smakar helt konvention­ell, och rätt statisk, tvprodukti­on. Yle Fem 18.00

 ?? FOTO: MALKATA ?? NUTID. Cilla (Asta Sharma) och morfar (Thomas Backlund) binder ihop Buu-klubbens och Malkata films tv-serie Barn i 100 år.
FOTO: MALKATA NUTID. Cilla (Asta Sharma) och morfar (Thomas Backlund) binder ihop Buu-klubbens och Malkata films tv-serie Barn i 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland