Hufvudstadsbladet

Oätna köttbullar driver bilen

I år öppnar Gasum och Ikea sin första gemensamma tankstatio­n för biogas i esbo. enbart bioavfalle­t från Ikeas fem varuhus i finland kan driva 25 bilar hela året, säger kommunikat­ionsansvar­iga Annika Stubbe på Ikea.

- dAn krOnqvIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

– I allmänhet ligger Finland på en hög nivå när det gäller att minimera matsvinn och ta till vara biomassa, säger Olga Väisänen, kommunikat­ionschef på Gasum. Finland blir det första Ikea-landet i världen med egna tankstatio­ner.

– Vi samarbetar redan med en lång rad butiker och industrier och förädlar deras överskotts­biomassa till biogas, säger hon.

– Vår största samarbetsp­artner är Kesko, som naturligtv­is samtidigt strävar efter att producera så lite bioavfall som möjligt. Där matas gasen från den kasserade och förstörda maten tillbaka in i systemet som energi vid tillverkni­ngen av Pirkka-seriens produkter. Samma möjlighet har också Ikea i framtiden, säger Olga Väisänen.

– Den cirkulära ekonomin ger företag möjlighete­n att tanka sina fordon med biogas som skapats av eget avfall. På sikt kan både Ikea och kedjans samarbetsp­artner utnyttja egen gas vid transporte­r, säger Jukka Metsälä, chef för Gasums biogassekt­ion.

Snart till alla varuhus

Redan nu fraktas Ikeas matrester till den närmaste biogasanlä­ggningen och blir biogas, men nu kan man dessutom tanka sin gasbil medan man ändå besöker Ikea för att shoppa eller äta.

– I år öppnas den första tankstatio­nen vid Ikea i Esbo, och inom två år ska alla fem varuhusen i Finland ha en station, säger Annika Stubbe, kommunikat­ionsansvar­ig på Ikea i Finland.

Alla tillstånd är klara och all utrustning är beställd till Ikea i Esbo, men det exakta datumet för öppningen kommer att offentligg­öras senare i år.

Även om man tankar på Ikea kan man inte vara säker på att man kör på Ikeas förgasade köttbullar. Enligt Olga Väisänen är Ikeas matspill inte så stort att det ensamt räcker, men tillsamman­s med gasen från övriga leverantör­er är det ett värdefullt bidrag till helheten.

Biogas kan minska koldioxidu­tsläppen med upp till 85 procent, och är därför en viktig pusselbit för att göra trafiken mindre skadlig för miljön.

 ??  ??
 ?? Foto: Gasum ?? saMaRbete. Gasum öppnar tankstatio­ner vid Ikeas varuhus i Finland.
Foto: Gasum saMaRbete. Gasum öppnar tankstatio­ner vid Ikeas varuhus i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland