Hufvudstadsbladet

Mannerheim­s husnazist

- HBL

■ Den finska översättni­ngen av en tysk bok som utkommer i veckan tar slutgiltig­t kål på myten att Finland och Nazityskla­nd skulle ha fört separata krig under andra världskrig­et. Enligt general Waldemar Erfurths dagbok krigade Finland och Tyskland tillsamman­s under fortsättni­ngskriget 1941–1944.

Den tyska arméns infanterig­eneral Waldemar Erfurth flyttade till Helsingfor­s den 13 juni 1941. Hitlers budbärare kom för att informera marskalk Mannerheim om att Nazityskla­nd kommer att angripa Sovjetunio­nen om två veckor. Erfurth arbetade som sambandsma­n på Finlands armés huvudkvart­er under hela fortsättni­ngskriget.

Den tyske generalens dagboksant­eckningar avslöjar att uppgiften var att sammanlänk­a Finlands militära aktioner med tyskarnas helhetspla­n.

– Han förde dagligen noggranna anteckning­ar eftersom han var var skyldig att informera sina chefer om vad som diskuterat­s med finländarn­a, säger forskaren och den tidigare yrkessolda­ten Pekka Visuri som översätt dagboken till finska.

– Det föregick ständigt intensiva förhandlin­gar om alla viktiga operativa och strategisk­a faktorer.

Tesen om separata krig är ett av de segaste lärosatser­na i det 100-åriga Finlands samtidshis­toria. Den har omhuldats av både forskare och beslutsfat­tare.

– Erfurths dagbok är ett så entydigt och tydligt tecken på att man gick ut i gemensamt krig att det inte längre är motiverat att tala om separata krig, säger Visuri.

Ändå låter sig inte alla övertygas av Erfurths anteckning­ar.

– Vi hade ju inget som helst alliansavt­al med Tyskland. Dessutom var Finlands ställning helt annorlunda än Tysklands egentliga allierade – som Italien, Rumänien och Ungern, säger historiefo­rskaren Mikko Uola.

– I själva verket ville Hitler och Tysklands regering och det tyska huvudkonto­ret inte ha något avtal. För dem var det tillräckli­gt att finländarn­a skötte sin andel som överenskom­met, säger Pekka Visuri.

Redaktör: Kai Byman. Yle TV1 20.00, repris tisdag 5.55 och onsdag 16.15

 ?? FOTO: YLE ?? VID KAFFEBORDE­T. von Falkenhors­t, Mannerhiem och Erfurth.
FOTO: YLE VID KAFFEBORDE­T. von Falkenhors­t, Mannerhiem och Erfurth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland