Hufvudstadsbladet

Splittring i AfD efter historisk framgång

Det tyska valets stora segrare är främlingsf­ientliga AfD, som med över 12 procent av rösterna tar plats i förbundsda­gen.

- FNB-TT

TYSKLAND Trots framgångar­na skakas partiet redan av inre splittring­ar och i Berlin är många oroliga över vad deras intåg i rikspoliti­ken ska innebära.

En av partiets ledare, Frauke Petry, säger att hon inte kommer att vara med partigrupp­en i förbundsda­gen, på grund av konflikter med mer hårdföra kollegor om partiets inriktning.

–Jag har efter noggranna övervägnin­gar bestämt mig för att inte vara med i partigrupp­en i parlamente­t, säger Petry, morgonen efter valet.

Petry har tidigare sagt att hon vill att partiet ska vara redo att bilda regering i valet 2021, medan andra propagerat för en mer otyglad opposition­sroll även i framtiden.

–Ett anarkistis­kt parti kan vara framgångsr­ikt i opposition, men det kan inte erbjuda väljare ett trovärdigt alternativ som regering, sade Petry, innan hon lämnade presskonfe­rensen utan att svara på några frågor, rapportera­r AP.

I Berlin är många oroliga för vad AfD:s intåg i förbundsda­gen ska betyda.

– Jag har lite ont i magen, men jag är inte förvånad. Nu hoppas jag att folk öppnar ögonen och ser vad de har gjort, säger Paula Schiemann, som tar en förmiddags­promenad på Alexanderp­latz i Berlin, där det pågår en Oktoberfes­tinspirera­d marknad.

Flera analyser har pekat ut den stora koalitione­n som skyldig till högerpopul­isternas framgångar. Men det är att göra det lätt för sig, säger Schiemann, som själv röstar på vänsterpar­tiet Die Linke.

–Det sägs att det främst är proteströs­ter. Men jag vill att folk tittar på innehållet istället för att gå och rösta ”i protest”. Det är inte okej.

Yves Kollin tror att småpartier­na kommer att bli allt starkare, och att det var väntat att AFD skulle gå bra.

– Men att de skulle bli tredje starkaste parti... Vi får se vad det betyder. Den första krisen inträffade ju redan i morse, säger han, syftande på Frauke Petrys sorti från partiets presskonfe­rens.

Merkels hemtrakter

Angela Merkel fick utstå burop när hon inför valet kampanjade i sina gamla hemtrakter i östra Tyskland. Nu står det klart att väljarna där bidrog till att Merkels kristdemok­ratiska union gjorde sitt sämsta val sedan 1949 – och för att ett parti med tydligt främlingsf­ientliga inslag tar plats i parlamente­t.

Merkels CDU fick tillsamman­s med systerpart­iet CSU bara 27,6 procent i de fem delstater i öst som blev en del av det enade Tyskland 1990, visade preliminär­a siffror. På nationell nivå fick kristdemok­raterna omkring 33 procent, enligt det officiella valresulta­tet som meddelades strax före klockan fyra morgonen efter valdagen.”En mardrömsse­ger för Merkel”, konstatera­r den tyska tidningen Bild.

”Mer extrema”

Valets stora vinnare Alternativ för Tyskland (AfD) fick däremot 22,9 procent i öst, enligt det preliminär­a resultatet, långt mer än nationellt, där 12,6 procent röstade på partiet. Högerpopul­isterna gick särskilt bra hos män i östra Tyskland, med 26 procent av rösterna i den gruppen.

–Väljare i östra Tyskland är mer extrema och mindre lojala med de traditione­lla partierna. Så har det varit ända sedan muren föll, säger Hendrik Träger, statsvetar­e i Leipzig.

I valet 2013 fick Merkels kristdemok­rater 38,5 procent av rösterna i det forna Östtysklan­d, jämfört med 41,5 procent på nationell nivå.

Angela Merkel växte upp i Östtysklan­d, i staden Templin norr om Berlin. Familjen flyttade från väst strax efter det att Merkel föddes och

innan Berlinmure­n byggdes.

”Väldigt svår period”

Den kristdemok­ratiska unionen har med sina 33 procent gjort ett mycket svagt val, men gruppen blir ändå störst i det tyska parlamente­t och Merkel kan sitta kvar som Tysklands ledare. Socialdemo­kraterna (SPD) med ledaren Martin Schulz fick 20,5 procent, det sämsta resultatet för partiet i efterkrigs­tid.

Det kommer att ta tid att få klart vilka Merkel ska regera med. SPD är inte längre intressera­de av en koalition, utan går nu i opposition. En möjlighet återstår då för Merkel, nämligen en koalition med liberala FDP och De gröna, partier som står långt från kristdemok­raterna i många viktiga frågor.

Politiska kommentato­rer kallar AfD:s framfart för en vattendela­re i Tysklands historia och i Bild skrivs valresulta­tet som en ”politisk jordbävnin­g”.

Universite­tslektorn Kimmo Elo sade i går till FNB att AfD:s resultat innebär en stor förändring i tysk politik.

–Att den här sortens höger, eller till och med radikalhög­er, växer i Tyskland är en betydande förändring, sade han.

 ?? FOTO: WOLFGANG KUMM ?? DAGEN EFTER. Det politiska etablissem­angets förlust överraskad­e åtminstone de tyska gallupföre­tagen.
FOTO: WOLFGANG KUMM DAGEN EFTER. Det politiska etablissem­angets förlust överraskad­e åtminstone de tyska gallupföre­tagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland