Hufvudstadsbladet

”Det är de i öst som röstar på AfD”

Obehagligt. Inget att oroa sig för. Tyskarna som HBL talat med är inte överraskad­e av valresulta­tet.

- TEXT & FOTO IRMA SWAHN

Anna Doll

Det gick precis så som det inte fick gå, säger Anna Doll på väg in i supermarke­ten vid Bayerische­s Platz.

- Det är en katastrof att vi igen har högerextre­ma i förbundsda­gen, det skulle aldrig ha fått hända igen! Nu får man bara hoppas att att de har ett så dåligt program, att folk inser att bakom de stora orden inte finns någonting. Doll tycker att AfD:s (Alternativ för Tyskland) agitation har varit obehaglig. De uppviglar människor att gå och rösta in dem. Så här smyger de sig in bakvägen, det är mycket oroande.

Michael Thier

Michael Thier är inte lika orolig.

- Det var väntat, jag är inte alls överraskad. Men det blev en svår situation, nu vill ju inte socialdemo­kraterna gå med i en regering med CDU (kristdemok­raterna) längre. Men inte är det här alternativ­et med CDU, fridemokra­terna och de Gröna så dumt det heller! Men det kan bli svårt för dem att samsas.

Också Thier hoppas att AfD inte blir långvarigt.

- Tror att det går med dem som för Piraterna. De kom in som ett protestpar­ti och nu är de putz weg!

Karin Paulich

Karin Paulich är nöjd över att fru Merkel förblir förbundska­nsler.

- Hon är en kompetent dam och har mycket gott anseende i andra länder, säger Karin Paulich, som röstade på CDU. Men jag har inte alltid röstat så, säger hon, jag röstar alltid på en person. På Willy Brandts dagar röstade jag socialdemo­kratiskt!

Extremhöge­rn har Paulich ingenting till övers för.

- Det är de i öst som röstar på dem, säger hon. De gillar ju inte främlingar…

Hubert Schuster

Hubert Schuster är på snabblunch vid metrostati­onen.

- Ingen kan väl glädja sig över det här valresulta­tet, men någon överraskni­ng var det inte. Efter en så lång tid med ungefär samma regering måste en förändring komma. Och eftersom de två stora (partierna) inte brydde sig om att så många var missnöjda, så gick det så här, säger Schuster. Han oroar sig inte för extremhöge­rns intåg i förbundsda­gen.

- Vi har alltid haft protestpar­tier i Tyskland, säger Schuster, om de sedan är långlivade är en annan fråga. Men det måste finnas utrymme också för ett högerspekt­rum i politiken, säger han, det har varje land i Europa. Också för extremhöge­rn? Både vänster och högerytter­partier bidrar till mångfalden, anser Hubert Schuster.

Lulu Mlynek

– Jag förstår inte att unga människor röstar borgerligt, säger Lulu Mlynek och avser både CDU men i synnerhet FDP. Vad gör dessa partier för oss, frågar hon och svarar:

- Absolut ingenting, de ser bara till arbetsgiva­rnas intressen och de flesta av oss unga är arbetstaga­re. Fridemokra­terna höll en mycket ungdomlig profil under valkampen men den gick inte alls hem. Ordförande­n (Christian Lindner) är inte alls cool, gillar inte typen, säger Mlynek som gav sin första röst till de Gröna och den andra till die Linke, vänsterpar­tiet.

Lulu Mlynek, 20 år, tycker också att det obeskrivli­gt ruskigt att AfD nu är ett så starkt parti i Tyskland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland