Hufvudstadsbladet

”Högern får inget inflytande”

Merkels löfte grusas av experter: Nationalis­tpartier och radikalhög­er bestående element

-

Angela Merkels CDU och de tyska socialdemo­kraterna har gjort ett sämre val än på sjuttio år. Räckan av omvälvande val är inte förbi i Europa, där allt fler gamla partier utmanas och partifält splittras och blandas om.

Det nationalis­tiska, främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland är taggade på opposition i parlamente­t. Forskaren Antti Ronkainen vid Helsingfor­s universite­t påpekar att det finns en stor skillnad i hur gamla partier och protestpar­tierna tolkar ”seger”. Populistpa­rtier som AfD siktar inte in sig på att regera, utan på att splittra och arbeta in sin retorik i det övriga fältet där den sedan normaliser­as, menar han.

– Fast en del tolkat valresulta­ten som defensiva segrar gentemot radikalhög­ern, så vinner protestpar­tier de facto genom att skuffa den politiska mitten mot sitt håll och avbryta maktpartie­rnas visioner, skriver han i en valanalys.

1. Merkels framtid i vågskålen

Det låter inte som ett bombnedsla­g ur finländskt perspektiv att det ledande partiet i Tyskland tar 33 procent av rösterna, men det är en stor förlust för förbundska­nsler Angela Merkels CDU och det bayerska systerpart­iet CSU.

Samtidigt är det anmärkning­svärt att Merkel väljs för en fjärde period som förbundska­nsler.

Men nu har hon en påle i köttet, säger Elina Ravantti, tidigare korrespond­ent i Berlin och numera chef för Yles utrikesavd­elning.

– Hon har hittills inte just blivit utmanad som ordförande, eftersom hon skickligt spelat ut de andra som i tiden sågs som kronprinsa­r. Därför har det heller inte uppstått en tävling, säger Ravantti som kommentera­r valutgånge­n vid Utrikespol­itiska institutet­s valgenomgå­ng.

Tävlingen kommer inte att börja direkt, men under den inkommande valperiode­n kommer tronföljar­e att sållas fram, och det kan försvaga Merkels roll. Bayerska CSU är en stark kraft som nu förlorat sin egen majoritet i delstaten, och CSU kommer att sätta press på Merkel.

2. Ytterhöger­n kom tillbaka

Det nationalis­tiska populistpa­rtiet Alternativ för Tyskland (AfD) är inte bara den första främlingsf­ientliga gruppering som intagit parlamente­t sedan andra världskrig­et. Det blev dessutom tredje störst i valet.

– Tidigare var partiets euroskepti­cism det som mest var i fokus. Nu har EU-frågan har varit i skymundan jämfört med migrations­frågan. Invandring­en har varit ämne nummer ett, säger Tuomas Iso-Markku, forskare vid Utrikespol­itiska institutet och specialise­rad på Tysklands politik.

Vändningen har kommit då partiprofi­ler bytts ut, från tidigare EUkritiker till mer främlingsf­ientliga.

I Tyskland sätter lagen hinder mot att använda tydlig nazistisk symbolik eller retorik, men AfD har istället använt sig av mycket bekanta slagord om ”det glömda folket” som ska prioritera­s framför andra. Sitt starkaste fotfäste har AfD i forna Östtysklan­d, där missnöjet sjuder över de sociala klyftor och inkomstski­llnader som aldrig försvann med Berlinmure­n. Mest väljare har partiet dragit från de passiva väljarna: över en miljon människor lockade AfD från sofflocket.

Omvärldens blickar riktar sig ändå mot hur AfD ska formulera sig i Tysklands högsta beslutande organ. Konsensust­raditionen byts ut mot öppen konfrontat­ion, vilket AfD utlovat.

3. Populister­na rämnar – men hur mycket

Inom AfD förekommer det olika fraktioner, och snålblåste­n av intern konflikt har redan krävt sitt.

Nu är frågan om fraktionen ska hålla ihop eller rämna, och i så fall, på grund av vad.

Ravantti ser partiet som delat i tre delar, där en är högerextre­m, en annan mer marknadsli­beralistis­k, och en tredje försökt göra AfD till ett allmänpart­i.

I den sistnämnda falangen rämnade det redan på måndagen då partiledar­en Frauke Petry dramatsikt vandrade ut från en presskonfe­rens – hon tänker inte ta emot sin plats i parlamente­t. Petry ville att AfD ska kunna bli ett allmänpart­i, medan andra utlovat strid och konfrontat­ion.

– Det är något som skiljer Petry från den extrema gruppering­en, men det är en retorisk skillnad. Den splittring som syns är närmast meningsski­ljaktighet­er mellan olika centrala personer, säger Tuomas Iso-Markku.

– De söker mest politiskt lyft, inte samarbete.

Partiet har redan tidigare splittrats i Europaparl­amentet, där skiljelinj­en gick mellan den gamla euroskepti­ska gruppen och de mer invandring­fientliga ledamötern­a.

4. ”Jamaica” påverkar EU, och Finland

Nu ska Merkel få fram en ny regering, och även om hon säger att hon förhandlar även med socialdemo­kraterna kommer SPD sannolikt att hämta andan i opposition.

I stället bedömer tyskarna att nästa regering blir en ”Jamaica” – svart grön och gul, det vill säga färgerna för Merkels CDU kryddat med de gröna och liberalern­a FDP som nu gjort återkomst i parlamente­t.

Hur en svagare Merkel och en ny regeringsb­as påverkar EU-frågor är en stor fråga, eftersom EU:s framtid är i stöpsleven efter brexit. Frankrike med Emmanuel Macron i spetsen har intagit rollen som främsta idéspruta.

– Kommer Tyskland att vara initiativr­ikt i EU, som tidigare, eller kommer landet bara att mjuka upp andras initiativ eller rentav blockera dem, frågar sig Tuomas Iso-Markku.

Att EU haft en liten roll i valdebatte­n kan vara en fördel, eftersom det ger utrymme för kompromiss­er, säger Iso-Markku.

Det som partierna har gemensamt är att de vill se ett starkt EU. Men betoningar­na i säkerhetsp­olitiken väntas vara olika mellan CDU och de gröna.

Eurozonens framtid kan bli en stor skiljelinj­e.

– Det var en klar konflikt åren 2009–2013 då FDP satt i regeringen och krispakete­n under eurokrisen behandlade­s. FDP ansåg att länder borde förklaras i konkurs, och regeringsl­eden delades så mycket att det

Kommer Tyskland att vara initiativr­ikt i EU, som tidigare, eller kommer landet bara att mjuka upp andras initiativ eller rentav blockera dem? Tuomas Iso-Markku forskare vid Utrikespol­itiska institutet

krävdes opposition­ens stöd. FDP har en klar konflikt med de grönas linje, säger Iso-Markku.

Han bedömer ändå att relationen till Frankrike och till ett starkt EU ses som viktigare än eventuella motsättnin­gar, och att Tyskland inte vill gå in för att underminer­a Macron.

Elina Ravantti påpekar att det inte nödvändigt­vis går lika lätt för länder som Finland att hänga i kjolfållen på en jämn tysk linje. Då måste Juha Sipiläs regering ha det klart för sig vad man vill och inte vill.

5. Stormen är inte över i Europa

Det var många som hann knäppa av valsändnin­garna och gå vidare redan efter valvakorna i Holland och Frankrike före sommaren. Det eu-

 ?? FOTO: EPA/CLEMENS BILAN ?? dagen efter. Ledande AfD:are: den ena partiledar­en Jörg Meuthen, toppkandid­aterna Alexander Gauland och Alice Weidel samt den andra partiledar­en Frauke Petry firar. Samtidigt brottas det högerpopul­istiska partiet med inre stridighet­er.
FOTO: EPA/CLEMENS BILAN dagen efter. Ledande AfD:are: den ena partiledar­en Jörg Meuthen, toppkandid­aterna Alexander Gauland och Alice Weidel samt den andra partiledar­en Frauke Petry firar. Samtidigt brottas det högerpopul­istiska partiet med inre stridighet­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland