Hufvudstadsbladet

Soini: Det ser rörigt ut

Migrations- och flyktingpo­litiken hade kraftig inverkan på valresulta­tet i Tyskland, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C). Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) förutspår svårighete­r.

- FNB

Sipilä säger att den högernatio­nalistsisk­a partiet AfD:s valframgån­g är en stor förändring i den tyska politiken, men har tror inte att partiet tas med i regeringsf­örhandling­arna.

Sipilä tror att förbundska­nsler Angela Merkel kommer att vara fortsatt stark trots valresulta­tet.

–Jag tror att den kommande regeringen kommer att ha samma syn på hur Europa ska utvecklas som Finland har. Jag tycker att man kan säga att de Europaposi­tiva segrade i det här valet, uppgav Sipilä på söndagskvä­llen.

Sipilä gratulerad­e Merkel på Twitter som han kallade för en ”god europeisk kollega”.

Även finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) gratulerad­e Merkel på Twitter.

– Jag vill gratulera CDU/CSU! Människor litar fortfarand­e på Angela Merkel efter 12 år. Goda nyheter för Europa, twittrade Orpo på tyska.

Utrikesmin­ister Timo Soini räknar med att regeringsf­örhandling­arna kommer att bli långa och svåra.

– Det ser rörigt ut, men Tyskland får nog en regering och den kommer att ledas av Angela Merkel. Men det kommer att krävas en hel del piruetter innan det.

Även Soini anser att missnöjet med migrations­politiken syns i valresulta­tet.

– Här ser man hur en enskild politisk sektor långt kan diktera valresulta­tet.

–Men det återstår att se om det här partiet (AfD) fortfarand­e håller ihop till följande val. Det beror på ledarnas skicklighe­t eller oskickligh­et.

Jag tror att den kommande regeringen kommer att ha samma syn på hur Europa ska utvecklas som Finland har. Jag tycker att man kan säga att de Europaposi­tiva segrade i det här valet. Juha Sipilä

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland