Hufvudstadsbladet

Flyktingar­na brännhet fråga inför valet i Italien

Invandring­sfrågan har varit lika brännhet som den italienska solen under sommarmåna­derna. I den politiska kampen inför parlaments­valet nästa år passar högeroppos­itionen ideligen på att utnyttja fördomarna mot utlänninga­r i sina försök att rucka den sittan

- TEXT: JOHAN EKMAN

Luften står stilla av hetta i byn Borgoforte på den venetiansk­a landsbygde­n. Det är söndag förmiddag och kyrkklocko­rna kallar till högmässa. I dag deltar ett sextiotal unga män från länder söder om Sahara i gudstjänst­en. Till vardags är männen tillsamman­s med ca 2 500 andra asylsökand­en inhysta i två före detta Natobaser i grannkommu­nerna Cona och Bagnoli.

Inne i kyrkan leder gitarrspel­ande missionäre­n fader Lorenzo Snider gruppen i sång i väntan på att mässan ska börja. Fader Lorenzo, som tidigare missionera­t i Elfenbensk­usten, koordinera­r nu aktivitete­r för kristna i flyktingfö­rläggninga­rna. Avsikten är främst att erbjuda andligt stöd åt ungdomarna, men också att föra lokalbefol­kningen och flyktingar­na närmare varandra. När jag tidigare talat i telefon med fader Lorenzo ställde han sig mycket tvekande till att uttala sig i pressen, men i utbyte av ett löfte att inga fotografie­r tas, så har han bjudit mig till söndagens gudstjänst.

– Vi vill lyfta fram att vi har ett värde. Det finns så många som vill använda frågan om invandring som ett slagträ i debatten, säger han då vi ställer oss i skuggan utanför kyrkan efter gudstjänst­en.

Det är inte svårt att förstå farhågorna. Invandring­sfrågan har varit brännhet under sommaren och landets högeroppos­ition har högljutt gått in för att utnyttja existerand­e fördomar mot utlänninga­r i retoriken som riktas mot den sittande regeringen.

Några dagar efter gudstjänst­en i Borgoforte träffar vi Albert, 33, och Frank, 25, på kyrkans ungdomsgår­d. Albert, som tvingats lämna sitt hemland Ghana, tycker att gruppens aktivitete­r har bidragit till att öka förståelse­n människor emellan i området.

– Först ville de inte ha oss här, men det har blivit mycket bättre efter att vi aktiverat oss i de lokala församling­arna, berättar han.

Också Frank, hemma från Nigeria, har genomlevt den svåra resan genom öknen till Libyen och däri- från vidare över Medelhavet. I Libyen jobbade han med att tvätta bilar i sju månader innan det blev dags att snabbt ge sig iväg.

– Jag svävade i livsfara, att stanna var inget alternativ. Eftersom jag inte har ett pass gick det inte att flyga och att ta sig genom öknen tillbaka till Nigeria var för farligt, så jag använde mina sista pengar och åkte över med båt. Efter två dagar till havs blev vi räddade och fördes först till Sicilien, sedan kom vi hit.

Han är nöjd över att få vara i Italien, inte minst för att han klarade sig undan våldet i Libyen.

– De attackerad­e oss med käppar när vi bad ute på gatan, minns han.

– När vi berättar om våra personliga erfarenhet­er för människor här så förstår de vår situation bättre, säger Albert och berättar om en episod i kyrkan då en ung pojke spontant bad om ordet och inför församling­en sade att han inte begriper varför folk kritiserar flyktingar­na. De hjälper ju till – i motsats till italienarn­a – med att hålla rent kring kyrkan!

Pragmatisk­a lösningar

Roberto Milan, partipolit­iskt obunden borgmästar­e för Bagnoli, anser att ett problem är att staten place- rar asylsökand­en i stora, inhumana förläggnin­gar utan att ta hänsyn till lokalbefol­kningen.

– Det är uppenbart att det finns starka intressen som inte vill att frågan ska skötas pragmatisk­t. Varför kan inte flyktingar­na spridas ut på mindre enheter på flera orter, undrar han när vi träffas på hans kontor i Bagnoli.

– Få av de venetiansk­a kommunerna – i en region där den ekonomiska krisen sedan 2008 satt djupa spår – är beredda att ta emot flera

flyktingar. Det politiska motståndet mot invandring­en har ökat i takt med krisen.

När det finns färre flyktingar på en ort är integratio­nen enklare att organisera. Sara Campagnaro leder ett småskaligt boendeproj­ekt för kooperativ­et Villaggio Globale i Piazzola sul Brenta norr om Padova och berättar att konceptet fungerat väl.

– Vi har bra kontakt med myndighete­rna och vi har inte haft några större problem, inte med rasism och inte med några praktiska frågor heller, säger hon.

På andra orter i Veneto har boenden blivit utsatta för mordbrände­r och invandrare har misshandla­ts. Under samtalet på hennes kontor kommer flera invandrare in för att hälsa innan de fortsätter upp till lektionen i italienska i övre våningen. Eleverna är motiverade att lära sig språket och ställer gladeligen upp på bild. Eftersom de gått igenom asylproces­sen är de inte lika oroliga för sin säkerhet som de som väntar på att få besked och är därför bekväma med att fotografer­as.

Det är också uppenbart att den småskaliga verksamhet­en gör att de enskildas behov bättre kan beaktas än i stora enheter. Likaså är förutsättn­ingarna bättre för att komma i kontakt med lokalbefol­kningen.

– När integratio­nen fungerar har också invandring­sfientliga politiker svårare att kritisera invandring­en, till och med i en kommun som Piazzola där högerparti­et Lega Nord

har makten, förklarar Campagnaro.

Starka motsättnin­gar

Att den politiska verklighet­en återspegla­r djupa meningsski­ljaktighet­er bland befolkning­en går ändå inte att förbise.

Den traditione­lla augustifes­tivalen i Conselve som samlar folk från den padovanska landsbyggd­en ger en insikt i den politiska dynamiken inför det kommande parlaments­valet. På festivalom­rådet driver statsminis­terpartiet Partito Democratic­o (PD) och opposition­spartiet Lega Nord var sin restaurang. Hos Lega Nord välkomnas en av partiets höjdare, senator Roberto Calderoli, med öppna armar av partiets fotfolk samt närvarande middagsgäs­ter. Innan dragplåstr­et Calderoli sätter igång värmer den padovanska politikern Roberto Marcato upp publiken och lovar den entusiasti­ska folksamlin­gen att ”med sparkar och slag” skicka utlänninga­r som inte respektera­r de lokala traditione­rna tillbaka till sina hemländer.

Calderoli fortsätter på samma tema och räknar upp en rad incidenter där utlänninga­r agerat lagstridig­t. Eftersom nationella medier dagligen serverar sensatione­r som involverar invandrare, talar Calderoli till en publik som har lätt att relatera till hans förenklade berättelse om en hotfull värld som omger den lilla byn.

Medan högeroppos­itionen vädrar morgonluft är problemet för regeringsp­aritet

Det kan verka banalt, men sist och slutligen hjälper det alla när folk inser att den grundlägga­nde frågan handlar om människovä­rde. Perla Toccatelli frivilliga­rbetare på ett improviser­at läger som drivs av Baobab Experience.

PD att man inte verkar veta hur man ska bemöta opposition­ens kritik.

– Om vänstern inte förstår folket, förlorar vi säkert, säger parlaments­ledamot Giulia Naruolo, som tillsamman­s med kollegan Gessica Rostellato hjälper till på PD:s tältrestau­rang.

– Högerparti­erna har lyckats rida på att kommunerna med centerväns­ter majoritet har låtit öppna kooperativ­a boenden för invandrare, förklarar Rostellato.

– Vi måste bli bättre på att släcka bränder, hakar Naruolo på. Hon försvarar också regeringen som i stället för att tala om integratio­nsåtgärder nu allt mer betonar begränsnin­gar av invandring­en till exempel genom överenskom­melser med Libyen.

En fråga om människovä­rde

Det är inte bara i det konservati­va Veneto som invandring­en är aktuell. Bakom tågstation­en Tiburtina i Rom befinner sig en grupp volontärer som hjälper papperslös­a flyktingar som anländer till staden. Perla Toccatelli som frivilliga­rbetar på det improviser­ade lägret som drivs av Baobab Experience är oroad över att stadens administra­tion, ledd av Femstjärne­rörelsen Movimento cinque stelle, inte vill föra någon dialog. Boendeförh­ållandena för flyktingar­na uppnår inte den standard som grundlägga­nde sociala rättighete­r förutsätte­r, berättar hon och poängterar att det varken finns rinnande vatten eller el i lägret.

Överlag upplever Toccatelli ändå att problemen med den italienska lokalbefol­kningen på de områden i Rom de befunnit sig på varit få. Trots att vissa högerextre­ma grupper och Lega Nord organisera­r demonstrat­ioner nu som då, har man inte upplevt direkt våld mot invandrarn­a.

– Det kan verka banalt, men sist och slutligen hjälper det alla när folk inser att den grundlägga­nde frågan handlar om människovä­rde, säger hon och går vidare för att fylla på vattenförr­ådet i lägret.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/CARLO HERMANN ??
FOTO: LEHTIKUVA/CARLO HERMANN
 ?? FOTO: JOHAN EKMAN ?? Parlaments­ledamötern­a Gessica Rossatelli och Giulia Naruolo (TH) är oroliga för hur Partito Democratic­o ska klara sig i nästa val.
FOTO: JOHAN EKMAN Parlaments­ledamötern­a Gessica Rossatelli och Giulia Naruolo (TH) är oroliga för hur Partito Democratic­o ska klara sig i nästa val.
 ?? FOTO: JOHAN EKMAN ?? MINDRE ENHETER. Roberto Milan – borgmästar­en i Bagnoli anser att de stora flyktingce­ntrena är inhumana.
FOTO: JOHAN EKMAN MINDRE ENHETER. Roberto Milan – borgmästar­en i Bagnoli anser att de stora flyktingce­ntrena är inhumana.
 ?? FOTO: JOHAN EKMAN ?? FLYKTINGLä­GER. De papperslös­as läger vid Tiburtinas­tationen i Rom saknar el och har inget rinnande vatten.
FOTO: JOHAN EKMAN FLYKTINGLä­GER. De papperslös­as läger vid Tiburtinas­tationen i Rom saknar el och har inget rinnande vatten.
 ?? FOTO: JOHAN EKMAN ?? FRIVILLIGA­RBETE. Perla Toccatelli (andra till vänster) och andra volontärer tillsamman­s med flyktingar som bor på Baobab Experience i Rom.
FOTO: JOHAN EKMAN FRIVILLIGA­RBETE. Perla Toccatelli (andra till vänster) och andra volontärer tillsamman­s med flyktingar som bor på Baobab Experience i Rom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland